Ett av mina minsta men mest intressanta innehav…

I slutet av April skrev jag ett inlägg om VEF, ett bolag som fokuserar på att investera i onoterade Fintechbolag verkandes i tillväxtmarknader. Du kan läsa det här: https://utdelningscyklisten.com/2021/04/28/ett-nytt-bolag-i-sonens-portfolj/

Just där och då var det inget som jag själv hade tänkt dunka in i min egen porfölj, men… att stoppa in en liten peng i bolaget i sonens portfölj kändes klart värt ett testskott, och jag högg ett antal hundra aktier åt honom på 3,80 kr.

Det var något med bolagen VEF investerar i som lockade och jag fick tidigt en bra känsla för bolagets VD.

Till skillnad från många andra investmentbolag som ofta har relativt balanserade portföljer, är det per VDn David Nangle t.o.m. en uttalad strategi för VEF att “concentrate the hell out of our winners…”

Dom backar onekligen upp detta med att de två största innehaven, Brasilianska Creditas och Mexikanska Konfio per den senaste kvartalsrapporten utgjorde 60,5% av NAVet.

Top 5 innehaven som även inkluderar Lettisk/Engelska TransferGo, Indiska Juspay och Sydafrikanska JUMO utgör 77,5% av VEF’s portfölj.

Har man inte genomlyst bolaget lite, kan den här sortens koncentration av onoterade bolag tyckas både lite oansvarigt och riskfyllt, men…

Utan att på något sätt hävda att jag kan speciellt mycket om vare sig Fintech eller investeringar i tillväxtmarknader, läste jag ganska omgående efter köpet till min sons portfölj i April in en hel del både vad gäller VEF som bolag och VDn, samt delar av ledningens bakgrund.

Ur detta frmträdde en bild av ett management-team med ett stort nätverk, djup kunskap av branschen och lång erfarenhet av alla marknader och branschsegment där dom verkar.

För att göra en lång story kort, så tog det bara ca 2 – 3 veckor innan jag köpte min första lilla post á ca 0,25% av investerat kapital i VEF som vid tillfället fortfarande handlades med en helt ok substansrabatt.

Ju mer jag analyserade och läste om bolaget och framförallt dess innehav, desto mer intresserad blev jag av att öka på mitt innehav.

Vid tillfället för den initiala investeringen i VEF hade jag en del kassa som var tänkt att anvädas till att öka på min stek i VNV Global, men…

Trots att VNV erbjöd en klart större substansrabatt samt ”moroten” att det största innehavet, Babylon som utgör ca 28% av NAVet, skall noteras via en SPAC i slutet av Oktober, lockade VEF just då mer…

Lockelser och potentiella triggers…

Vad är det som lockar mig så mycket då…?

En portfölj som totalt består av 15 innehav, men… som hade som sagt dryga 60% av NAVet koncentrerat till de två största innehaven, Creditas och Konfio vid den senaste kvartalsrapporten.

Efter en kapitalanskaffning på $ 102 MUSD i Augusti utgör dessa innehav nu 48,5% av det totala NAVet på $ 503,6 MUSD. 

Det som primärt har attraherat mig till att investera i VEF förutom ett bra och stabilt management som levererat ca 21% i årlig avkastning sedan spinoffen från VNV i Juli 2015 är självfallet den stora potentialen de två största innehaven, Creditas och Konfio.

Creditas

Brasilianska Creditas är latinamerikas största digitala lånebolag som fokuserar på att erbjuda mer konstnadseffektiva konsumentlån.

Den Brasilianska banksektorn domineras idag av ett fåtal storbanker, och kan närmast liknas vid ett oligopol. Detta har lett till några av världens högsta räntor, där ett Blancolån inte sällan ligger en bra bit över 100%…

Det finns således en hel del utrymme för “disruption” på den här marknaden. Creditas affärside bygger till stor del på att låta kunder låna med tex sin bil eller hem som säkerhet, då dessa till 70% ägs på skuldfri basis i Brasilien.

Kontentan för kunderna blir att man kan kapa sina räntekostnader med 80 – 90%.

Med över 200 miljoner invånare och en av världens mest snabbväxande ecommerce & tech ekonomier är tillväxtpotentialen hyfsat stor…

Bolaget har nu ca 120,000 aktiva kunder, en låneportfölj värd ca $ 360 MUSD och omsätter i dagsläget $ 107 MUSD. Både omsättningstillväxten och låneportföljen har växt med en CAGR på > 135% de senaste 5 åren.

Den 13e September annonserade Creditas ett partnerskap med den Brasilianska digitala bankplatformen, Nubank. Detta innebär i korthet att Nubank kommer att erbjuda Creditas låneprodukter till sina kunder vilket ger ytterligare räckvidd för att nå nya kunder.

Investeringen innebär även att Nubank blir en minoritetsägare i Creditas, där man över en 2 års period kommer att äga 7,7% av kapitalet.

VEF äger per idag ca 9,8% av kapitalet i Creditas som nu har “fair value” på $ 169 MUSD och utgjör 33,5% av NAVet.

En annan intressant potentiell trigger är att Creditas sannolikt kommer att göra en notering under 2022. Om detta sker på egen hand eller genom samgående med Nubank återstår att se. Oavsett vilket så blir det intressant att följa med på resan.

Konfio

Konfio som utgör 15% av VEF’s NAV, har ett fair value på $ 75,4 MUSDoch VEF äger 10,6% av kapitalet.

Det här Mexikanska bolaget erbjuder olika digitala finansiella tjänster, betalningslösningar och SaaS baserade affärs- och redovisningssystem till små och medelstora bolag.

De stora Mexikanska bankerna fokuserar så gott som uteslutande på större företagsjkunder och highend retail. Detta har lett till att färre än 10% av Mexico’s 7 miljoner “SMB’s” har tillgång till någon form av finansieringslösningar.

I slutet av September tog Konfio in ytterligare $ 125 MUSD i finansiering, där VEF stod för ca 16% av kapitalet.

Det har spekulerats en del kring att även Konfio kommer att noteras publikt, men detta är sannolikt lite längre fram i tiden än Creditas. Hur som helst, så blev bolaget efter den senaste finansieringsrundan Mexico’s blott fjärde start-up “Unicorn” då bolaget enligt Bloomberg nu värderas till $ 1,3 BUSD.

Krigskassan…

Utöver ovan nämnda faktorer har VEF för närvarande en stark kassaposition på $ 118,2 MUSD.  Utöver en stor pipeline på nya potentiella bolag att investera i kommer denna även att användas till att gå in med ytterligare kapital i befintliga investeringar.

Man har även mandat att köpa tillbaks aktier utifall att aktiekursen bedöms ha en alltför stor rabatt. Detta är dock inte aktuellt i dagsläget…

Min position just nu

Sedan det initiala köpet i början av Maj, har mitt innehav i VEF successivt ökats på till att det nu utgör ca 1,05% av det totala investerade kapitalet och ca 1,2% av portföljvärdet.

Tyvärr har det inte blivit några mer köp sedan början av September då kursen skenat iväg rejält den senaste månaden och nu handlas med en premie på ca 48%.

Med en portfölj till 100% bestående av onoterade innehav är det inte på något sätt orimligt att aktien handlas till en viss premie, men… nuvarande är kanske lite i överkant.

Historiskt har VEF handlats med en viss substansrabatt, men efter att bolaget nu byt domicil till Sverige som gett mer legitimitet, samt en ökad synlighet i diverse media och ett antal positiva nyheter är det inte konstigt med en premievärdering.  

Starkt bidragande orsaker till att aktiekursen dragit iväg med nästan 35% den senaste månaden och ca 53% hittills i år, är Creditas nyligen annonserade samarbete med Nubank och den tilltagande spekulationen i när bolaget noteras.

Lägg till detta Konfios uppvärdering i samband med senaste finansieringsrundan samt att det tredje största innehavet TransferGo fortsätter att växa snabbt.

Givet att premien består, avvaktar jag nya köp fram tills den kommande kvartalsrapporten släppts den 3e November.

Mitt långsiktiga mål med VEF med den kunskap och vetskap jag har just nu är att steg för steg fortsätta att vikta upp innehavet till ca 2 – 2,5% av mitt investerade kapital.

Återstår bara att se hur lång tid det tar…

Källor

  • VEF Investor Presentation
  • Avanza

 

 

 

2 kommentarer

  1. Hej!
    Jag har också köpt när du började skriva om VEF i våras, har varit en bra start på ägandet hitintills. Tror detta blir ett utmärkt litet innehav som kommer bli intressant att äga på sikt.

    Gillad av 1 person

Kommentera