Ett nytt bolag i sonens portfölj…

Jag får skylla på Uppesittarkväll som bjöd in Investmentbolagsanalytikern Joachim Gunell från DNB till förra veckans program för att jag i måndags köpte in First North listade VEF (tidigare Vostok Emerging Finance) till min sons aktieportfölj…

Innan Joachim drog bolaget lite kort kan jag villigt erkänna att jag aldrig hört talas om det.  Det som gjorde mig nyfiken var att man fokuserar på att investera i onoterade Fintech bolag i diverse utvecklingsländer.

Detta är inget som jag själv skulle dunka in i min egen porfölj bara sådär, utan att ha analyserat bolaget lite närmare. Att nu lite opportunistiskt ta in en liten post i sonens portfölj känns dock hyfsat safe när det rör sig om ganska små pengar.

Anledningen till att jag ville agera snabbt var att bolaget rapporterade på Onsdagen den 28e April. Med tanke på att alla innehav är onoterade tillväxtbolag, och att aktien per i fredags handlades med en liten substansrabatt på 2% så sköt jag från höften i måndags och högg ett antal hundra aktier på 3,80 kr.

Timingen på köpet får anses vara helt OK, då NAVet ökade med drygt 4% i Q1 och drog med sig kursen ungefär lika många procent.

Kort om bolaget

Bolaget grundades 2015 och är en spin-off från VNV Global, då med ett innehav TCS Group Holding (Tinkoff Bank) och en vision att bli den ledande Fintech investerararen i utvecklingsländer.

Sedan bolaget grundades har det växt en hel del och man har investerat i 16 olika företag och gjort två “exits” ur ryska Tinkoff Bank & turkiska Iyzico.   

Bolaget är trots tillväxten fortfarande ganska litet, och per Q1 2021 rapporten från 28e April har man en market cap på $ 403 MUSD.

Något som tilltalar med bolaget är att man har ett erfaret management team som kan både branschen och regionerna man verkar i samt att man har fortfarande har samma VD som när bolaget grundades. VNV Global’s VD, Per Brilioth sitter för övrigt i styrelsen vilket också får anses som ett plus I kanten. Slutligen har man haft bra kontinuitet med de bolag man investerat i och inte hoppat hit och dit mellan innehav.

Affärsmodellen

Enkelt uttryckt kan man summera ner affärsmodellen till att VEF fokuserar på att att vara investerade i de flesta Fintechsektorer som betalningar, lån samt sparande och investeringar. Man gör detta företrädelsevis i högt befolkade marknader där man kan skala upp ett bolag rejält.

Oftast investerar man i unga, entreprenörsledda bolag som befinner sig i ett tidigt stadium av sina tillväxtresor och man tar minoritetsposter på 10 – 20% av ett bolag och vill sitta I styrelser för att kunna vara en aktiv ägare.

Bolagets största territorier är Brasilien, Mexico och Indien som tillsammans utgör ca 83% av substansvärdet.

Per den 28e April 2021 har VEF 14 olika innehav i portföljen och där är det ett bolag, Brasilianska Creditas som lite förenklat är en helt digitaliserad, säker låneplattform, som utgör nästan 42% av det totala substansvärdet.

Tittar vi på en översikt av hela portföljen ser vi att VEFs ägarandel generellt ligger mellan 6 – 23 % i ägande av bolagen man investerat i, och att man i flera fall fått en riktigt fin avkastning på sina större innehav där man suttit med ett tag och kontinuerligt investerat mer.

Med tanke på att VEF investerar i små, unga och onoterade bolag tenderar aktiekursen att vara lätt volatil, men ändå inte allt för dramatiskt för den som är långsiktig. Även substansvärdet har varit lite upp och ner över åren, men nu har man i alla fall fem kvartal med en bra positiv trend. Om… det inte hade varit för Coronakraschen förra året hade trenden kanske varit lite jämnare, men…

Slutsats

Just nu har jag bara investerat i VEF för min son’s räkning och innehavet utgör lite drygt 0,5% av hans totala portfölj.  Jag kommer sammolikt att öka den positionen till ca 1% av av hans innehav inom kort, så fort barnbidaget landar på kontot.

För egen del avvaktar jag köp just nu för att se hur bolaget utvecklas, men jag kommer  definitivt följa med och läsa på lite mer för att förstå bolaget bättre.

Med tanke på VEF’s fokus finns det självfallet en del risk inbyggt, men… Generellt tycker jag att det VEF gör är väldigt intressant och helt rätt i tiden.

Bolaget är lite som ett Kinnevik i miniatyr & för utvecklingsländer.  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s