Sampo…

 

Ingen har väl undgått att Sampo under veckan annonserat att man kommande år sänker utdelningen från € 2,85 till € 2:10 – 2:30, m.a.o. en sänkning på mellan 23,9% – 35,7%.

Som motivation till varför man nu sänker anger man att:

  • Det inte ligger i bolagets och aktieägarnas intresse att höja utdelningen i ”nuvarande operative miljö” främst föranlett av negativa räntor på statsobligationer.
  • Man hänvisar även till Nordeas nu även officiellt kommunicerade nya utdelningspolicy med målet att dela ut 60 – 70% av nettovinsten, vilket innebär en sänkning med dryga 40% mot i år.

Med tanke på att Sampo är storägare i Nordea med 19,9% av kapitalet, och sedan lång tid har utmärkt insyn i bolaget, som även långt tidigare kommunicerat att utdelningen med största sannolikhet kommer att sänkas rejält kommande år, kan detta knappast ha varit en överraskning för dom…

Varför kommunicerade inte Sampo något om en eventuell sänkning av utdelningen redan då?

”Den operativa miljön” har även den varit känd ett bra tag nu och känns som ett väldigt lamt argument…

Att Sampo väljer att sänka utdelningen är inte så oväntat.

Efter att ha snittat på en utdelningsandel runt 70% mellan 2010 – 2017, så har man de två senaste åren delat ut 94 respektive 104%, detta samtidigt som man i snitt har höjt utdelningen med strax under 8% senaste 5 åren i följd.

Dessa nivåer är självklart inte hållbara i längden, men…

…dock har bolaget enträget kommunicerat utåt hur viktigt det är att ge värde tillbaks till aktieägarna, och där är utdelningshöjningar självklart den centrala delen.

Man har även en rejäl kassa som utan problem skulle täcka 4 års utdelningar på nuvarande nivå om man ville spela det kortet.

(Vill du läsa mer om Sampo som utdelningshöjare kan du läsa mitt inlägg från den 23e September här: https://utdelningscyklisten.com/2019/09/23/mina-top-12-utdelningshojare-under-2019-del-11-sampo/ )

Om Sampo tror att Nordea inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att börja leverera bättre resultat och man verkligen har som främsta mål att leverera aktieägarvärde borde man kanske ha agerat lite annorlunda?

Kanske det finns mer utmaningar där än vad vi vet i dagens läge?

Screen Shot 2019-10-27 at 15.56.14
Sampo kommunicerade även i veckan att styrelsen kommer att utvärdera sin utdelningspolicy i början av februari 2020. Kommer det fler överraskningar då?

Sammantaget tycker jag, och vad jag har läst mig till under veckan, ett flertal andra att Sampo har hanterat och kommunicerat sänkningen riktigt kasst.

Detta är något jag verkligen stör mig på som aktieägare, och inget som direkt bygger förtroende för bolagets ledning eller Sampo som en stabil utdelare.

Då jag om ca 1år kommer att ha aktieutdelningar som mitt levebröd, vill jag kunna lita på de bolag jag är investerad i, och av den anledningen kommer jag starkt att överväga om jag skall fortsätta vara investerad i Sampo.

”For the record” är även Nordea under utvärdering sedan ett tag, dock är jag villig att ha lite mer tålamod där för att se vad Gardell / Cevian Capital kommer att hitta på.

End of rant…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s