Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 11: Sampo

Screen Shot 2019-09-23 at 18.39.50

Bolag # 11 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Sampo, ett av mina minsta innehav som ligger på plats 49 av 55 innehav med en andel på 0,47% av portföljen & med 0,53% av all utdelning hamnar på plats 45 på utdelningstopplistan.

 

Kort om bolaget

Sampo är en finsk försäkringskoncern. Idag bedrivs verksamhet utifrån moderbolaget Sampo Plc och dotterbolagen IF Skadeförsäkring, Mandatum Life & Topdanmark med vardera specialisering inom administrering, skadeförsäkring, samt riskförsäkring. Sampo är även starkt involverade i två st ”associated companies” Nordea & Nordax. I och med detta är man lite som ett investmentbolag i bank och försäkringsbranschen.

Kunderna återfinns både bland privatpersoner och bolag, med störst verksamhet på den nordiska – och baltiska marknaden.

Bolaget har i nuläget ca 9,700 anställda,  2018 var omsättningen € 8,151 miljoner med en vinstmarginal på 20,7% och nuvarande börsvärde är ca € 21,060 mill.

Koncernen grundades ursprungligen 1909 och har sitt huvudkontor i Helsingfors.

 

 

Varför har jag investerat i Sampo? 

Jag har köpt in mig i Sampo i omgångar under augusti i år, så det är ett ganska nytt innehav.

Huvudanledningen till att jag investerade är att Sampo över tid har gett sina aktieägare en helt ok totalavkastning på 15% per år i snitt över 10 år, men framförallt en riktigt bra utdelningstillväxt med ett snitt på 11,04% över den senaste 10 årsperioden.

Kursen har åkt upp och ner en del sedan mitt köp, och i det här fallet mer el mindre +/- %. Min YoC ligger just nu på 7,66% jämfört med dagens direktavkastning på 7,52%.

Nedan kan du se tillströmningen av aktieägare samt totalavkastningen på aktiekursen över tid.

Screen Shot 2019-10-26 at 22.30.57

 

Insiderägande

 • Tittar man på insiderägandet i bolaget äger Koncernens VD, Kari Stadigh dryga 300,000 aktier värda € 11,3 mill. Övriga i ledningsgruppen har även dom rejäla innehav, så inget att anmärka på där.
 • Ser vill till styrelsen har alla ledamöter relativt små innehav, med endast något 1000-tal aktier. Dock finns det ett STORT… undantag i ordförande Nalle Wahlroos som sitter på ca 6,3 miljoner aktier värda ca € 238 miljoner, och då har han ändå avyttrat ca 4 miljoner aktier sedan slutet av 2017…

 

Utdelningshistorik & nyckeltal 

Sampo har en bra utdelningshistorik där man kontinuerligt höjt utdelningen de senaste 10 åren och detta med i snitt 11,04% per år.

Screen Shot 2019-10-26 at 22.43.47

Sampo’s utdelningspolicy är att man årligen skall dela ut minst 50% av gruppens vinst till aktieägarna. Man är även rätt så publika med att man för att skapa aktieägarvärde utöver bra utdelningstillväxt skall ha en hög direktavkastning.

Många bolag som har en policy på att betala ut 50% eller mer av dess vinst brukar försöka hålla sig relativt nära det talet, men som vi kan se nedan, har Sampo haft en stadigt stigande kurva senaste 5 åren, till att nu vara uppe i över 90%.

Detta kan naturligtvis inte fortsätta att öka i samma takt, då det inte vore hållbart i långa loppet.  Som tur är har bolaget en väldigt stark kassa där man vad jag kan se täcker drygt 4 års utdelningar om det skulle behövas.

 

 

Framtidsutsikter

Sampo själva spår en fortsatt bra utveckling under 2019, dock är det rådande ränteläget samt att Finlands ekonomi tappar tempo ett orosmoment. När jag ögnar igenom IR presentationer och helårsrapporter är det dock ganska ”flummigt” med vad man faktiskt har för mål för de kommande åren.  Man hänvisar detta till att vart och ett av de underliggande bolagens egna mål, vilket jag kan köpa, men… det blir allt lite luddigt, och som aktieägare i bolaget vill jag gärna ha en konsoliderad bild serverad.

 

Hur säker är utdelningen?

Den största garanten för en fortsatt god utveckling av är att Sampo sitter på en stor kassa á i runda slängar € 7,000 mill vilket täcker utdelningarna mer än 4x.

 

Screen Shot 2019-10-26 at 22.52.26

Med nuvarande tillväxt av omsättning, stor kassa och förhoppningsvis ökande vinst känns utdelningen ändå ganska säker. Det är nog inte orealistiskt att förvänta sig en höjning med ca 6 – 8 % nästa år. Man behöver få mer fart på Nordea & Topdanmark för att producera mer kassaflöde som kan motivera en utdelningshöjning i paritet med den som kom i år.

 

Min slutsats

Jag har bara ägt Sampo i ett par tre månader och jag har för avsikt att fortsätta göra det under överskådlig tid.  Bolaget är som nämnt ovan, ett av mina minsta innehav, och det kommer nog att hålla sig där, med någon ökning här och där kanske upp till 1% av mitt totala innehav.

Nästa kvartalsrapport kommer den 6:e November.

=================================================================

Topplistan

”HC” Volvo

 1. Metsä Board
 2. Evolution Gaming
 3. Stora Enso
 4. CoreSite Realty
 5. Thule
 6. Castellum
 7. SEB
 8. Latour + Loomis
 9. Sampo
 10. ?

I nästa inlägg presenterar jag 12:an bland de ordinarie utdelningshöjningarna.

 

Disclaimer:

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.  Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper.  Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

 

 

 

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s