Investera med rätt fokus…

I veckan har jag läst ut Magnus Anderssons nyligen utgivna bok om hur du med hjälp av 15 konkreta råd kan höja din nivå som investerare.

För den som följt honom & hans alter ego @Lou_Mannheim under någon längre tid på Twitter och hans blogg, ”Fundamentalanalysbloggen” & numera ”Fredagskrönikan” lär innehållet i boken knappast vara någon överraskning.

Jämfört med många andra svenska böcker om aktier och investeringar som publicerats de senaste åren är den här av det lite ”spetsigare” slaget, och mer eller mindre stick i stäv med många av de mer konventionella strategier många andra författare belyser och i vissa fall propagerar för.

Jag tycker som helhet att boken är välstrukturerad, pedagogiskt upplagd, lättläst och väldigt intressant.

Speciellt då tänket att du INTE måste diversifiera dig med x-antal bolag i portföljen för att undvika risker.  Magnus har en väldigt koncentrerad portfölj med bara en handfull bolag som han å andra sidan “dissekerat” för att lära sig så mycket som möjligt för att kunna minimera risken och maximera potentialen.  

Det upplägget är definitivt inte för alla. Jag kommer sannolikt aldrig att komma hela vägen ner till blott en handfull innehav, men… Jag hade redan innan jag läste boken börjat dra ner på antalet bolag för att koncentrera mer pengar till de innehav jag tror mest på. Efter att ha läst färdigt boken kommer den processen dock sannolikt att accelereras.

Boken är främst avsedd för dig som har hållit på med investeringar några år och du bör läsa den med ett öppet sinne, då ”försiktigare generaler” som tex inbitna och renodlade utdelningsinvesterare nog skulle finna den ganska svårsmält och kanske t.o.m. lätt provocerande…

Om jag själv hade läst den för ca 2 år sedan hade jag nog inte uppskattat den, men… i takt med att mitt investeringsfokus utvecklats resonerar den väl, och bekräftar snarare den bana jag kommit in på under det senaste dryga året.

”15 handfasta råd som tar dig till nästa nivå” som investerare

Boken är indelad i tre segment:

  • Hur kan jag förändra mig?
  • Hur slår du marknaden?
  • Vilka bolag bör du äga?

Det första segmentet var det som berörde mig klart mest. Detta beror sannolikt på att det är mig själv, mitt fokus och min process som investerare som jag jobbar mest med för tillfället.

Den här delen av boken som främst behandlar den psykologiska delen av investerandet kan lite förenklat beskrivas som en kombination av Christofer Andersson’s ”Börspsykologi” nerkokat till dryga 60-talet sidor, kryddat med lite mer ”hårdkokta”, praktiska exempel.

En hel del här handlar om att ta sig utanför sin gängse komfortzon, att utmana sig själv och att bli trygg med detta.

Det sagt finns det självklart en hel del för mig att jobba på och lära av även i de två övriga, men relativt sett mindre, och speciellt då det sista av de tre segmenten.

Slutsats

Om du är villig att utmana dig själv och kanske ändra lite på ditt sätt att tänka kring investeringar så är boken definitivt läsvärd. Oavsett om du implementerar något, några eller inga av råden.

Alla har av naturliga skäl kanske inte intresset, tiden, drivet, kunskapen eller en kombination därav för att implementera den investeringsstrategi som Magnus går igenom i boken.  Har man inte det, är det sannolikt bättre att inta en mer passiv strategi. Tex med fonder, investmentbolag eller utdelningsaktier.

Det är inget fel i det. Var och en måste välja den strategi man själv tror på och är mest bekväm med. Oavsett vad den nu är…

För egen del kan jag konstatera att boken gett mig en hel del inspiration och har hjälpt mig att plocka bort lite mentala spärrar, och få en ännu klarare syn på vilka och vilken typ av bolag jag vill fokusera mer av mina pengar på framöver.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s