Lite beslut att fatta närmaste veckorna…

Jag hade sett fram emot en relativt lugn tid närmaste veckorna och lite sakta glida in någon slags ”sommarlovs mode” då sonens skola stänger vecka 24, men så blev det inte… ännu. 

Efter att Kinnevik för någon månad sedan annonserade att man skulle dela ut hela innehavet i Zalando, så gick Corem ut och lade ett bud på Klövern där man som ägare i det sistnämnda bolaget nu behöver ta ställning till ett erbjudande och… Corem ämnar även skifta ut alla sina Preffar mot D-aktier.  

Som om inte det räckte, gick AT&T härom veckan ut och annonserade att man spinner av Warner Media för att slå ihop det med Discovery i ett nytt börsnoterat bolag… 

Kinnevik

Nu är det några månader sedan Kinnevik annonserade att man avsåg dela ut hela innehavet i Zalando och på så sätt fokusera allt mer av sina krafter på dom onoterade innehaven i portföljen, så jag har hunnit tänka igenom deras erbjudande både två och tre gånger.  

Jag gillar Zalando, det är ett duktigt och välskött bolag, men… om jag hade tagit erbjudandet att få Zalandoaktier tilldelat hade det inneburit att portföljen växer med ett bolag som dessutom blir ett av de allra minsta innehaven. 

Jag är i skrivande stund ganska tillfreds med nuvarande antal bolag och vad jag har i portföljen. Mest av allt så gillar jag verkligen vad Georgi Ganev och hans team gör med Kinnevik nu, och därav kommer jag att sälja av de erhållna inlösenaktierna.  

Den initiala ambitionen var att återinvestera 100% av likviden i Kinnevik för att bygga vidare på min position och ta del av en intressant resa med deras onoterade innehav, men… den beräknade premien har nu sprungit iväg från ca 6 % för en månad sedan till mellan 15 – 20% nu beroende på dagen… 

Detta i ett bolag där de noterade innehaven Tele2 & Teladoc utgör ca 43%. 

Därav kommer jag att avvakta lite innan jag jag återinvesterar hela likviden från en försäljning av inlösenaktierna i Kinnevik om premien bara kommer ner lite… Annars blir det att öka på i andra bolag i portföljen.   

Oavsett har jag igen brådska att sätta pengarna i arbete. Jag sitter lugnt och inväntar rätt läge, var än det nu blir, med min shoppinglista i näven…

Corem och Klövern

Här blir det lite mer komplicerat, men ändå inte…  

Jag äger både Klövern och Corem’s Preffar som vardera utgör 3,93% respektive 2,55% av mitt investerade kapital så den totala exponeringen är 6,48% av det investerade portföljvärdet.  

Båda innehaven är rena utdelningsinvesteringar för att tanka fina kvartalsvisa ”checkar”. Inget annat. 

Klövern Pref var en av de första aktierna jag köpte när jag började min bana som utdelningsinvesterare, och där har jag successivt köpte in mig under senare delen av 2015 och början av 2016.  Under dessa dryga fem år har jag fått en total avkastning på dryga 43% eller ca 8,5% per år för att äga “en kupong” vilket får anses vara klart godkännt. 

Erbjudandet från Corem är att man som ägare får 1,12 nyemitterade Corem D stamaktier per Klövern Pref aktie. 

Corem’s Pref har jag dock bara ägt i ca 3år, och även här är erbjudandet att man löser in varje preff till en faktor 1,12 nyemitterade serie D aktier. 

Om jag accepterar båda erbjudandena kommer det dock innebära att jag då har nästan 6,5% av mitt investerade kapital i ett enda (fastighets) bolag, och därmed kommer Corem att vara det bolag där jag har mest pengar investerat.  

Detta samt att jag redan idag har drygt 35% av mitt investerade kapital i fastighetsbolag, om vi räknar in mina innehav i amerikanska och kanadensiska REITs.   

En tanke som kommer upp i samband med detta är jag eventuellt kan komma att skifta om en del av detta kapital till andra bolag, men… jag vill helst inte mecka runt för mycket med portföljen så för nu kommer jag att sitta still i båten. 

Efter lite räknande är det en ”no brainer” att acceptera båda erbjudandena för att bli ägare av Corems D aktier.   

Sett till utdelningarna blir det en höjning med hela 12% för detta innehav då varje Corem Pref & Klövern Pref byts ut till 1,12 Corem D vilket innebär några sköna tusenlappar mer per år rakt ner i ”the plånka”… 😊   

Totalt för hela “Pengamaskinen” blir det en höjning av  utdelningarna med 0,9%, vilket kanske inte är något man gör vågen åt i sig, men… I slutändan när jag stänger 2021 och räknar in utdelningshöjningarna från alla utdelande bolag i portföljen kommer den totala “löneförhöjningen” för året att landa på över 10%.  

Visserligen är detta Coronadopat men inte illa för vad en del anser vara ett “nollsummespel”… 

Vidare blir det en skön men förvisso orealiserad kapitalvinst, eller snarare portföljvärdesökning. Men detta är egentligen oviktigt i det korta perspektivet då Corem D enkom kommer att vara ett rent ”utdelningsplay” som bara skall ticka på år efter år. 

AT&T

Sist men inte minst… så annonserade AT&T nyligen att man spinner av Warner Media för att slå ihop det med Discovery i ett nytt, noterat bolag. 

Den spontana reaktionen var att det är en bra move av AT&T, då man med detta kommer att kunna fokusera mer på kärnverksamhet som 5G, men…  som ett brev på posten kommer detta även att innebära att man i det ”nya AT&T” kommer att kapa utdelningen med 40 – 50 %… 

AT&T har även det alltid varit ett rent ”utdelningsplay” för mig, och det utgör i dagsläget 3,5% av det investerade kapitalet och ca 3,8% av min totala utdelning. 

”Knee jerk” reaktionen var att sälja av innehavet direkt, men… det är sällan bra att agera i affekt och speciellt inte då när flockmentaliteten i leden är att sälja vilket spädde på kursnedgången mer än vad jag tyckte var motiverat. 

Sedan kan man om man är optimist tycka och tro att det ”nya AT&T” i sakta mak kommer att höja utdelningen med någon procent per år framöver. 

Efter att ha läst en del och lyssnat på en intervju med VDn John Stankey så utstrålar han en hel del optimism kring affären, och konstigt vore det väl annars…  Det som gnager lite när jag lyssnat på intervjun är att han framstår som lite av en ”ögontjänare” inför aktivisthedgefonden, Elliott Management som satt en hel del press på ledningen genom att successivt köpa in sig i bolaget och ta plats i styrelsen.  

Stankey som närmast kom från VD posten i just Warner Media, tog över som VD i AT&T för bara lite drygt ett år sedan då han ersatte den gamle stofilen Randall Stephenson… Han är garanterat både ivrig att sätta sin prägel på bolaget samt att försöka sitta kvar på sin VD stol.

Återstår att se vad som händer här, vad man får ur det kombinerade Warner/Discovery när affären väl stängs.  Jag kommer därav att avvakta sälj fram till dess att jag har lite mer klarhet kring detta.  

Slutsats

I det korta perspektivet kommer jag alltså att 

 1. Sälja mina inlösenaktier från Kinnevik.
 2. Acceptera erbjudandena från Corem. 
 3. För nu sitta still i AT&T. 

Keep it simple… 😉

Annons

2 kommentarer

 1. Hej och tack för en mycket bra och läsvärd blogg!

  Jag skickade av hela mitt innehav i AT&T och utökade med en liten skvätt Apple och la resten i ett för mig nytt innehav Verizon.

  Magkänslan gillar inte den inkonsekventa ledningsförmågan i AT&T. Har tappat lite förtroende för koncernens långsiktiga affärsförmåga.

  För övrigt verkar vi dela intressen, cykel och investeringar :)!

  //Jesper

  Gilla

 2. Intressant att läsa dina tankar kring Kinnevik. Själv tänkte jag ungefär liknande, och försökte läsa mig in lite på Zalando som bolag för att se vad man kunde förvänta sig att sälja på för kurs. Men nu mer jag läste desto mer intresserad blev jag. Det slutade inte bättre än att jag sålde lite annat och givet den rabatt inlösenaktierna handlas till kommer Zalando bli mitt tredje största innehav. Så kan det gå! Återstår att se vad framtiden inbringar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s