Portföljuppdatering 5e Maj 2021

Månaden som gick

Under April månad satt jag länge still på kassa & inkommen utdelning. Det var först under den andra halvan av månaden som jag började hitta köpknappen igen.

Allt som allt har det blivit köp i åtta olika bolag utspritt på ca 15 talet köptillfällen. Slutligen blev det även en försäljning, där den sista ”Corona förloraren” i portföljen, norska Ocean Yield äntligen avyttrades.

Den särklassigt största andelen av köpen under April månad har varit i Kambi där jag mer än dubblerat min position till att bolaget nu utgör 1,41% av mitt investerade kapital. Som många andra tycker jag att det kraftiga kursfallet i samband med den senaste rapporten var klart överdriven, därav att jag gjorde en så pass stor ökning.

Även om Kambi inte har på långa vägar har de moats som tex Evolution så är man en ledande spelare inom Sportsbooking, och jag tror på bolaget långsiktigt.

Den näst största ökningen under April månad samt den 3e Maj, skedde i Embracer där jag hakade på de två dippar som varit senaste månaden, och bumpade upp innehavet med ca 12,5% till att bolaget nu representerar 3,17% av investerat kapital och därmed hoppar upp till plats # 14 sett till investerat kapital. Sett till portföljvärde är Embracer nu # 12 med en andel på 2,96%.

Tredje mest pengar har det investerats i Apple där jag ökat innehavet med nästan 10% till att det nu utgör 1,42% av investerat kapital och 2,84% av portföljvärdet. Jag anser att bolaget borde ha fått bättre betalt för sitt ”blow out” kvartal, men men…

Jag avser äga Apple under många år framöver, så det är det bara att tacka och ta emot när det kommer köptillfällen.

Utöver ovan nämnda köp har det även gjorts mindre ökningar i British American Tobacco, Netflix, Microsoft & Telia i takt med att det har trillat in utdelningar på kontot.

Under Tisdagen gjordes det även en ökning med 4% av min position i Evolution (…!) när aktien dippade lite mer än jag trott. Detta var första gången jag köpte några aktier i bolaget sedan i Januari, och… 1590 kr kanske inte är billigt nu, men… ”check back with me in a few years…” så vet vi svaret.

Portföljen just nu

Portföljen består just nu av 38 bolag och en branschfond detta är återigen en minskning från föregående månads uppdatering då jag satt på 39 olika aktier och en fond.

Det största som hände under April var att det skedde ett Tronskifte i toppen på portföljen, där Evolution accelererade starkt efter sin monsterrapport och till slut passerade Investor som det största innehavet sett till totalt värde!

Detta har bara varit en fråga om tid det senaste halvåret, själv hade jag trott att det skulle hända någon gång runt midsommar, men… jag klagar definitivt inte på att det hände redan nu. Min långsiktiga conviction kring Evolution har knappast minskat, snarare tvärt om..

Top 10 innehaven utgör nu 45,05%, och Top 20 står för 77,44% av portföljen sett till totalt värde, en ökning med 0,96% mot föregående månad. Om vi tar Top 10 per totalt investerat värde, utgör dessa 51,13% och Top 20 står för 75,30%.

Portföljen sett till totalt investerat belopp

Efter att ha sålt av Norska Ocean Yield är jag nu bara investerad i tre länder, Sverige, USA & Kanada, och Sverige är klart störst.

Även när det kommer till utdelningar är det Sverige i topp.

Topp 20 när det kommer till att betala utdelning ser ut så här. Jag skulle kunna sätta Kinnevik i topp, då jag bokför Zalando som utdelning, men… det är en engångsutbetalning och mitt fokus med utdelningar är kontinuitet.

Portföljen sett till innehavens totala värde just nu:

Jag har fortfarande inget specifikt mål för antal bolag i portföljen, men… i takt med att jag viktat upp fokuset på tillväxtinvesteringar, är det sannolikt att jag snarare fortsätter att skala av ytterligare några bolag till och ökar i mina ”high conviction innehav”.

Just nu är jag rätt nöjd med mina 39 innehav och har inga direkta planer på att sälja något eller att ta in något nytt.

Tillväxtdelen av portföljen

Tillväxtdelen av portföljen innehåller samma 10 bolag som vid den senaste uppdateringen, samt en teknikfond. Den utgör nu 21,3 % av mitt totala portföljvärde vilket är en ökning med 2,9% sedan förra månaden.

Apple erstätter Kinnevik som 3a.

Tillväxtdelen sett till totalt värde just nu:

Tiden får utvisa var det blir ytterligare köp i Maj, men just nu är det Embracer, Evolution, Kinnevik & Microsoft som lockar mest. Jag ökar gärna ytterligare i Evolution också, men då vill jag gärna se en dipp igen…

Kinnevik kommer att dela ut Zalando innehavet i Maj, och jag kommer sannolikt att sälja Zalando direkt och återinvstera en del i Kinnevik.

Alla innehav inklusive tjänstepensionsfonderna

Då jag i hyfsat rask takt (!…) närmar mig det datum när jag kan börja tanka hem min surt förvärvade Tjänstepension håller jag väldigt tight koll på innehaven, såpass att jag mer eller mindre ser dem som en del av min privata portfölj.

Som synes är det fyra fonder i topp med TIN NY Teknik som överlägset störst representerades dryga 21% av det totala kapitalet innan Evolution kommer in som 5a och Investor som 6a.

Annons

En kommentar

  1. Kul att höra hur andra funderar på att göra med Zalando. Jag har precis ökat mitt innehav i Kinnevik inför utdelningen, som en liten chansning på att marknaden verkar ha tagit ut utdelningen lite i förstkott, så att säga. Tanken var att sälja Zalando så snart som möjligt. Men ju mer jag läser på om bolaget desto mer osäker bli jag. Det är verkligen imponerande siffror.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s