Utdelningscyklisten går i mål, och en ny resa tar vid…

Jag började min bana som investerare med att som så många andra småsparare ha mina privata- såväl som tjänstepensionsinvesteringar i olika fonder med en blandning av index- och lite mer nischade aktiefonder.

De främsta anledningarna till denna strategi var dels en brist på intresse och kunskap om aktiemarknaden samt att jag investerade i princip all energi och tid i min karriär, familjen och cyklingen.

Sommaren 2015 fick jag in en fullträff på den berömda väggen, och där tog de senaste två decenniernas ständiga jagande uppåt i karriärens trappa effektivt tvärstopp…

För att göra en lång och ganska plågsam historia kort så var jag borta från allt vad jobb hette i dryga sex månader. Jag stängde av allt, mail, telefon och sociala medier etc etc. Jag upphörde i princip att existera utåt fär ett tag.

Under den här tiden, när jag väl börjat “landa” lite, hade jag en hel del tid att tänka och läsa, och lite av en slump halkade jag in på Utdelningsaktier. Detta efter att ha läst en arikel i en morgontidning med en titel som var något i stil med “Så investerar dom rika…”

Resan som inbiten utdelningsinvesterare

Lite naivt & okunnigt började jag min bana som utdelningsinvesterare med att företrädelsevis jaga bolag med hög direktavkastning.  Detta för att så snabbt som möjligt ackumulera tillräckligt med utdelning för att i princip ha lika mycket i utdelning som jag hade i nettolön, vilket var klart möjligt att uppnå inom en fyra – fem årsperiod. 

Inte helt otippat gick jag på några nitar längs vägen där jag helt enkelt köpte ”skitbolag” med hög direktavkastning och höga utdelningsandelar som inte var hållbara i längden.

Mina dyraste ”läxor” från dåliga köp toppas av Corus Entertainment & Senior Housing Properties.  Efter att ha försökt ”snitta ner” förlusterna, insåg jag till slut att det enda rätta var att sälja av bolagen, ta förlusterna och lära något av det.

Kontentan av dessa läxor blev att jag under de senaste dryga två åren successivt börjat fokusera mer på att köpa stabilare och lönsammare bolag ofta med betydligt lägre direktavkastning och andel utdelad vinst, och med en bra historik av att kontinuerligt höja utdelningen över tid.

Tack vare kontinuerliga utdelningshöjningar från dessa bolag kommer min YoC, eller på vanlig svenska, Utdelningen Per Investerad Krona fortsätta att öka över tid. 

År efter år efter år… 

Tack vare världens 8e underverk – Ränta på Ränta.

Nästa steg i min investeringsresa

I takt med att både mitt intresse och mina utdelningar växt, överskiftningen till mer utdelningshöjare samt den “käftsmäll” utdelningarna fick av Coronakraschen förra året har jag successivt tweakat min investeringsstrategi en del.

Jag drar idag in utdelningar så att det täcker drygt 140% av mina löpande kostnader per månad. Jag ser detta som ”min grundlön”, och det räcker gott för att kunna leva ett behagligt liv utan att nödvändigtvis behöva jaga mer utdelning.

I och med detta har jag kortsiktigt släppt målet att få in mer i utdelningar per månad än vad jag hade i nettolön när jag drog ut pluggen från arbetslivet.

Det kommer att komma med tiden, och jag kommer så småningom även dra in mer i utdelning än vad jag hade i bruttolön, men om det tar tio eller femton år gör inget. Jag klarar mig bra ändå.

Det är heller inte allt för långt bort att jag kan börja tanka hem pengar från min Tjänstepension, och då ökar marginalerna ytterligare, rejält dessutom.

Med denna “tweak” i målsättning och strategi kan jag numera även tillåta mig att investera i bolag som växer snabbare än traditionella utdelare. Detta för att det ofta är mer intressanta bolag, dom ger en fin krydda till investerandet och jag lär mig om nya bolag och branscher som jag annars aldrig ens skulle tittat på.

Detta är min ”Provision” för att sätta ett epitet som jag levde med hela min yrkesverksamma karriär.

För ett par år sedan hade jag inte en tanke på att för egen del någon gång investera i bolag som tex Embracer, Netflix eller Salesforce. Det var totalt ointressant då dom inte delade ut något av vinsterna.

Parallellt har jag under de här åren förvaltat min sons portfölj, och där finns det en hel del tillväxtbolag och annat kul som han kan eller kommer kunna relatera till snart.

I takt med att sonens porfölj gått allt bättre då jag stoppat in bolag som jag inte “fick”… investera i som utdelningsinvesterare alternativt var för feg eller dum…? för att plocka in i min egen porfölj, har jag mjukat upp min egen strategi en del, och köpt både tillväxtbolag och teknikfonder de senaste 9 månaderna.

I dagsläget utgörs min egen aktieportfölj till ca 15% av sk tillväxtbolag som tex Apple, Embracer, Evolution, Microsoft, Netflix, Salesforce & Teladoc etc.

Det återstår att se hur mitt fokus som investerare utvecklar sig under de kommande åren, det är precis som livet i övrigt, en resa där man hela tiden upptäcker nya saker om man är nyfiken och vill lära sig.

Jag är i grunden huvudsakligen en utdelningsinvesterare för den trygghet växande utdelningar från starka bolag ger, men med det sagt ser jag mig numera som “bara” investerare.

En ny identitet växer fram…

Därav känns det som att aliaset “Utdelningscyklisten” har löpt linan ut.

Jag har cyklat över både Col de Tourmalet, Mt. Diablo, Mt. Ventoux, Pico de las Nieves, Pico del Teide och Sa Callobra för att nämna några, ett antal gånger, och jag har både lidit, njutit och lärt mig massor under den resans gång.

Med det, är det efter dryga 5 år på Twitter dags att uppdatera min identitet till något som stämmer bättre överens med den investerare jag är idag, med utdelningsinvestering som bas och tillväxtinvestering som ett väldigt seriöst komplement.

Enter… “The_Cycling_Investor”…

Jag cyklar fortfarande en hel del, men även här kanske med lite andra mål än tidigare. Jag ser mig först och främst som investerare, oavsett inriktining. Slutligen interagerar jag en del med engelskspråkiga investerare bla. på Twitter, och därav ett lite mer internationellt anpassat alias som känns mer rätt i tiden.

Tack för att Du följt med hittills, och jag hoppas att Du fortsätter att hänga med på nästa etapp av min investeringsresa!

Med det sagt, här följer en uppdatering av de principer jag försöker investera efter.

Mina investeringsprinciper:

1. Investera bara i bolag & verksamheter jag förstår.

2. För utdelare, investera i lönsamma bolag med bra ledning och en god historik av stabil utdelning, rimliga utdelningsandelar & helst starka trender för höjning av utdelningarna.

3. Med tillväxtbolag är en bra ledning ännu viktigare, och bolaget skall självfallet ha god tillväxtpotential för såväl omsättning som vinst och kassaflöden över lång tid. Om det ännu inte generar vinst skall det ha en stark affärsmodell med bra konkurrensfördelar och stora möjligheter att generera vinst i närtid.

4. Inte ha fler bolag i portföljen än vad jag kan hantera & följa.

5. För att hantera valutafluktuationer och risker skall Sverige utgöra ca 50% av portföljen.

6. Bli aldrig ”kär” i en aktie.   Sälj förlorare & bolag som sänker utdelningen såvida det inte finns anledning och tro att bolaget har en bra framtid.

7. Bli gärna inspirerad av andra framgångsrika investerare, men… gör alltid egen research, fatta egna beslut & stå för dom.

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s