2021 – en utdelningsinvesterares revansch?

Ingen utdelningsinvesterare kan med bästa vilja i världen säga att 2020 har varit ett bra år för utdelningar, men…

Nu börjar både jag och en del andra utdelningsinvesterare med mig äntligen se lite ljus i tunneln i takt med att ett antal bolag återinför utdelning, vissa på en lite lägre nivå än vad som först föreslagits, andra som tex Telia går fullt ut i och med extrautdelningen som kommer den 9e december.

Var landar mina utdelningar för 2020?

Efter att ha under våren genomgått vad som närmast kan beskrivas som en lavin av inställda eller slaktade utdelningar från ett antal av portföljbolagen och med en del omallokeringar som följd, såg det inte direkt ljust ut i april / maj.

Jag hade en icke obetydlig andel av mina innehav i diverse banker som alla tvingats slopa utdelningarna i år, ett och annat bolag som emottagit statligt stöd och därmed inte fått dela ut, och sedan ett antal andra som sänkt eller ställt in utdelningen.

Inte klackarna i taket då…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 8677e-screen-shot-2020-08-28-at-22.56.39.png

Allt sammantaget förväntade jag mig ett tag att landa någonstans kring 60 – 65% jämfört med vad jag drog in i utdelningar under 2019.  Nu med några månaders perspektiv, en del omallokeringar och lite återinförda ordinarie utdelningar ser det lite bättre ut.

Med lite drygt två månader kvar av 2020 verkar det som att jag landar på strax över 76 % av vad jag fick ut under 2018 vilket inte är någon katastrof.

Vad det gäller täckning av mina kostnader är det heller ingen direkt ”ko på isen” då jag för närvarande sitter på en kontantbuffert som täcker utgifterna ca 14,5 månader framöver.  Lägg till det att utdelningarna under 2020 täcker ca 126,5% av kostnaderna, så kan jag lugnt fortsätta att återinvstera all emottagen utdelning för att göda pengamaskinen.

Tittar man på utdelningarna på en rullande 12 månaders basis, taktar jag för närvarande på ca 85% av 2019 års utdelningar, så det rör helt klart på sig åt rätt håll!

Självfallet hade jag gärna varit utan den här resan till att börja med, men inget ont som inte för något gott med sig.

Vad har jag lärt mig av resan under 2020?

I och med ”Coronakraschen” och en hel del uteblivna utdelningar har det utöver omallokeringar i portföljen även blivit en del justeringar av min investeringsstrategi.

 • Med tanke på att jag även fortsatt har rätt bra marginaler och samtidigt kryper närmare dagen då jag kan börja lyfta tjänstepension, fokuserar jag allt mer på utdelningstillväxt
 • Jag har minskat på andelen ”high yield” innehav med tighta marginaler och risk för framtida utdelningssänkningar. Det finns en del jobb kvar att göra där, men jag är en bra bit på väg. 
 • Jag viktar ogärna några av mina innehav över 5% av den totala portföljen och jag försöker som regel att ha ca 50% av mina innehav i SEK för att hantera valutafluktuationer.  
  • Efter vårens ”utdelningsarmageddon” hade jag svårt att hitta bra svenska utdelande bolag som inte redan fanns i portföljen. 
  • En hel del funderande ledde till att jag började plocka in lönsamma ”tillväxtbolag” som inte nödvändigtvis delar ut. Detta låter kanske något motsägelsefullt som utdelningasinvesterare, men…   
  • Timimngmässigt har det varit en bra manöver efter Coronavåren att tex ta in bolag som  Evolution, Livongo, Kinnevik, Microsoft, Netflix, Salesforce, Sinch , Stillfront & Swedbank Robur Ny Teknik med flera.   
   • Det här agerandet drevs i huvudsak av en väldigt bra tillväxt i mina teknik- och småbolagstunga tjänstepensionsinnehav som växt bra under flera år och extremt bra sedan slutet av mars i år. 
   • Resultatet hittills är att jag byggt upp en ”kontantbuffert” i portföljen som växer bra, och kan sättas i arbete för att investera i utdelningsbolag under 2021.  Om jag nu väljer att göra det… 
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är screen-shot-2020-10-24-at-00.22.32.png
 • ….Tillväxtbolag är nämligen kul! 
  • När jag började plocka in några utöver det befintliga innahavet i Apple, var tanken att vikta till 3 – 4% av portföljen, sedan blev det 5% och nu är jag uppe i en portföljvikt av 7,1% i investerat värde. Detta fördelat på 12 olika innehav vilket känns rätt lagom. Jag kan dock definitivt se mig öka viktningen upp till, och en bit över 10%. 
  • ”Fuskar” jag lite och räknar in fonderna i min tjänstepension har jag redan cirka 24 – 25 % tillväxtbolag i portföljen…    

Hur ser det ut inför 2021? 

I dagsläget ser jag ganska ljust på tillvaron som företrädelsevis utdelningsinvesterare under nästa år. Även om Coronapandemin är långt från över och smittspridningen nu ökar igen, tror jag inte att vi kommer att drabbas av så dramatiska nedstängningar som i våras. 

Förhoppningsvis kommer vi in i ett stabilare världspolitiskt läge under 2021 där Donald Trump är bortröstad och förpassad till historiens soptipp där han hör hemma. 

Allt sammantaget borde detta borga för ett stabilare företagsekonomiskt- och bättre börsklimat. 

Efter all sänkningar, frysningar och inställda utdelningar under 2020 är det svårt att förutse hur höjningarna kommer att falla under 2021. I vissa fall kommer det att vara väldigt kraftigt, och i andra ytterst modest. 

För egen del räknar jag just nu med att portföljens 41 utdelande innehav under 2021 kommer att höja utdelningen med i snitt 3,5%. Detta är inte på något sätt en vetenskapligt framtagen siffra, men under 2019 snittade jag 5,44% i höjningar så det borde inte vara omöjligt i alla fall.   

Med en höjning på 3,5% i snitt för 2021 samt att jag kommer att återinvestera så gott som all erhållen utdelning i bolag med en snitt YoC på 4 – 4,5% borde helåret kunna landa på ca 92 % av 2019. Detta skulle vara helt fantastiskt med tanke på hur det såg ut våren 2020! 

Med detta utfall skulle bara utdelningarna ge en kostnadstäckningsgrad per månad  på 1,45x vilket är helt ok för att slippa äta knäckebröd och snåla allt för mycket… 😉

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är screen-shot-2020-10-24-at-00.31.18.png

Ett ”Wildcard” att spela med… 

Kurstillväxten från innehaven i tillväxtportföljen har redan nu, mindre än ett halvår efter initieringen levererat bra, och jag har anledning att tro att det kommer fortsätta växa under 2021 om än kanske inte i samma takt som under 2020, men… 

…det kapital som byggs upp här kan helt eller delvis bli spelbart för utdelningsportföljen. Detta beror till stor del på hur min aptit på tillväxtbolag utvecklar sig.   

Skulle jag agera fullt ut och  återinvestera de här pengarna i utdelningsportföljen till en YoC på ca 4% så är jag vid 2021 års slut, mer el mindre ikapp var 2019 slutade igen… 🙂 

En väldigt motiverande tanke för att kämpa på med utdelningsinvesterandet, finjustera portföljen och låta ränta på ränta ha sin gång! 

Bring on 2021!!! 

Vi hörs 🙂

Annons

6 kommentarer

 1. Riktigt roligt att läsa din text och att kunna se/läsa/tyda att du har blivit än lugnare och bekväm med din portfölj tillika strategi. Just detta – att du investerare efter vad DU anser är bäst för DIG – kommer att göra att du inte bara sover gott om natten, utan även mår bra under dagen =)

  Allt gott!

  /Cristofer

  Gilla

  • Tack Cristofer!

   Ja, jag känner mig rätt tillfreds med portfölj & framförallt strategi för tillfället.

   Din eminenta bok har varit till stor hjälp i processen!

   Gilla

 2. Det är nog många utdelningsinvesterare som ser 2020 som ett förlorat år. Men det positiva är de reflektioner som troligen gjorts. Att se summan av utdelningar som ständigt växande är farligt. Många har nog kompletterat sin strategi med att bunkra upp ett sparkonto där 1-2 års konsumtion är säkrat.
  Gällande Trump har du säkert läst för mycket Aftonbladet, svensk media eller annan vänsterliberal dynga. Trump är en välsignelse för både amerikaner och övriga. Förutom att ha skapat en amerikansk superekonomi, där t.ex. arbetslösheten för svarta amerikaner är lägst någonsin, pressat kineserna att släppa ofördelaktiga handelsvillkor, tvingat NATO-länderna att bidra mer solidariskt, lugnat ner den tidigare aggressiva och hotfulla relationen till Ryssland i t.ex. Ukraina, dragit tillbaka amerikanska trupper från Syrien och andra konflikthärdar där superpolisen tidigare spätt på regionala konflikter så har han ju uppmuntrat till minst tre fredsavtal mellan Israel och arabiska länder. Är du allvarlig att en misstänkt senil halvkorrupt yrkespolitiker som inte uträttat några minnesvärda bedrifter under sina 45 år i toppolitiker, skulle leda USA bättre? Tillåt mig att tvivla. Men att skriva att han hör hemma på historiens soptipp, där du antagligen placerar sådana Stalin, Lenin, Mao, Hitler, Pol Pot eller andra massmördare är oseriöst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s