Mitt ”problem” med Apple…

Som medelålders utdelningsinvesterare med ambitionen att leva på utdelningar är Apple knappast det första bolaget som poppar upp på ”inköpsradarn”.

Men… Apple är ett fantastiskt bolag som både lyckats komma tillbaks från konkursens rand 1997 samt konstant lyckas utveckla produkter som på ett eller annat sätt revolutionerar eller till och med skapar nya branscher / segment.

Jag har varit Applekund ända sedan 2003 när 3e generationens iPod lanserades, och sedan dess har jag slitit ut otaliga fler iPods, iPads, iPhones, MacBooks etc etc. Hela vårt hem är kort och gott nerlusat med diverse iOS devicer.

Men… jag har trots detta aldrig investerat direkt i Apple, bara genom diverse teknologifonder. Det började dock klia lite i köpfingret i slutet av 2018 när bolaget gjort ett par förhållandevis mindre bra kvartal, och kursen ”rasade” ner ca 33% från ca $ 225 till strax över $ 150.

Från mitten till slutet av Januari 2019 köpte jag till slut in mig i Apple, faktiskt mest ”på skoj” för att se var kursen skulle ta vägen närmaste månaderna. Jag hade dock ingen direkt ambition med Apple som utdelningsbolag. Tanken var bara att låta kursen sticka iväg lite för att sedan sälja av innehavet och köpa mer utdelning för pengarna.

Hela 2019 blev en grym resa, där kursen sköt upp från $ 150 till över $ 320, och tanken var ”bara lite till, lite till, sedan säljer jag…”

Sedan kom ”Coronakraschen”, och mer eller mindre allt ändrades, och det snabbt…

Utdelningar ställdes in, sköts upp och slaktades om vartannat i ett tempo som gjorde att man under en kort tid undrade om det skulle bli några överhuvudtaget…
När det värsta av misären spelat ut och man sitter där med sin ”Dividend Cut Blues…” annonserar Apple att man höjer utdelningen med 6,5%. Ingen stor höjning förvisso, men i alla fall något som gladde betydligt mer än jag hade kunnat tro.


En framtida utdelningshöjarmaskin?
Apple har en ganska kort utdelningshistorik som inleddes 1990 men sedan avslutades 1995 när bolaget började få det tufft. Sedan dröjde det ända tills 2012, alltså 17 år (!) innan man började dela ut igen.

Sedan dess har man haft en bra trend med höjningar där man snittat på ca 10,5% de senaste 5 åren, vilket sett i det perspektivet på inget sätt är exceptionellt, men… i nuläget får ses som fullt acceptabelt.

Sett över de senaste 5 åren har andelen utdelad vinst legat mellan 22,4 – 28,3% vilket ger en väldigt bra marginal för att fortsätta höja utdelningen under många år framöver. Man skulle enkelt kunna både dubbla och tredubbla höjningstakten om man vill. Jag tror dock att man inom överskådlig framtid kommer att ligga kring 10% strecket per år.

Efter att ha köpt min position i början av 2019, och på den resan tillgodogjort mig två utdelningshöjningar ligger min YoC för Apple just nu på 2,24% vilket är mer än dubbelt upp på nuvarande DA på 1,02%.

När jag plockar in utdelningshöjare i portföljen vill jag helst ha en DA på minst 3% för att det skall bli några pengar i plånkan, så i det perspektivet passar Apple inte in, men… med tanke på den stabilitet och styrka Apple erbjuder blir det intressant.


Om vi leker med tanken på att utdelningshöjningarna framöver kommer att snitta 10% och att inga nyinköp görs, kommer min YoC att ligga på 3,61% om 5 år och 5,81% om 10 år. Sedan får det bara tuffa på i all oändlighet…

Hur skall jag göra med Apple då?

Ju längre tiden har gått, och ju närmare jag kommer det datum när jag kommer kunna börja tanka hem $$$ från min tjänstepension blir jag allt mer inställd på att Apple är en ”long term keeper”.

Apple är ett ganska litet innehav som just nu utgör 1,11% av min portfölj och som för närvarande står för ca 0,42% av mina totala utdelningar. Således inte ett bolag som betalar en speciellt stor del av räkningarna just nu, men…

Med vad jag ser och vet i dagsläget känner jag mig komfortabel med att Apple kommer att fortsätta vara en stark spelare under lång tid framöver och med det kommer man att fortsätta höja utdelningarna i en stadig takt.

Min ambition är att portföljen under kommande år skall utgöras av en allt större del utdelningshöjare. I och med att Apple nu har höjt sin utdelning 7 år i följd är man bara 3 år från att gå från Dividend Challenger till Dividend Achiever.

Återstår att se hur Apple resonerar kring utdelningar framöver, men min ambition är att försöka ”tänka annorlunda” och motstå frestelsen att sälja av Apple för att kortsiktigt köpa mer utdelning någon annanstans.

Vi får se hur detta lyckas…

Hur resonerar du kring Apple som utdelningscase?

Annons

2 kommentarer

  1. Jag investerar inte i deras produkter eller deras aktie, och har aldrig gjort. Det känns som ett väldigt privatkonsumtionsdrivet bolag och eftersom jag själv inte vill ha deras produkter så vågar jag inte riktigt satsa på aktien heller. Än så länge ett ekonomiskt ofördelaktigt beslut, men ett beslut ändock.

    Gilla

  2. Har själv använt mest appleprylar sedan 1991 ungefär och iphone sedan 2008. Har nu en liten skvätt i mitt IPS-spar sedan fem år cirka. Aktien har traskat uppåt bra. Utdelningen är inte super men alltid en liten extra. Sålt lite efterhand för att den inte ska utgöra för stor andel, sådär smart i efterhand 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s