Hur placerade jag pengarna från försäljningen av Castellum?

img_1144

Hittills har den här veckan varit rejält turbulent, och då syftar jag inte bara på vad som försiggår på världens aktiemarknader…

Efter att ha spenderat majoriteten av förra veckan ”kräksjuke vabbandes” gick vi in i helgen med hela familjen fullt frisk, och jag själv mycket nöjd med att mer eller mindre ha lyckats pricka in en kurstopp, då jag i fredags avyttrade 48% av mitt innehav i Castellum till 255,50 kr.

Castellum var mitt 5e största innehav på 4,37%, så försäljningslikviden motsvarade drygt ett års kostnader för vår familj, om jag nu hade valt att sitta på pengarna.

Lite frestande, men… jag föredrar att hålla kapitalet i arbete.

So far so good… men, söndagen började inte så bra, och snart blev det värre…

Utan att gå in på några onödiga detaljer kan jag bara konstatera att söndag morgon tom tisdag kväll till största del spenderades i horisontalt läge…

Screen Shot 2020-02-27 at 17.24.20

…när sedan jag tillfrisknade, var det dags för sonen att åka på kräksjuka igen, för andra gången på två veckor.

Vabruari i ett nötskal.

Börsen har dock varit allt annat än horisontal under den tiden.

På ett sätt bra att vara mer eller mindre utslagen och inte orka kolla speciellt mycket varken på depåerna eller det alltmer hysteriska twitterflödet, där många i vanlig ordning piskar på stämningen och diverse ”experter” och Sparekonomer försöker övertrumfa varandra med  ”Så här räddar du dina pengar….”

Bara att se den skiten får mig att vilja spy igen.

Som tur är finns det även en del kloka och sansade individer i flödet vars åsikter jag ger betydligt mer för.

Bara att försöka filtrera bort bruset och fokusera på mitt.

 

Hur återinvesterades pengarna från Castellum då?

Både innan och efter jag sålde av nästan halva innehavet har jag bollat en hel del olika scenarios för vad jag skulle göra med pengarna.

Ett tag var det väldigt frestande att bara ta hela likviden och ”casha ut” dom pengarna. Om jag gjorde det skulle jag utan vidare ha en buffert som tar mig både till och förbi det datum när min tjänstepension börjar trilla in på kontot.

Jag har dock länge haft en strategi att försöka låta mina pengar arbeta för mig, och jag följde den nu också.

Även om jag inte varit utdelningsinvesterare över vare sig IT-Bubblan eller Finanskrisen, har det varit en del ”skumpiga” perioder de senaste 4 ½ åren och jag har hela den tiden hållit fast vid min strategi, och jag ämnar fortsätta att göra det.

Så…, vad har det blivit för köp då…?

Totalt sett har det blivit köp i 9 olika bolag utspritt mellan måndag och tisdag när ”Corona paniken” började sänka sig över världens börser. Av dessa är 8 befintliga innehav, primärt mindre sådana, samt ett nytt bolag.

Screen Shot 2020-02-27 at 17.20.54

Köpen är följande:

  • 3M Corporation – ökat från 1,35 – 1,50% av portföljen.
  • AbbVie – ökat från 0,65 – 1,00%
  • Altria – ökat från 1,65 – 1,85%
  • AT&T – ökat från 1,59 – 1,89%
  • Bilia – ökat från 1,09 – 1,33%
  • Cisco ökat från 0,14 – 0,30%
  • Main St Capital ökat från 1,75 – 1,89%
  • Store Capital ökat från 1,90 – 2,05%
  • Royal Dutch Shell B., nytt innehav a 0,52%

15% av försäljningslikviden från Castellum behålls som kassa alt. går in i min buffert för att täcka våra kostnader.

 

Varför återinvesterade jag som jag gjorde?

För att ta några citat från Warren Buffet’s årliga CNBC intervju (som du kan se här: https://youtu.be/JvEas_zZ4fM )

Screen Shot 2020-02-27 at 17.17.00

”You don’t buy a business based on today’s headlines…”.

”Why not buy it at a discount?”

”I buy businesses, not stocks…”

Warren är långsiktig.   Jag gillar Warren.

Alla ovanstående bolag är grymma verksamheter, var och en på sitt sätt inom sina verksamhetsområden.

Med undantag för Shell, har samtliga en bra historik av att kontinuerligt höja sina utdelningar, och fortfarande bra med marginal för att fortsätta göra det, även i ett tuffare ekonomiskt klimat.

Efter att ha blivit lite inspirerad via några ”bloggkollegor” och läst in mig lite på bolaget, valde jag att även ta en mindre position i Shell. Detta pga att den just nu väldigt höga direktavkastningen, som för närvarande ligger på ca 8%, och i närtid förefaller utdelningen att vara relativt säker.

 

Vad åstadkom mina omallokeringar?

Trots att börsen faller som en sten just nu, och trots att portföljen krympt med ett ansenligt 6-siffrigt belopp sedan i måndags, har jag lyckats köpa mig mer utdelning per investerad krona.

Summa summarum har detta lett till ett gäng fler sköna hundralappar i månaden i utdelning mot vad jag hade i slutet av förra veckan, något som resulterar i att ”Fritetskvoten” per månad har går upp med ca 1,1%.

Screen Shot 2020-02-27 at 17.20.04

Jag lutar mig tillbaks, loggar ut från portföljen och låter utdelningarna fortsätta trilla in.

 

Vi hörs!

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s