Du får lite oväntat in 250,000 kr på kontot, vad gör du?

Kanske du har fått ett arv, ett avgångsvederlag, en bonus, eller ”gud förbjude…” vunnit på något lotteri…

Hur du har fått pengarna är totalt irrelevant. Vad du väljer att göra med dom, och när är desto viktigare.

Hur skall man agera då?

Skall man sitta still och vänta på den stora kraschen som kommer, någon gång, snart, kanske…

Eller skall man investera hela beloppet?

Om så, investerar man allt på en gång eller sprider man ut det över tid, och hur lång tid i så fall? Investerar man allt i ett bolag, eller flera, vad är mest optimalt?

Det finns självklart inte ett enda svar som är rätt, då vi alla har olika förutsättningar, olika familjeförhållanden och befinner oss i olika livssituationer och har olika sparhorisont.

Men, det går i alla fall att ha en någotsånär klar pekpinne för vad som är lämpligast.

Vi som sitter och väntar på kraschen…

Om jag för enkelhetens skull utgår från mig själv, kan jag omedelbart konstatera att ”sitta och vänta på kraschen” faller bort direkt.

Det är i mitt tycke total galenskap att sitta och vänta på att ”armageddon” skall inträffa.

För det första kan varken jag eller någon annan förutse när kraschen kommer och hur stor den blir. Den kan komma om en vecka, en månad, om ett eller om 10, 20 år… Hur stort ett eventuellt ras blir är även det totalt omöjligt att förutse.

Vad jag däremot kan förutse med stor säkerhet är att om man skall låta pengarna vila på sidlinjen i ett vanligt bankkonto i 10 år går man miste om massor med avkastning.

Jag har några i bekantskapskretsen som i lite olika antal år suttit med belopp på bankkontot som är långt större än det i rubriken, och trott, väntat och hoppats på kraschen… för den kommer snart…! Dom är i vissa fall livrädda för att investera sitt ”sparande”.

För några har beloppet varit exakt detsamma i snart ett decennium.

0% tillväxt.

Under samma 10 års period har kursen på Latour gått upp 493,3 %, utdelningar inte inräknade…

Den enda som blir glad av detta ”soffliggande” är banken som får gratispengar att jobba med.

Ingen bra deal för mina bekanta…

Hur och när skall man sätta pengarna i arbete?

Föga förvånande är min starka åsikt att man skall sätta pengarna i arbete.

250,000kr kan ju för en del betyda att man kanske dubblar sin portfölj, och för andra kanske att man ökar dess värde med 2 – 3%, och då betyder det självfallet inte lika mycket.

Om det är så att man fördubblar sin portfölj är det ju ett väldigt stort belopp som man bör och skall ha stor respekt för. Man kastar inte bara in pengarna på måfå eller lite på chans för att det kan vara ett kul experiment…

Det sagt menar jag inte att den med 10,000,000 kr på kontot lite nonchalant flippar in pengarna slentrianmässigt, men man kanske har lite större vana av att hantera stora belopp och därmed kanske även en rätt klar ide om vad man skall göra med pengarna.

Oavsett storleken på din portfölj är det viktigt att ha en klar plan för hur och när du skall agera, att ha en ”shoppinglista” med bolag du vill öka på i eller ta in i portföljen.

När behöver du pengarna? Är det om 1, 5, 10 år eller längre?

I nästa inlägg tänkte jag resonera lite om hur man bäst sätter pengarna i arbete. Investerar man allt på någon vecka eller månad, eller sprider man ut pengarna över en 12 – 18 månaders period?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s