En helt OK start på rapportsäsongen.

Pga att skolan varit stängd & sonen följaktligen hemma hela förra veckan har det varken funnits tid eller ork… till att skriva något inlägg för att summera tankarna kring de rapporter som kommit i veckan förrän nu.

Summa summarum får inledningen av rapportsäsongen ändå klassas som helt ok, och det är extra kul och kunna konstatera att tungviktarna levererade rejält & förhoppningsvis sätter tonen för resten av de kommande rapporterna.

Investor

Det är inte mycket man kan, eller för den delen behöver säga om Investor’s rapport som egentligen är ett totalt ”icke eventnt”. Det mal på och bolaget står stabilare och starkare än någonsin.

Det stora frågetecknet innan rapporten var kring utdelningshöjningen, och det rätades till slut ut! Man tog till slut steget och gjorde en lite större höjning än brukligt och gick från 3,50 kr till 4,00 kr/aktie.

 

Telia

Verksamheten tuffar sakta på framåt med fokus på effektivisering & renodling av verksamheten. Höjdpunkten för det gångna kvartalet kom efter att det faktiskt var slut… när man annonserade att man nu även säljer av det svenska mastbeståndet.

Utöver att detta ytterligare renodlar verksamheten, ger det äntligen…, lite extra aktieägarvärde då försäljningslikviden kommer att delas ut till oss ägare.

Förhoppningsvis då i form av en extrautdelning mot slutet av året!

Värdet på försäljningen av de svenska masterna kommer att motsvara ca 1,30 kr/ aktie om jag fattat och räknat rätt. Om man betalar ut det i form av en utdelning, innebär det att man totalt kommer att dela ut 3,35 kr/aktie under 2022. Detta inkluderande den ordinarie utdelningen á 2,05 kr som betalas 50/50ish i april respektive november.

Inte illa att direktavkastningen för året i och med detta landar på ca 9,2%..!  Lite kursuppgång på detta under året som följd av en effektivare verksamhet så kan man äntligen… bli lite glad som aktieägare.

Inte ett decennium för tidigt… 😉

Altria

Tobaksgiganten levererar ett stabilt Q4 & slår analytikerestimaten både för omsättning och vinst.

Bäst av allt är att man har $1,8 BUSD kvar i sitt återköpsprogram som löper ut 31 december i år, vilket är lika mycket som kommer att betalas ut i utdelning.

Med tanke på den turbulens som råder på marknaden i nuläget känns det tryggt att ha en kassaflödesmaskin som Altria i portföljen & jag ser goda mäjligheter till ett bra år för altien.

AT&T

Zzzzzzzzzzzzzz inte mycket att orda om i rapporten. Det växer väääldigt saaaaakta, men man lyckades i alla fall slå analytikerestimaten både kring omsättning och vinst.

Det enda man kan reagera (starkt…) på är att VDn John Stankey satte den stora tofflan i munnen vid en CNBC intervju efter rapporten. I en mening lyckades han radera ut hela den kursuppgång man åtnjutit den senaste månaden…

Detta med ett makalöst klantigt uttalande om hur man ämnar skapa mer aktieägarvärde i samband med Warner Media/ Discovery affären; ”There are some advantages to doing a spin in… how much quicker it can be done…”

Och vips dök kursen från ca $ 26,50 ner under $ 24,00…. Bra jobbat, not.

Om det var något tvivel kring om och varför jag vill sälja av det här innehavet, försvann det sista med detta debakel. Tanken var att vänta med försäljningen tills kursen lyckats kravla över $ 30, men… det kommer sannolikt inte att inträffa under min livstid med de tröttmössor som fortsätter att styra bolaget…

 

VNV Global

Egentligen inte så mycket att orda om här heller, annat än att man just nu har både småbolags- och SPAC sentimentet kraftigt emot sig.

Babylon som utgör ca 16% av substansvärdet tappat ca 50% i värde sedan sin SPAC notering i slutet av Oktober, och BlaBlaCar som utgör 9% har avkastat – 23% det senaste kvartalet.

Undantaget dessa två, har ett flertal innehav i portföljen faktiskt gått riktigt starkt. Bäst har Swvl, Voi & Numan levererat med en värdetillväxt på 189, 73 respektive 178% under det gångna kvartalet.  Tillsammans utgör dessa tre bolag 24,5% av substansen, mao ungefär lika stor andel som Babylon & BlaBlaCar.

Jag är fortsatt positiv till VNV på lång sikt, men… jag tror att man får ha lite tålamod med att 2022 kan bli lite segt som aktieägare.

Volvo

Bolaget levererade mer eller mindre i linje med estimaten, och hanterade under omständigheterna komponentbristen bra.

Utdelningen för året hamnade på 13,00kr vilket varunder min förväntan på 15,00 kr, men fortfarande helt ok.

 

Apple & Microsoft

Båda bolagen slog analyiterestimaten och levererade grymt imponerande resultat, igen…

Microsoft dunkade in ytterligare ett grymmt kvartal framförallt drivet av tillväxten för Azure.  Total omsättning ökar 20% q/q och nettovinsten med 21%. Guidningen för kommande kvartal var minst sagt solid, så bara att tacka, ta emot & låta dom göra sin grej…!

Apple bombar in ytterligare ett rekordkvartal där man lyckades överpresetera på alla fronter, utom iPad där man hade en liten dipp, mest pga komponentbrist.  Man kan ju bara undra hur det här kvartalsresultatet hade sett ut utan några logistikproblem….  Även om man inte ger någon specifik guidning för det kommande kvartalet förväntar man sig ”solid year over year revenue growth…”.

Skön känsla att båda dessa giganter överlevererar och förhoppningsvis drar med sig marknaden åt rätt håll nu.

Rapportveckan som kommer…

I veckan som kommer har jag bara fyra bolag i portföljen som rapporterar, men oavsett,det blir det som vanligt intressant satt följa.

2 Februari – AbbVie & VEF

Förra kvartalet levererade AbbVie stabilt, och slog analytikerestimaten både för omsättning och vinst. Omsättningen var upp 11,3% till $ 14,43 BUSD, och den justerade vinsten per aktie ökade med 3,7%.  Till aktieägarnas glädje överpresterade Botox rejält med en försäljningsökning på dryga 23%, och även de relativt nya preparaten Rinvoq & Skyrizi gick bra.

Det mest intressanta för mig är att se hur Botoxtillväxten utvecklar sig samt att Rinvoq & Skyrizi fortsätter att utvecklas framåt. Humira är fortfarande den stora kassakon, och här förväntar jag mig att nivån kommer att fortsätta vara stabil.

VEF som bolag har verkligen flyttat fram positionerna det senaste året med ett flertal rejäla kapitalinjektioner i sina två största innehav, brasilianska Creditas som nu utgör 53% av NAVet & mexikanska Konfio som står för dryga 17% av det totala värdet. Man har även ett flertal intressanta ”bubblare” som tex Blackbuck, JUMO, Juspay & TransferGo.

Creditas som är påväg mot en notering och därav relativt transparent för att vara onotoerade fortsätter att leverera trading updates som visar på en fortsatt accelererande tillväxt.

Blir väldigt spännande att se om även Konfio och dom övriga går åt samma håll!

3 Februari – Axfood & Prudential

Axfoods rapporter brukar sällan vara några kioskvältare. Här handlar allt om långsam, stabil & långsiktig tillväxt av såväl omsättning som vinst och inte minst utdelning.

De senaste åren har man höjt utdelningen med ca 3,5% per år, och jag förväntar mig något liknande i år, så mitt stalltips är att man höjer till 7,75kr/aktie. Om vi mot förmodan ser en höjning till 8 kr/aktie vore det förståss välkommet, men givet hur konservativa man är med höjningarna tror jag inte vi får se det.

Prudential med en av de stabilaste balansräkningarna i branschen, har ett riktigt stabilt år bakom sig där man överträffat vinstförväntningarna fem kvartal i rad, och förhoppningsvis blir det ett sjätte i följd.

Än mer intressant än resultatet för kvartalet blir att se vad den årliga utdelningshöjningen landar på.  De senaste fem åren har man snittat på 10,4%, och givet att man bara delar ut ca 31% av vinsten finns det ytterst goda förutsättningar för att den trenden skall fortsätta, eller rentav stärkas.

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s