”Bring on the Rapportsäsong”

Idag, fredag mjukstartar rapportsäsongen för ”mina bolag” med att Investor kommer med sin helårsrapport.

I veckan som kommer drar det dock igång på allvar med de riktiga tungviktarna, Apple & Microsoft, kompletterat med ett gäng mellanviktare som Altria, AT&T, Telia och Volvo samt lättviktaren VNV Global.

Alla rapportsäsonger följs självklart med stort intresse, men… efter ett fantastiskt 2021 följt av en skakig inledning på 2022 blir de kommande veckornas rapporter extremt intressanta då marknadens ”felmarginal” lär vara minimal.

Missar, och eller vek guidning kommer sannolikt att straffas hårt. Ett rykande färskt exempel på detta är Netflix rapport som kom i går kväll. Man slog förväntningarna för omsättning & vinst, men guidningen var en bra bit under förväntan. ”

Domen” kom snabbt och stenhårt.

Aktien är ner 19% (!) i efterhandeln senast jag kollade. Jag lägger ingen viktning i om detta är rimligt eller ej, men… signalen är tydlig.

21 Januari, – Investor

Investors rapporter i sig är närmast att betrakta som ett ”icke event”, men… desto mer spännande blir det att se ved utdelningen för året blir. Blir det den sedvanliga 1 kronan som blev en 25 öring efter splitten 1:4, eller…

Vågar man till slut ”släppa sargen” och dra till med lite mer, som t.ex. 0,50 kr?

Då man hårdnackat har fortsatt att ”bara” höja med samma belopp år efter år, har den procentuella höjningsgraden sjunkit stadigt.  I takt med den stigande aktiekursen har direktavkastningen sjunkit ännu mer, och Investor kan i dagsläget knappt kallas för en utdelningsaktie om man tar en ny position i bolaget idag.

Tack vare att jag ägt aktien i ett antal år och fått ta del av i alla fall hyfsade utdelningshöjningar, ligger min nuvarande YoC på 3,88% vilket är ”ok:ish”, men…

Om man får hoppas och tycka lite, skulle jag gärna se att man tar steget och går från 3,50 kr/aktie upp till till 4,00 kr/aktie. Detta skulle pusha upp DA’n från nuvarande 1,68% till ca 1,90%, och min YoC skulle stiga till 4,43%.

Jag tycker att det är en rimlig förväntan då man har råd, men… efter lunch vet vi.

25e Januari, efter stängning – Microsoft

Microsoft har levererat starka rapporter ett antal kvartal i rad nu, och speciellt då det senaste kvartalet där man verkligen krossade alla estimat med helt galet starka siffror.

Jag har väldigt goda förhoppningar även inför den kommande rapporten då speciellt ”Cloudaffären” fortsätter att växa starkt och man tar successivt marknadsandelar från Amazon.

Den 20%:iga prishöjningen på företagsprenumerationerna av Microsoft 365 under det gångna kvartalet lär sannolikt göra sitt för att boosta siffrorna ytterligare, då Microsoft har väldigt stark pricing power. En del kunder surar naturligtvis över det, ett tag, men… den stora majoriteten tuggar i sig detta, och affären tuffar vidare.

Förutsatt att $ 70 BUSD affären med Activision Blizzard går i lås, kommer spel att bli en betydande del av kommande rapporter, men… mer om det när det händer.

26 Januari, innan öppning – AT&T

Ett bolag som är tristare än att se på när färg torkar, men…  man kan i alla fall glädjas över att aktiekursen gått upp dryga 20% den senaste månaden.

Äntligen… lite positivt momentum inför den kommande mergern mellan Warner Media & Discovery, för en aktie som verkligen inte rosat marknaden de senaste åren.  

Förhoppningsvis levererar man ett bra resultat, drivet av 5G utrullningen..?  Om så sker kommer aktiens momentum sannolikt fortsätta ett tag till. Gärna några dollar över 30 så att jag kan sälja av innehavet och stoppa in pengarna i något bättre bolag 😉

27 Januari, innan öppning – Altria & efter – Apple

Altria tuffar på i sakta mak likt en gammal flodångare på Mississippifloden, och faktiskt… så har det varit lite medströms hittills under 2022 för tobaksbolagen. Allra mest för British American Tobacco, men helt ok även för Altria.

Den här typen av bolags kvartalsrapporter är sällan några kioskvältare som gör investerarna speciellt exalterade. De senaste kvartalen har varit klart ok för Altria med rapporter strax över eller något under förväntan, och den här rapporten lär vara åt samma håll.

Jag äger bolaget enkom för det enorma och stabila kassaflödet och det höga och stabila utdelningar detta för med sig.

Apple har överlevererat ett flertal kvartal i rad, men bjöd i den senaste rapporten på ett resultat som var i linje med förväntningarna, mycket på grund av halvedarbrist & leveransproblem.  Omsättningen växte 29% kvartal över kvartal, och då inkluderade den siffran inte iPhone 13.

Bolaget lär fortsatt ha utmaningar med leveranserna som kommer att påverka verksamheten och därmed resultatet ytterligare några kvartal.  Apple har tack vare sin storlek och fenomenala förmåga att hantera en leveranskedja bättre förutsättningar än de allra flesta bolag, vilket bör göra att resultatpåverkan går ned. Återstår att se hur mycket i den kommande rapporten.

Om vi bortser från leveransproblemen lär iPhone fortsatt driva resultatet, med nya iPhone 13, men även få mer draghjälp av såväl det snabbväxande Services segmentet med AppStore, Cloud & Annonser, iPads, AirPods & Watch. 

Jag är försiktigt positiv till att man överträffar förväntningarna på den kommande rapporten.

28 Januari – VNV Global, Volvo & Telia

VNV har en riktigt skumpig resa det senaste året där kursen gick stadigt nedåt det första halvåret för att sedan vända upp under sommaren och stiga kraftigt fram till början av november, innan ytterligare en brant resa nedåt inleddes…

När man investerar i onoterade, snabbväxande och företrädelsevis ännu ej lönsamma bolag är det inte ovanligt med en hel del volatilitet.  Denna har spätts på ytterligare med det negativa sentimentet kring det nyligen SPAC noterade Babylon Health som utgör ca 20% av substansvärdet.

Babylon har fått lite vind i seglen senaste veckan efter att man släppt en positiv guidance för helåret, så förhoppningsvis kan det smitta av sig på resten av portföljen som just nu handlas till en substansrabatt på dryga 20% vilket är historiskt högt.

Viktigt att de andra stora innehaven som VOI, Gett,  BlaBla Car & Swvl levererar bra resultat för det gångna kvartalet. Tillsammans med Babylon utgör dessa bolag ca 70% av substansvärdet.

Det finns väldigt mycket potential i dessa bolag samt ett antal av de mindre bolagen. Fler och fler fonder äger och viktar upp sitt innehav, så snart borde det kunna lossna för VNV, eller? Även om tillväxt för tillfället har hamnat i frysboxen.

 

Volvo

Halvledarbrist ställde till det en hel del för Volvo under 2021, men trots det hanterade man situationen på ett bra sätt.   Det senaste kvartalet växte omsättningen Q3/Q3 med 19,3% till 85,5 miljarder SEK, och vinsten växte med 30,6% till 9,4 miljarder SEK.

Bolaget har även fått en flygande start med sina tunga elektrifierade fordon, och då speciellt lastbilar samt bygg- och anläggningsfordon där man växte försäljningen Q3/Q3 med 484% samt att orderingången i Q3 överträffar försäljningen i kvartalet med en faktor 2,3x.

Utmaningarna kring halvledare kommer sannolikt att bestå under stora delar av 2022, men jag tror på en stark avslutning på 2021 samt ett bra år för ett av börsens mest välskötta och kapitalstarkaste bolag. Både vad gäller aktiekurs som utdelningar och rent operativt.

Vad gäller utdelningen kommer man oavsett en extrautdelning eller ej, inte att matcha förra året då vi även fick ta del av en extra bonusutdelning på 9,50 kr/aktie från försäljningen av UD Trucks.

Spekulationerna om var årets utdelning kommer att landa går isär lite, och jag har inte en jätteklar åsikt här. Skulle vi landa i paritet med förra året men 6kr/aktie i ordinarie utdelning & 9 kr i bonus vore jag extremt nöjd. Sannolikt landar vi nog under denna nivå, men jag avhåller mig spekulation och inväntar fakta.

 

Telia  

Alison Kirkby har nu varit VD för Telia sedan Maj 2020. Hon har under en stor del av den tiden agerat kraftfullt både vad gäller omorganisationer i såväl ledningsgruppen som längre ner i leden, och inte minst genom att avyttra ett antal divisioner som inte ses som kärnverksamhet i “det nya Telia” samt att renodla det relativt spretiga produktutbudet.

Rent operativt har tillväxtsiffrorna legat på låga ensiffriga tal, vilket man guidat för, och det är rätt naturligt då det tar lång tid att vända ett bolag av Telia’s storlek.

Det sagt vill jag se positiva trender för de olika affärsområdena för att få en bekräftelse av att man är på väg åt rätt håll.

Utdelningspolicyn som sattes förra året är att man “skall ha ett golv på 2,00 kr med ambitionen att höja med låga till mellahöga ensiffriga tal”, mao att man skall höja med mellan 1 – 5%.  Just nu täcker kassaflödet med lite marginal minimikraven för utdelningen.  Min förväntan är man höjer den med 1 eller 2%, inte mer.

 

 

 

Annons

2 kommentarer

 1. Har försökt sätta samman ett register på när bolagen ska rapportera men det är:
  1. Ganska tidskrävande att gå till respektive bolag
  2. Ibland kan vara svårt att hitta datumen

  Så jag tänkte, vet du om det finns något central register där man kan se när bolagen ska rapportera, såväl svenska som utländska aktier?

  Gilla

  • Jag kör respektive bolags IR sidor alt Avanza för Swe innehav & SeekingAlpha & CNBC för US.

   Tar nån timma inför varje kvartal, men… det funkar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s