2021, skumpigt men bra. Hur blir 2022? 

Efter att USA stängde sitt börsår på nyårsafton kunde jag till slut summera ett riktigt bra år för såväl min aktie- som tjänstepensionsportfölj.

Aktieportföljen stängde året på + 34% netto och hela +39,4% inklusive utdelningar, vilket med marginal är mitt bästa år hittills.

Detta med en komposition bestående till 77% av traditionella utdelningsakier med en rejäl slatt “fixed income” och resterande 23% av mer tillväxtorienterade bolag.

Min aktieportfölj var fram till våren 2020 så gott som 100% utdelningsfokuserad, och innehöll således många mogna och långsamt växande bolag, vilket i sig gjorde att möjligheten till en hög årsavkastning var starkt begränsad.

2020 innehöll även ett par rejäla käftsmällar med “Coronakraschen” och massor med inställda och kapade utdelningar på det.

Inte kul, men jag ”överlevde” och kom igen.

Starkare.

Med mer tillväxtorienterade bolag i väskan inför 2021, var det ett garanterat recept för bekymmersfri och bättre avkastning då…?

Man skulle kunna tro det, men…

Som alltid är börsens utveckling aldrig en linjär resa. Det blev en hel del “upp & ner” och orosmoment att ta hänsyn till även under året som gick.

Detta genererade även en del ganska osannolika vinnare i portföljen, vilket jag med 100% säkerhet aldrig någonsin hade kunnat tippa innan året startade. Mer om det lite längre ner i inlägget.

Skillnaden mot tidigare år, var dock att jag gick in i 2021 med en mer balanserad och starkare aktieportfölj än någonsin tidigare.

Tjänstepensionsportföljen å sin sida slutade 2021 på + 26,0 % vilket jag också är klart nöjd med. Jag slog 2020 som landade på 21,0%, men… lååångt bakom 2019 som slutade på + 47,4% vilket med bred marginal är det bästa året hittills för den portföljen.

Det stora glädjeämnet var dock att TjP portföljen för första gången hittills tickade över på en ny miljon, tre gånger under 2021.

Sämst under 2021…

Lika bra att börja med det dåliga först…

Även om det mesta under 2021 slutade i dur, så fanns det ett par bolag som drog ner mungiporna.

Vart och ett på sitt sätt.

Klart sämst under året utvecklade sig Kambi som tappade stora kontrakt i USA. Detta fick aktiekursen att “implodera” och den föll från ett ATH på 547 kr ner till 183,20 kr som lägst…

Även om bolaget är ett av mina allra minsta innehav, sved det naturligtvis då jag köpte in mig på runt 440 kr.

Efter att bolaget under hösten presenterat en del nya partnerskap, varav nu senast Affinity Interactive i USA, har det dock börjat vända uppåt igen.

Det sagt är det självfallet en väldigt lång väg kvar att vandra, men jag tilltalas både av Anders Ströms stora köp och hans positiva outlook.

Sannolikt kommer tex Penn National & Draft Kings kanske bli varse att det kanske inte är så lätt att ta produktionen av en sportsbook in-house…?

Kambi har möjlighet att bli en joker under 2022, och kanske tar fart rejält igen? Momentumet har sakta börjat vända, flera positiva nyheter har presenterats och stora insiderköp har gjorts.

Jag sitter kvar med mitt innehav just nu, men det är inte otänkbart att jag ökar på framöver.

Det andra bolaget som under 2021 föga överraskande bjöd på så gott som enkom negativa nyheter, var AT&T

Resan nedåt som inleddes i Januari 2020 fortsatte ganska stabilt i samma riktning under nästan hela 2021…

Jag äger bolaget, som närmast får en sengångare att se snabb ut…, endast som ett utdelningscase. Efter annonseringen av sammanslagningen mellan Discovery och Warner Media som kommer att stänga någon gång under 2022 är t.o.m. den tesen numera tveksam.

Jag sitter enkom kvar i hopp om… att ovan nämnda affär kan ge en ”dödsryckning” kraftig nog att pusha kursen iaf några dollar över $30 så att jag kan sälja av innehavet och ”just be done with it…”.

AT&T representerar ca 2,9% av mitt investerade kapital och levererar i dagsläget 3,8% av all utdelning.

Nuvarande utdelningsnivå samt det försiktigt positiva momentumet den senaste månaden är de enda anledningarna till att bolaget fortfarande finns i portföljen. Det ligger dock högst upp på säljlistan…

Mest ”prövande” under 2021

Efter ett 2020 som definitivt satte den mentala styrkan på svåra prov, hade jag trott att det relativt sett skulle bli lugnare under 2021, men där fick jag fel…

Även om det inte rörde sig om någon ny börskrasch var det jobbigt nog att se sentimentet kring spel, betting & gambling i omgångar få sig rejäla törnar.

Jag gick in i 2021 med ca 1,6% av kapitalet investerat i Embracer, och ca 4,2% i Evolution. Bolagen var därmed mina 24e respektive 5e största investeringar.

Efter att jag börjat vikta om en del av min portfölj mot Tillväxtbolag under första halvan av 2020, var Embracer och Evolution två av de bolag jag fastnade mest för.

Jag gillar bolagens affärsmodeller skarpt, och är fullt övertygad om att båda är bra, långsiktiga investeringar med stort tillväxtutrymme under många år framöver.

Därav fortsatte jag enträget att köpa på mig mer Embracer i takt med att sentimentet gick emot, och det oftast på grunder helt orelaterade till bolagets verksamhet.

På samma sätt gjorde jag ett flertal, rejäla ökningar i Evolution. Dels i samband med marknadens konstiga reaktion på den senaste rapporten, men framförallt i samband med den “analys” som publicerades i November varpå kursen ett tag trycktes ner en bra bit under 900 kr. Bara att tack och ta emot för den “rean”!

2021 stängs med att Evolution nu är mitt största innehav sett till investerat kapital med en portföljandel på 9,3%. Alltså mer än en fördubbling av investeringen under året.

Embracer slutade året på 8e plats med 4,1% av investerat kapital, en ökning med ca 160%.

Förutsatt att bolagen fortsätter att utvecklas positivt under 2022, är jag inte främmande för att öka på mina innehav ytterligare, men just nu finns det andra bolag som också lockar…

Bäst under 2021

Bland bolagen i min portfölj som utvecklades bäst under 2021 bjöds det minst sagt på en del ytterst oväntade resultat…

Av alla innehav gick Mips bäst med drygt +130%, men… jag ägde inte bolaget under hela året så det räknas bort här likt t.ex. Microsoft som jag ej heller ägt under hela året.

Istället var det “pappkartongslagringsbolaget”… Iron Mountain…, en REIT som vann med en kursutveckling på nästan 80%!

Ja, du såg rätt…

På andra plats hamnar ytterligare ett renodlat utdelningscase, Cibus på + 73%.

Trea hamnar Evolution på + 54% följt av Investor på strax över + 50% och som 5a landar Prudential Financial på dryga 39%.

Topp 10 listan rundas sedan av med Main Street Capital, Axfood, Triple Point Venture Growth, Apple och AbbVie.

Således en salig, och högst oförutsägbar blandning. Alltid kul med överraskningar så länge dom är positiva…

Hur blir 2022 då?

Det enda jag med hög säkerhet kan säga är att, jag vet inte…

Jag har ingen kristallkula och kan tyvärr inte se in i framtiden, så jag har därför ingen aning om vad som kommer att hända.

Blir det höjda räntor, ökande inflation eller något annat som ruskar om?

Vem vet.

För varje år som går lär jag mig alltmer att förvänta mig det oväntade, och det lär säkert hända ett antal saker under 2022 som kommer att påverka börsen åt det ena eller andra hållet. Jag skulle heller inte bli förvånad om det blir ganska volatilt.

Jag kan inte påverka detta, men jag kan i alla fall agera utifrån det.

Under 2022 kommer jag att fokusera ännu hårdare än tidigare på bolagen i min portfölj, och hur dom levererar. Just nu är jag mer lockad av att utveckla befintliga innehav än att plocka in något nytt.

Med tanke på att den ekonomiska tillväxten framförallt i USA fått en sådan enorm skjuts sedan “Corona kraschen” att vi planar ut på en högre ”normalnivå” och därmed befinner oss i en sk. “Supercycle” ger onekligen bra möjligheter för ett fortsatt starkt börsklimat, men…

… I takt med denna tillväxt, och många branscher och bolags fantastiska resa på börsen sedan botten i Mars 2020 tror jag det finns gott fog för att bli mer selektiv med var man stoppar pengarna under 2022.

Jag kan mycket väl ha tokfel, men…

Man skall nog vara försiktig med att tro på en alltför brant uppgång för ännu ej lönsamma tillväxtbolag under 2022.

Jag kommer huvudsakligen att fokusera än hårdare i år på lönsamma bolag med med uthållig tillväxt på kassaflöden, marginaler & vinster.

I nästa inlägg tänkte jag lyfta fram några av de bolag jag tror mest på inför 2022, och varför.

Annons

2 kommentarer

    • Håller belopp för mig själv, men ca 120% vs 2020 trots minskat fokus på utdelningar & täcker ca 145% av mina fasta kostnader.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s