Portföljuppdatering 10 December 2021

Vid den senaste portföljuppdateringen den 23e Oktober satt jag på totalt på 34 olika aktieinnehav och i skrivande stund är antalet nu nere på 33st. Portföljbantningen fortgår, och kommer sannolikt att fortsätta framöver.

Det som hänt under perioden är att jag utöver att ha viktat om något lite bland några av innehaven slutligen även fasat ut två innehav.

Försäljningar

Johnson & Johnson är ett bolag kommer att fortsätta tuffa på framåt i sakta mak, kanske tom något snabbare efter att bolaget delats upp, och dom kommer högst sannolikt att fortsätta höja sin utdelning i oändlighet, men…

Detta var ett mindre innehav som utgjorde < 1% av det investerade kapitalet & allt som allt blev det en + 25% ish affär inklusive mottagna utdelningar för ca 1 ½ års ägande.

De senaste par, tre månaderna har jag även succesivt bantat ner och nu slutligen stängt min position i månadsutdelaren Transalta Renewables. En avanledningarna till detta är att bolagets senaste rapporter inte varit jätteövertygande, samtidigt som det kändes som att kursen passerat sin peak för nu. Allt som allt blev det en bra bit över 100% totalavkastning för dryga tre års ägande, vilket får anses vara mer än väl godkänt, och kapitalet får nu göra mer nytta på annat håll.

Slutligen viktade jag ner ca 7 – 8% av min position i Cibus efter den senaste kvartalsrapporten där aktien fick ytterligare en rejäl push uppåt och tog min totalavkastning hittills över 100% strecket.

Det skall villigt erkännas att när jag plockade in en rejäl stek Cibus i portföljen mitt under brinnande ”Coronakrasch” i fjol, var det enkom för stabila utdelningar och trygghet. Att aktiekursen sedan skulle skena iväg över 100% hade jag inte en tanke på där och då… Allt som allt, bra tajming och även en god portion tur med köpen som gett ett GAV på 128 kr.

Med en premie som i nuläget ligger på drygt 105% är Cibus ett av de högst värderade fastighetsbolagen på börsen. I mitt tycke är bolaget övervärderat, men… marknaden verkar inte hålla med och pushar stadigt upp kursen.

Bra och stadigt ökande intjäningsförmåga samt god kapacitet för fortsatta 5% iga utdelningshöjningar säljer bra..! För nu kommer jag dock att sitta kvar på resterande innehav i bolaget.

Köp

Under perioden sedan den senaste uppdateringen har jag viktat upp i tre bolag samt efter mycket tvekande slutligen även tagit in ett nytt innehav.  

Den i särklass största ökningen har skett i Evolution, dels i samband med dippen efter den senaste kvartalsrapporten, men framförallt i spåren av turbulensen som varit de senaste veckorna efter de anklagelser som riktats mot bolaget från en anonym källa (blankande hedgefond, eller missnöjd fd anställd som nu startat konkurrerande verksamhet…?) där substansen diplomatiskt uttryck var av varierande kvalitet.

Visst, Evolution har en del förbättringspotential, speciellt vad gäller hur bolaget kommunicerar utåt, och ett byte till en mer medialt slipad IR ansvarig vore nog på sin plats om man skall bli ”världens bästa bolag”.

Det sagt har den senaste tidens negativa kursreaktioner varit kraftigt överdrivna. Men… kraftig volatilitet är en del av priset man får betala som investerare i bolag som Evolution.

Allt som allt har jag ökat på min position i bolaget med dryga 20%. Det var bara att tacka och ta emot när kursen dippade under 1000-lappen och en kort tid t.o.m. under 900 kr. Jag ”backade upp trucken”… och fyllde på.

Evolution börjar nu närma sig 10% av det totala investerade kapitalet, och är med det nästan dubbelt så stort som Investor. Sett till totalt portföljvärde har dock Investor tillfälligt fått låna förstaplatsen av Evolution, men… det är bara en tidsfråga innan den ordningen byts igen.

Näst största ökningen har skett i Microsoft (som jag skrev om här: https://utdelningscyklisten.com/2021/11/26/battre-sent-an-aldrig-x-2/ ) där jag mer än dubblerat min position till att bolaget nu utgör ca 2,5% av det investerade kapitalet. Jag kommer sannolikt att fortsätta öka på min position här, men i lite lugnare takt.

Den tredje ökningen kom i Salesforce, där det också blev en kraftigt överdriven reaktion efter den senaste rapporten som var bra, men som vanligt med en något försiktig guidance. När aktien dippade nästan 12% på det intradag var det bara att slänga sig på köpknappen. Efter köpen utgör Salesforce lite drygt 1,5% av investerat kapital, och det känns lagom för nu.

Slutligen har ett nytt (!) innehav tillkommit, och det är Mips som jag haft på huvudet i många år, och i sonens portfölj i nästan två år. Efter ett par tre köp, också dessa i samband med lite volatilitet utgör bolaget nu ca 1,1% av det investerade kapitalet. Här kommer jag sannolikt att fortsätta öka på när tillfälle ges.

Portföljen just nu

Om vi tar Top 10 innehaven sett till investerat kapital, utgör dessa 49,52%, en ökning med 1,64% sedan den senaste uppdateringen. Top 20 står för 80,45% vilket är en ökning med 0,95%.

Top 10 sett till portföljvärde utgör för närvanade 56,08% av totalen, en ökning med 2,01% sedan senaste uppdateringen. Top 20 står för 83,02% av värdet vilket är en ökning med 2,25%,

Sverige fortsätter att ta en större del i portföljen och utgör nu drygt 57% av det investerade kapitalet, upp från 55% i Oktober.

Slutligen, här följer ALLA mina innehav, inklusive Tjänstepensionsfonderna sorterat på totalt portföljvärde.

Det som skett med TjP innehaven sedan Oktoberuppdateringen är att jag viktat ner något i TIN Ny Teknik och viktat upp Enter Småbolagsfond & SEB USA Indexnära i lika delar.

Annons

3 kommentarer

 1. Hej! Cibus kommer fortsätta vara en bra utdelare trots hög värdering, förväntar jag mig iaf. Har lite högre GAV än dig, 145 kr, och säkert färre aktier men tror hårt på idén och företaget.

  EVO har jag också ökat rejält i när den dippade så hårt förra veckan. Den är nu mitt näst största innehav i portföljen och lär växa allt eftersom värderingen ökar igen.

  Lycka till åt oss!

  Gilla

  • Värderingen har ingen påverkan på Cibus förmåga att fortsätta att vara en bra utdelare öht.

   Grymmt bolag som kommer fortsätta öka intjäningsförmågan över tid & därmed kunna fortsätta höja utdelningen med 5ish % per år 🙂

   Gilla

 2. Håller med till 100% angående Cibus. Marknaden gillar dock att bolaget köper nya affärer och växer. Blir intressant hur det blir i framtiden. Vilka affärer de tänker köpa mer, hur de skall göra med sina skulder m.m. Den som lever får se.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s