Uppdatering av ”Juniorportföljen”

Det är länge sedan jag skrev något om sonens portfölj förutom några sporadiska inlägg på twitter, så det är hög tid nu för en kort lägesuppdatering.

Till skillnad från min egen portfölj innehåller sonens portfölj både aktier och fonder, där ambitionen är att fördela det investerade kapitalet ca 50/50 däremellan. Det kapital som investeras är i första hand barnbidraget samt då och då små gåvor från familjen.

Just nu finns det totalt 19 innehav, varav 13 aktier och 6 fonder. Sedan portföljen startades för dryga 7 år sedan har antalet innehav och fördelning mellan aktier och fonder varit relativt liknande.

Huvuddelen av det investerade fondkapitalet är indexfonder som utgör nästan 25% av det totala investerade kapitalet, resten är småbolags- och teknikfonder.

Aktiekapitalet är en blandning av investmentbolag med Investor som bottenplatta och kryddat med lite spetsigare bolag som VNV & VEF. Resterande bolag är företrädelsevis lönsamma och snabbväxande företag.

Generellt sett försöker jag att bara idka ”buy & hold” då det är många år kvar innan grabben kommer att se pengarna, men då och då görs det små justeringar.

Hittills i år har två innehav sålts av, Swedencare och Starbucks. Swedencare såldes pga att jag tyckte värderingen sprungit iväg väl mycket samt att jag inte kan bolaget tillräckligt bra för att kunna avgöra potentialen framöver. Starbucks såldes för att det var ett väldigt litet innehav. Båda bolagen avyttrades med en bra bit över 100% i kursuppgång och likviderna har återinvesterats i befintliga innehav.

I skrivande stund är det en viss övervikt för kapital investerat i aktier, och detta är främst hänförligt till att jag ökat på positionerna i Embracer, Evolution, Investor, Sinch och VNV Global.

Ökningarna i Embracer & Sinch var egentligen inte planerade, och kom efter att aktierna handlats ner under en tid innan och efter de senaste kvartalsrapporterna som i mitt tycke gav bra köplägen. Likadant med Evolution där den utlösande faktorn för köp var ”hedgefond (?) jobbet” / PR Stunten härom veckan, där aktien fått hejdlöst med stryk på väldigt lösa grunder. Det enda som egentligen hänt att det generella sentimentet ändrats, men…

…sonen har tiden för sig och Evolution kommer tillbaks vad det lider om bolaget fortsätter att leverera stark tillväxt på såväl omsättning som vinst & marginal.

Tack vare att Evolutions kurs fått en rejäl törn de senaste veckorna har det innehavet fallit från första till fjärde plats sett till totalt värde, men…

Allt som allt tuffar portföljen på riktigt bra, och jakten på att nå miljonen innan 18-års dagen fortgår. Man skall naturligtvis vara ödmjuk inför vad som kan hända på marknaden och i världen i övrigt, men…

I nuvarande tillväxttakt kommar han att nå sin första miljon innan han fyller 12 år. För att detta skall ske krävs att han har en CAGR på ca 10%, vilket känns klart görbart då han snittat bra långt över det dubbla hittills.

Fokus framöver är i dagsläget framförallt att öka på i småbolagsfonderna samt gärna även i i VEF och MIPS. Utmaningen med det sistnämnda är dock kursen som i dagsläget ligger på runt 1 200 kr. En split vore välkommen där…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s