Bättre sent än aldrig x 2…

Under förra veckan gjorde jag slutligen gjorde en ”full exit” ut ur Omega Healthcare Providers pga i mitt tycke lite för många, ackumulerade osäkerhetsfaktorer och därmed en ökad risk för utdelningssänkning samt en än mer negativ kursutveckling.

Rätt eller fel, det får tiden utvisa.

Jag är i alla fall trygg med beslutet samt med var jag återinvesterat försäljningslikviden.

Pengarna från försäljningen har investerats ca 65 / 35 % i två ytterst lönsamma och väldigt snabbväxande bolag med starka vallgravar, som verkar i två helt olika branscher.

Det ena bolaget är ett befintligt innehav, och det andra är nytt i min portfölj, men… har funnits i sonens i snart två år.

Utan att analysera varför i någon längre utläggning kan jag knastertorrt konstatera att jag suttit ”på gärsgården” och funderat och funderat länge nog, och att jag borde ha investerat rejält i båda för länge sedan, men…

”Coulda, woulda, shoulda……”

Listan på (bort)förklaringar kan göras lång, och det är egentligen irrelevant. Huvudsaken är att jag till slut fick ”tummen ur”…

En del i detta är självfallet hänförligt till min ”resa” och vidareutveckling som investerare. Under den tid jag enkom hade fokus på utdelningar fanns inget av bolagen på min radar, men… med tiden blev jag i alla fall nyfiken nog att plocka in ett av dom i sonens portfölj…

Den psykologiska aspekten i att se hur en aktie i lönsamma och snabbväxande vinnare rusar i höjden kan vara svår att hantera. Men, på sistone efter läsande av en del böcker samt diverse visdomar bla. från lite twitterprofiler och annat har det blivit klart lättare att ”släppa sargen…”

Bättre sent än aldrig #1…

Efter att först ha börjat ”doppa tårna” i Microsoft sent i våras, har jag i takt med att bolaget levererat den ena fantastiska kvartalsrapporten efter den andra, successivt ökat upp min position i små inkrement.

Nu med en lite större summa att investera tog jag i rejält, och mer än dubblerade min position vilket gör att Microsoft nu är mitt 20:e största innehav utgörandes ganska precis 2,5% av det investerade kapitalet.

Med ett ökat fokus på bolag som kan leverera både rejäl och stabil tillväxt över lång tid, är det en ”no-brainer” att Microsoft tar en allt större andel i portföljen. Hur stor återstår att se, men avsikten är att öka kontinuerligt över tid och jag har inget emot att bolaget inom en hyfsat snar framtid blir ett ”Top 10” innehav.

När ett av världens största bolag sett till MarketCap levererar både omsättnings- och vinsttillväxt som skulle få många relativt nystartade, tillväxtorienterade bolag att bli gröna av avund, är det bara att tacka, ta emot & investera för att ta del av den fortsatta tillväxtresan.

Huvuddelen av Microsofts tillväxt drivs numera av cloudrelaterade lösningar och främst då Azure cloud men även Microsoft 365 familjen. Förra året omsatte den totala ”Cloud Computing” marknaden ca $ 331 BUSD, och i år väntas den landa på $ 406 BUSD. En tillväxt på 22% y/y…

Amazon Cloud är fortfarande klart störst med en marknadsandel på dryga 30% att jämföra med Microsoft på strax över 20%, men Microsoft växer nu sin del av kakan med 50% y/y att jämföra med Amazon’s 28% y/y tillväxt. Med det utklassar man resten av konkurrenterna, tom Google Cloud som förvisso växer snabbast just nu, men… har en marknadsandel på ca 8%.

Vill du läsa mer om Microsofts tillväxtresa, skrev jag några rader om det för en knapp månad sedan: https://utdelningscyklisten.com/2021/10/29/microsoft-supernorden-daren-cloud-gurun/

Bättre sent än aldrig #2…

Ibland ser man inte en möjlighet ens när den träffar en i huvudet, eller i det här fallet t.o.m. sitter på det egna huvudet…

Jag har alltså cyklat runt med Mips utrustade hjälmar i drygt 8 år, och jag har till och med utfört flera egna ”kvalitetstest” med landning på huvudet i 45 – 50 km/h och kan verifiera att tekniken fungerar fantastiskt bra.

Utan den hade jag förmodligen inte suttit här och skrivit detta nu….

När jag först började använda (POC) hjälmar utrustade med Mips var det bara de olika märkenas toppmodeller som hade det. Den här typen av ”extrautrustning” var till en början lite av en kuriositet och statussymbol bland cykelhjälmar.

Snart blev det en ”nice to have”, men med åren har det kommit att bli något man nu förväntar sig att en bra hjälm skall ha. Det är kort och gott en kvalitetsstämpel. I och med detta har Mips också letat sig längre och längre in tillverkarnas sortiment, och idag är det egentligen bara bland de billigare modellerna man inte hittar Mipsskalet.

Utöver att knyta till sig allt fler märken över årens lopp, har Mips sedan flera år även diversifierat sig bortom ”Sport” med bla cykel- & skidhjälmar till motorcykel- och arbetshjälmar. I och med detta utökar man även sin TAM kraftigt då framförallt marknaden för arbetshjälmar är långt större än sport & motorcykelsegmenten. 

Tack vare detta ser tillväxtpotentialen väldigt bra ut inom överskådlig framtid.

Som inbiten ”utdelning only” investerare ägnade jag dock inte Mips som potentiell investering en enda sekund av tankeverksamhet…

Synd, för vilken resa det har varit hittills.

För ca två år sedan började jag dock snegla på bolaget, och ungefär ett halvår därefter tog jag in en liten post i min sons portfölj.  Cirka 300% kurstillväxt i hans portfölj, och ett antal analystimmar senare gjorde pappa till slut ”tummen ur” och plockade in sin starterposition i bolaget.

Även om Mips aktiekurs har accelererat väldigt kraftigt speciellt de senaste två åren, tror jag att det fortfarande finns mycket att hämta för den långsiktige.

Ja, bolaget är definitivt en ”Coronavinnare” och det är högt värderat. Men… kvalitet kostar, och och lite som Microsoft och andra högpresterande kvalitetsbolag får man vara beredd att ”pay to play”.

För nu utgör bolaget ca 0,7% av det investerade kapitalet, men jag har för ambition att successivt bygga på min position. Hur långt får framtiden utvisa.

Om lusten faller på & tiden medger tänkte jag göra en kortare genomlysning av Mips i ett kommande inlägg.

Vi hörs!

Källor

  • @brianferoldi
  • Börsdata
  • Canalys
  • MIPS IR
  • Synergy Research Group
  • T4.ai

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s