En gammal trotjänare fick lämna portföljen…

Efter nästan 5 års ”tjänstgjöring” i utdelningsportföljen har en av mina första utdelningsinvesteringar, Omega Healthcare Investors (OHI) till slut fått lämna den.

Huvudanledningen till att jag plockade in bolaget från första början var att tanka hög, stabil och kvartalsvis utdelning. Länge.

Rent utdelningsmässigt har det tuffat på bra genom åren, och med en YoC på 9,83% har nästan 50% av den initiala köpeskillingen återbetalats i form av utdelningar. OHI är med det, det bolag som ”betalat av” mest i form av utdelningar hittills, men…

Det har dock varit en ganska skumpig resa under åren där bla en av deras större hyresgäster Orianna Healthcare hamnade i Chapter 11 2018, och sedan kom Corona pandemin efter det vilket var extremt tufft för alla typer av vårdinrättningar.

Nu senast i Q3 & början av Q4 så var det dags igen då Agemo Holdings, Guardian Healthcare och Gulf Coast Healthcare fått problem och temporärt pausat (?) sina hyresinbetalningar.  Dessa står för i runda slängar 10% av OHI’s hyresintäkter. Bolaget kan rimligen hantera detta på kort sikt då man har en OK balansräkning, och nyligen annonserade att man behåller kvartalsutdelningen på samma nivå för Q4, vilket var ett bra besked, men…

Det har onekligen varit en hel del mindre positiva händelser den senaste treårsperioden, och som en följd har aktiekursen åkt jojo en hel del under de år jag ägt bolaget. Totalt sett har aktiekursen gått + 2,5% under min tid som ägare, så inräknat erhållna utdelningar är totalavkastningen lite drygt 50%.

Jag tycker generellt att ledningen har hanterat dessa utmaningar på ett bra sätt, och jag ville i det längsta behålla innehavet, men…

Med det senaste beskedet att det nu är hela tre operatörer har problem, och att man letar, men ännu inte hittat antingen andra hyresgäster för fastigheterna, eller en långsiktig lösning för de befintliga ”ockupanterna” är oroande. Detta samt… att det kanske finns fler operatörer som kommer att få problem, så är det lite för många osäkerhetsfaktorer att hantera för att jag skall vilja vara kvar som ägare.

Kollar man runt lite för att se vad ”branschexperter” säger så går meningarna isär en hel del. Vissa är relativt ”bullish” på OHI och menar att de nuvarande problemen är av övergående natur och att bolaget kommer kunna hantera detta. Andra är mer negativa och menar att bolaget är ”en tickande bomb”.

Jag sitter väl någonstans mitt emellan dessa åsikter, men allt sammantaget kändes det som att mina pengar gör ett bättre jobb och får ett tryggare hem i två andra bolag och därav sålde jag till slut av hela innehavet som utgjorde ca 3% av mitt investerade kapital.

Mer om vilka bolag jag investerat i istället kommer i nästa inlägg.

En hint är att den sammantagna utdelningen från dessa två bolag precis skulle räcka till för att köpa EN aktie i Evolution…

Annons

2 kommentarer

  1. Har du några tankar om BTI/British Tobacco? Har en stor post i dem själv + Philip Morris och Altria (de senare inga större poster). Jag vet att det talats om i staterna att införa en speciell tobaksskatt, dock har aktiekursen inte gått något vidare. Jag är lång i innehaven och har investerat en del i de 2 sistnämnda medan BTI har jag inte rört förutom att casha in utdelningar, som gått in i framför allt olje och gas bolag.

    Gilla

    • Hej! BTI precis som de övriga legacy tobaksbolagens aktier lider av att sentimenten är emot dom. Detta trots att alla i en allt snabbare takt rör sig mot ”a smokeless future // beyond smoking” etc. Tror att de låga värderingarna kommer att bestå ett tag & att det ev kan bli lite ”skumpigt” beroende på diverse politiska utspel. Alla tobaksbolagen har ju armeer med jurister & lobbyister som kommer att fortsätta dra frågor som tex tobaksskaatter i långbänk. Jag förväntar mig inget större kurslyft i varken BTI eller MO, utan använder dom enkom för att tanka utdelning.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s