Portföljuppdatering 23 Oktober 2021

Vid den senaste portföljuppdateringen den 13e September satt jag på totalt på 36 olika aktieinnehav och antalet är detsamma nu.

Det som hänt under perioden är att jag har viktat om lite bland några av innehaven.

De bolag som viktats upp är framförallt Embracer som går från 11e till 9e plats sett till totalt investerat kapital och nu utgör 3,94% av totalen. Bolagets aktiekurs har på grund av ett fortsatt negativt sentiment fått ytterligare en hel del stryk. I mitt tycke har aktien tryckts ner lite väl mycket, så under de senaste 6 veckorna har det blivit ett flertal påfyllningar på kurser mellan 77 – 81 kr.

Ett annat undervärderat bolag som det viktats upp en del i är British American Tobacco som går från 14e till 12e plats och nu utgör 3,81% av investerat kapital.

Ett tredje bolag som varit kraftigt undervärderat men som nu närmar sig full värdering där det gjorts en del investeringar i är VNV Global, som går från 28e till 24e plats och nu utgör 1,65% av totalen.

Vidare har det gjorts en del mindre köp i Prudential och Telia samt i Evolution de dagar aktien dippat ganska dramatiskt utan anledning. Bara att tacka och ta emot för den volatiliteten.

Försäljningar under perioden har skett i Omega Healthcare Partners där några av hyresgästerna har utmaningar med att betala hyran senaste par månaderna. Bolaget har visserligen en ganska stark balansräkning, och man skulle kunna klara av att höja utdelningsandelen under något eller några kvartal, men…

Det föreligger viss risk för att man kan komma att behöva skruva ner utdelningen något när man annonserar Q3 & kommande kvartals utdelning nu till veckan. Hellre än att sitta med ”skägget i brevlådan” har jag viktat ner innehavet från 2,98% av investerat kapital till nuvarande 1,75%. Återstår att se vad veckan som kommer ger för utfall, men oavsett så är min exponering nu lägre.

Portföljen just nu

Om vi tar Top 10 per totalt investerat värde, utgör dessa 47,88% en ökning med ca 0,8%, och Top 20 står för 79,40% en ökning med 1,5% sedan September.

Portföljen sett till totalt investerat belopp:

Top 10 innehaven sett till portföljvärde utgör nu 54,07%, en ökning med ca 0,3 % sedan September, och Top 20 står för 80,77% av portföljen sett till totalt värde, en ökning med 0,3%% mot föregående uppdatering.

Jag är nu bara investerad i tre länder, Sverige, USA & Kanada, och Sverige är klart störst.

Även när det kommer till utdelningar är det Sverige i topp.

Tillväxtdelen av portföljen

Tillväxtdelen av portföljen innehåller nu 9 bolag och utgör 18,4 % av det investerade kapitalet, enökning med 0,4% sedan September.

Tillväxtdelen sett till investerat kapital;

 

Tillväxtdelen sett till totalt värde just nu:

ALLA innehav inklusive Tjänstepensionsfonderna

Sammanfattning

I takt med att jag viktat upp fokuset på tillväxtinvesteringar, är det sannolikt att jag fortsätter att skala av något av mina mindre ”legacy” utdelningsinnehav till förmån för ökning i mina ”high conviction innehav”.

Just nu är jag iofs rätt nöjd med mina 36 innehav. Men med det sagt så är jag allt mer intresserad av att öka i framförallt VEF samt dess ”storebror”, VNV Global.  Jag kommer dock avvakta med VEF till efter Q3 rapporten då premien sprungit iväg rejält senaste månaden.

Utöver att öka i de ovan nämnda bolagen, fortsätter jag gärna att bygga på positionerna i Prudential, AbbVie, Apple, Investor, Microsoft, Embracer, Volvo och faktiskt även Evolution.

Oavsett hur man vänder och vrider på det är det väldigt svårt att inte vilja investera mer i ett bolag som Evolution. Man har ett närmast maniskt drive och fokus på att ständigt förbättra sig och som kvartal efter kvartal levererar resultat för att backa upp det. Jag tror inte att Q3 blir ett undantag från den regeln.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s