Industrivärden, va f@n får jag för pengarna vs. Investor..?

Investmentbolag har varit i ropet ordentligt de senaste månaderna där många fick en rejäl släng av sleven för att dom var övervärderade. En del ”hängdes” välförtjänt ut, medans några andra bolag följde med ner bara på grund av ”guilt by association”… Nu har det dock börjat vända för de flesta.

I dagsläget har jag fyra investmentbolag i portföljen, Kinnevik, VEF, VNV Global och Investor som är mitt näst största innehav bakom Evolution.

Genom åren har jag även ägt Industrivärden, främst tidigare i min investeringsbana. Huvudanledningen för köp då var att jag ville ha ett tryggt komplement till Investor med en liknande profil.

Därav har jag alltid kommit att associera bolagen med tätt med varandra.

Båda är starkt profilerade av sina ägarfamiljer. Wallenberg hos Investor och Lundberg hos Industrivärden, och dom är även dessa sfärers ”maktinstrument”. Vidare är profilen på de större innehaven ganska lika, men det är dock bara Ericsson som överlappar i portföljerna.

Det som alltid ”skavt” lite med Industrivärden, och som slutligen gjorde att jag sålde av, är att bolaget hela tiden känts som en blekare och sämre version av Investor, så varför skall jag då äga båda…?

Bättre att satsa mer på det starkare alternativet, Investor. Sagt och gjort så återinvesterades huvuddelen av likviden från Industrivärden i Investor som då blev mitt största innehav.

Detta har visat sig vara ett bra beslut över tid, men mer om det nedan…

Det som konstant förbluffat mig de senaste åren och fram till ”ursköljningen” de senaste månaderna är att Industrivärden av och till handlats till en premie (!)… över en 5 års period, medans Investor relativt konstant handlats till en substansrabatt över samma period.

Varför???

Det borde vara tvärt om.

Lite snabbfakta om Industrivärden & Investor

Inget av bolagen behöver någon närmare presentation, men här följer en liten jämförelse sida vid sida.

Sett till marknadsvärde är Investor närmare 5 gånger större än Industrivärden vilket även nästan reflekteras i antalet ägare på Avanza där Investor har ca 4,3x så många ägare.

Om vi tar den senaste 5-års perioden för jämförelsens skull, så har Investor växt sitt substansvärde vs Industrivärden med en faktor 2,3x och sett till totalavkastning har Investor outperformat Industrivärden med en faktor 2,1x.

Just nu handlas båda bolagen med en rapporterad substansrabatt, Investor på 11,40% vilket är ca 4% lägre än 5 årssnittet, medans Industrivärden går för en rabatt på 6,85% som är ca 2% under 5 årssnittet.

Det som är mest slående i den här jämförelsen är att Industrivärdens innehav till 100% utgörs av 7 st bolag på OMXS30 listan.

Med tanke på att deras innehav knappt förändrats alls de senaste 10 åren, är det väldigt lätt att replikera den portföljen och då även slippa betala förvaltningsavgiften på 0,10%.

”Aktiv” förvaltning hos Industrivärden….?

Tittar vi lite närmare på hur Industrivärdens innehav har levererat hittills under 2021 kan vi konstatera att två innehav, Volvo & Handlesbanken står för 87% av totalavkastningen för perioden. Inte direkt lysande värdeskapande…

Investor å sin sida består till nästan 29% av onoterade innehav i Patricia Industries, där Mölnlycke är klart störst med en andel på ca 41% av den onoterade portföljen och är totalt sett det 3e största innehavet med nästan 12% av det totala NAVet.

Hos ett investmentbolag där nästan en tredjedel av NAVet utgörs av onoterade innehav finns det självklart mer dolda värden, och därmed mer uppsida än i ett bolag med 100% noterat. Nu är visserligen inga av Investors onoterade bolag några extrema snabbväxare, men de flesta bolagen i Patricia Industries växer omsättningen med > 15% & justerad EBITDA med > 20% per år.

 Så nog borde detta inherent ge fog för en eventuell substanspremie…

Jämförelse av avkastning över tid

För sakens och min egen ”confirmartion bias”… skull gjorde jag ett antal jämförelser över tid mellan Investor och Industrivärden, närmare bestämt på 1, 5, 10 & 20 år.

Även värt att notera är att ovan illustrerade skillnad i avkastning inte inkluderar utdelning. Gör vi det blir gapet ännu större då Industrivärden får stryk av Investor även här.

Vad skall man säga om detta…. ?

Över den senaste 12 månadersperioden har OMXS30 levererat nästan 26% i avkastning. Investor har överpresterat detta med ytterligare 12%. Allt medans Industrivärden är dryga 12 pinnar back… mot index.

Jämförelsen bolagen emellan blir inte snällare av att dra ut perspektivet till 5 år, där Investor levererat dubbelt så mycket avkastning som Industrivärden. Det sagt så kan Lundberg i alla fall glädjas åt att ha levererat nästan 14% bättre än OMXS30.

Över den senaste 10 års perioden syns Investors utklassning av Industrivärden allt tydligare, då man avkastat ca 2,1 x så mycket till sina ägare. Över perioden lyckas det senare i alla fall slå index med nästan 4%.

Sett över 20 år är dock Industrivärden hjälplöst på efterkälken mot OMXS30, och man avkastar konsekvent strax under hälften av vad Investor lyckats prestera.

Medans utdelning och utdelningshöjningar illustreras klart och tydligt i Investors presentationer, göms de närmast undan, och nämns lite i förbifarten hos Industrivärden och presenteras i en torftig tabell…

Om man skall ”klaga” på något avseende Investor och utdelningar är det att dom gärna får frångå traditionen att höja med 1 kr/år då detta späder ut höjningstakten över tid…

Slutsats

Det är egentligen ingen match överhuvudtaget.

Investor skåpar ut Industrivärden totalt på så gott som alla jämförelsepunkter över alla jämförelseperioder.

Nästan än värre är att Lundbergs maktbolag även får spö av index över den senaste 20 års perioden. Får man det kan man fråga sig vad bolaget egentligen skapar för mervärde åt sina ägare som för en liknande förvaltningsavgift kan köpa en indexfond och få ca 115% bättre avkastning över 20 år,,,

Jag är glad för att jag sålde av Industrivärden för ett antal år sedan, och jag är likaledes glad för att jag över ett gäng år byggt upp Investor till att nu vara mitt näst största innehav både sett till investerat kapital och portföljvärde.

Det sagt så är Industrivärden inte ett dåligt bolag, men… vill man komma åt några av innehaven gör man bättre i att köpa dom direkt.

Ja, det finns en hel del andra ytterst skickliga investmentbolag med lite mer framåtlutad profil som tex Bure, Latour, Svolder & VNV Global etc som spöar Investor över en 10 års period.

Drar vi ut perspektivet till 20 år, är det bara Creades, Latour & Svolder som gör det.

Sett över 30 år har endast Latour & Svolder lyckats slå Wallenbergarna.

Investor kan lite informellt klassas som en sorts ”koncentrerad indexfond”. Du får en korg med noga utvalda kvalitetsbolag som tuffar på i ur och skur, och överpresterar index oavsett börsklimat.

Det är inte flashigt eller spektakulärt, men det funkar alltid, om man vill ha ett bekymmersfritt och långsiktigt innehav.

Lite som en ett gammalt fint Omega ur som bara tickar på…

Så… om man tvekar på vad man skall stoppa in ”degen” i den 25e, är och förblir ett av de få råd jag någonsin gett kring aktier att ”Håll käften och köp Investor”…. (det här inlägget är nästan ett år gammalt, men förklarar varför…: https://utdelningscyklisten.com/2020/11/21/hall-kaften-och-kop-investor/)

Det finns helt enkelt få eller inga andra Investmentbolag som just nu är mer köpvärda än Investor. Möjligen undantaget VNV Global om man är intresserad av och komfortabel med > 90% onoterat i portföljen.

Källor:

  • IB Index
  • Avanza
  • Investor IR
  • Industrivärden IR

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s