Hur agerar DU när sentimentet vänder…?

Som långsiktig, ”Buy & Hold” investerare håller jag av förklarliga skäl inte på och ”trejdar” med mina innehav fram och tillbaka. Ambitionen med mitt aktieägande är att i största möjliga utsträckning köpa och behålla för att kunna ha en lugn och behaglig tillvaro.

Förhoppningsvis har jag gjort min analys och hemläxa tillräckligt bra när jag går in i ett bolag för att sedan kunna sitta hyfsat still i innehaven, och bara låta bolagen jobba på, och sedan öka i dom jag tror mest på.

Detta kan ibland vara lite utmanande för psyket då media i allmänhet och FinansTwitter i synnerhet stundom närmast kan betraktas som ”en fiende” för att kunna sitta still och inte agera i onödan.

Även om jag vid det här laget efter snart 6 år lyckats hyfsat bra med att lista ut och sortera fram vilka som är värda att lyssna på bla på Twitter, och vad som är rent svammel och onödigt brus. Oavsett, så är det ibland svårt att inte utsättas för det där svammlet, raljerandet och bruset…

Hur mycket man än försöker.

Låt oss ta Embracer och Evolution som exempel för att se hur flödet förändras i takt med omvärldshändelser och skiften i sentimentet.

Som tidigare enkom utdelningsinvesterare så var jag ganska ”late to the party” kring båda bolagen, och även efter att jag upptäckt dom, så tog jag rätt god tid på mig att analysera och läsa på innan jag började investera i dom.

När jag väl hade analyserat klart hade jag dock en väldigt klar uppfattning och övertygelse om att båda bolagen är fantastiska. Vart och ett på sitt sätt. Givet hur dom presterar och utvecklas i nuläget kommer dom högst sannolikt att fortsätta vara vinnare under lång tid framöver.

Embracer och Evolution utgör just nu 3,78% respektive 6,93% av mitt investerade kapital så det är en icke obetydlig summa som jag satt i båda bolagen. Detta placerar dom på plats #12 respektive #1 sett till investerat kapital.

Allas älsklingar…

Går vi tillbaka ett år i tiden och fokuserar på 2020 så var båda bolagen på allas läppar, och twitter formligen svämmade över med folk som närmast snubblade över varandra i en aldrig sinande hyllningskör.  Framförallt då för Evolution, och det med all rätt då bolaget levererade helt makalösa resultat och tillväxt.

I takt med att kursresorna norrut fortsatte, ökade tonläget i hyllningskörerna och det formligen regnade ATH grafer och allehanda memes på Twitter för att visa hur bra det gick.  Analytikerna å sin sida närmast tävlade med varandra för att se vem som kunde sätta högst rek kurser, speciellt då för Evolution.

Alla var självklart ”in it for the long run”, och åkte bara med på tåget…

Det är lätt att vara investerare i medgång 😉

Sentimentet vänder och det går trögt…

I år respektive det senaste halvåret har det varit trögare för Embracer och Evolutions kursutveckling. Samtidigt har sentimentet för gaming och gambling vänt ganska rejält de senaste månaderna. Detta av en rad olika anledningar, såsom regleringar i Kina och Nederländerna, folk kommer att sluta spela och fler kommer att besöka fysiska casinon istället när pandemin ebbar ut etc etc…

Embracer’s aktie är just nu ca – 15% på året och ner lite drygt 24% de senaste tre månaderna. Sett över de senaste 12 månaderna är den ner ca 2%.

Evolution har gått + 65 % i år, och är + 92 % över de senaste 12 månaderna, en grymmt stark utveckling. Men… många glömmer det och fokuserar istället på de senste månaderna där aktien från det senaste ATH:t på 1709 kr i slutet av April, bottnade för nu (?) kring 1190 kr i början av den här veckan. En nedgång på dryga 30% från ATH. Något måste vara fel, eller…?

Både Embracer och Evolution har under den här perioden fortsatt att leverera väldigt starka resultat, göra bra förvärv och det har inte skett något av vikt i varken bolagens ledningar eller dagliga verksamhet.

Det är heller inte en slump att vissa fonders som tex TIN NY Teknik har både Embracer & Evolution som några av sina toppinnehav. Dom har gjort sin hemläxa ordentligt, kan bolagen och har ett långsiktigt perspektiv…

Trollen kryper fram, det letas fel & långsiktigheten försvinner…

I takt med att Embracers kurs varit ganska volatil och totalt sett, mer eller mindre flat de senaste 12 månaderna har bolaget gått från att vara älskat på Twitter och med Lars Wingefors höjd till skyarna, till att närmast bli en slagpåse.

Det är ofta man sett Embracer trenda på Twitter sista veckorna. Nu haglar det raljerande memes om allt från pizzapriserna i Värmland till allehanda spådomar om hur långt kursen kommer att sjunka närmaste månaderna, till att det måste vara något fel med bolaget någonstans…, eller? Dom hade bara tur med tex Valheim. Det måste vara pga av att övergången till IFRS redovisning tar tid etc…

 

Diverse Tekniska Analyser av såväl professionell som mer amatörmässig karaktär som talar om varför kursen ”rasar” svämmade över flödet för ett par tre veckor sedan där den ene minsann visste bättre än den andre….

Som tur är finns det en del folk därute som verkligen kan bolagen, som är långsiktiga, som har relevanta poänger och ger lite sans i det i mitt tycke sinnesjuka, ”Spam Tweetandet…” från en del som har hyfsat mycket följare och som man trodde var långsiktiga. Men…

Tyvärr drunknar dom vettiga och initierades tweets i syndafloden av poänglöst svammel och spekulation.

 

Tittar vi på Evolution så har dom klarat sig bättre sentimentsmässigt från retail investerare, men… här är det snarare det professionella investerar communityt som kanske inte riktigt fattar bolaget och var deras intäkter kommer från? Ta tex de nyligen annonserade restriktionerna i Kina och tilldelning av operatörsavtal i Nederländerna. Här fick allt som hade något med ”spel” att göra oavsett vad det var för verksamhet, och om dom hade någon verksamhet i dessa länder en släng av sleven och kurserna trycktes ner rejält…

Under den här tiden har man även sett en del som slutat tro på bolag och sålt av.

Kanske är raljerandet och svammlandet för att folk uttråkade och vill försöka vara lite lustiga? Eller så är det ett vekt psyke som spökar? Man orkar inte att sitta och vänta, och fortsätta tro på sin ursprungliga analys som ledde till köp av aktien.

Vad vet jag…

Rätt faschinerande, och irriterande är det i alla fall.

Det finns otaliga exempel genom åren på aktier där kursen över ett flertal år varit ganska volatil men sett över ett längre perspektiv som 5, 10, 15 år etc levererat enorma avkastningar för den långsiktige.

Kanske är det så att en del, yngre (?) investerare som i vissa fall inte varit med om längre perioder med nergångar inte kan vänta eller klarar av att se lite volatilitet i sina innehav.

”Instant gratification” verkar regera, så om man inte levererar, ”On to the next one…”.

Slutsats

Det här blev en betydligt längre ”rant” än jag ursprungligen tänkt mig…

Och vad var poängen egentligen?

Syftet från början var att skriva av mig lite av min frustration över hur en del investerare och skribenter väldigt lätt vänder kappan efter vinden, och att det ”förorenar” såväl mitt Finansmedia- som Twitterflöde som att det stör min allmänna ro som långsiktig och mestadels buy & hold investerare…

En annan kontenta är att det är betydligt lättare att vara investerad i bolag som i princip ingen pratar om. Ta tex. AbbVie som en del experter nog trodde skulle få rejäla inkomsttapp i samband med patentutgångar och en del regulatoriska beslut. Men… dom hade överlag fel & i princip ingen j@vel på FinansTwitter pratade om det…

Skönt!

Då kan jag ”somna om” och låta bolaget jobba vidare.

Du får ta detta för vad det är, en ”rant” & förhoppningsvis inte för allvarligt. 😉

Annons

5 kommentarer

 1. Det har varit en lite galen vändning nu i augusti-oktober tycker jag och det är inte lika lätt att hålla sig lugn när det blåser till orkan på börsen. Men jag brukar försöka att stänga ute allt brus. Tex så sitter jag inte på FinansTwitter, som säkert är jättebra, när det väl går upp. Men det är alltid lättare att hitta en massa fel när något går ner. När det går upp däremot så tycker man själv att man är en fantastisk investerare. Tittar man på Investor ex vis över 3 mån så ser man verkligen ut som en dålig investerare, men det räcker med att dra ut kurvan på 1år så är den upp 38% och drar man ut ännu längre så ser det än mer soligt ut. Jag är själv lång Embracer, även om jag är ner en del nu. Har 2.03% men fungerar på att öka lite till. 🙂 Det är lätt att bli förvirrad när man ramlar av surfbrädan, men det är därför man har en leash så man kan få tag på den och blåser det upp så håll fast i surfbrädan. 🙂

  Gilla

 2. Läser aldrig dessa twittrarinlägg då det bara är en massa dravel från tyckare utan substans ,äger både embracer och ffa EVO som utgör 20% av portföljen och har varit med på en skön resa sedan 2014 och aldrig sålt

  Gilla

 3. Problemet är väl ändå inte twitter? Problemet är ju att du verkar störd över andras synpunkter i hög grad. Dvs det är du som trots allt då kanske inte har gjort din hemläxa i alla aspekter och grundligt nog?
  Jag håller med om att det, likt en socialdemokrat, kan vara skönt att skylla allt på någon annan. Men det leder ju ingenstans. I slutänden är det en själv som måste bygga övertygelse genom eget arbete.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  Gilla

 4. Är en långsiktig investerare med en köp och behåll strategi. Skulle aldrig köpa spel bolag till min portfölj, är ju skyhög risk och man måste ha stenkoll hela tiden. Kommer ihåg när betsson var som hetast, Alla skulle äga betsson och skrek Bettan forever osv. Sen vet vi ju hur det gick.. Nä nån köp och behåll strategi passar nog ej dessa bolag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s