Det nya Castellum

Castellum är mitt tredje största innehav både sett till totalt investerat kapital med 5,0% av portföljen och utgörandes 6,5% av det totala värdet.

Bolget har nu funnits i portföljen sedan våren 2017 efter att jag då fick upp ögonen för det bla via Petrusko’s & Utdelningsseglarens bloggar. Jag fick tidigt även ett väldigt positivt intryck av VDn Henrik Saxborn vilket ledde till att jag ganska snabbt viktade upp innehavet rätt rejält.

Jag har genom åren kommit att uppskatta Saxborn’s stabila, ganska konservativa och tryggt förvaltande ledarstil. Perfekt för ett innehav som man bara vill låta ligga still i portföljen och tuffa på med en bra kursutveckling och stabila utdelningshöjningar år efter år efter år.

Därav var det inte helt utan ett visst mått av oro som man såg på när Rutger Arnhult raskt flyttade fram sin position i bolaget och stövlade in och tog över ordförandeklubban i våras. Om Saxborn valde att självmant kliva av eller om han helt sonika blev utmanövererad lämnar jag därhän åt spekulation.

Det spelar i alla fall ingen roll nu, det är nya tider och nya visioner för Castellum.

It’s Rutger time…

Rutger Arnhult har ju en lite “bufflig” framtoning som definitivt inte faller alla i smken, och han kan sannolikt vara utmanande att ha som chef.

Det sagt, är det svårt att inte imponeras av vad han skapat, och på något sätt gillar jag hans stil.

Därav lyssnade jag med stort intresse på investerarpresentationen i fredags där Rutger gick igenom Castellums bud på Kungsleden, och presenterade visionen för det nya Castellum.

Presentationen som hölls på engelska fick en lite lätt komisk inledning när Rutger skulle presentera sig, och inleder med ”I took over as CE…. eehhrrrmmmm…., Chairman for Castellum in March this year,”

Lite av en ”Freudian slip” men läser man mellan raderna lite, trots att han sagt att han aldrig vill vara VD igen, är det nog inget tvivel om vem som kommer att hålla i taktpinnen för visa riktningen framöver.

Jag uppfattar den inkommande VDn Biljana Pehrsson som ytterst kompetent från vad hon lyckats göra med Kungsleden och från de intervjuer jag hört och läst. Sannolikt fungerar hon även bra ihop med Rutger givet historiken.

Den nyutnämnde TF VD’n Jakob Mörndal har jag ingen direkt uppfattning eller åsikt om. Han förefaller bara vara en typisk ”stop gap” rekrytering som senare placeras in i någon affärsutvecklingsroll. Han nämndes inte alls under presentationen, så det säger väl en del…

Visionen för framtidens Castellum

Det framgick med all önskvärd tydlighet att Rutger Arnhult har väldigt stora ambitioner för att göra Castellum till Nordens dominerande och största bolag för komersiella fastigheter. Det formella målet är att man skall växa resultatet med minst 10% per år, men underförstått, gärna med mer…

Organisk tillväxt är bra och kommer självklart att vara en del av strategin, men om man skall bli och förbli störst kommer det företrädelsevis att ske via förvärv. Både kompletterande och transformativa sådana.

Självklart kom frågan om Corem upp då det onekligen vore ett logiskt förvärv. Naturligtvis gavs inga direkta hintar, utan det poängterades att det finns många intressanta bolag att titta på…

Just nu ligger fokus på att slutföra förvärvet av Kungsleden och sedan integrera bolaget in i Castellum. Det sagt är det högst troligt att konsolideringstakten i fastighetsbranschen kommer att öka samt att logistikfastigheter blir allt viktigre. Då ligger det självklart nära till hands att man plockar in just Corem i sfären.

Svårt att spekulera i när och om det blir av, men jag skulle inte bli förvånad om vi ser det under 2022.

Geografiskt sett ver det tydliga beskedet att man kommer prioritera expansion i framförallt de största städerna i Danmark och Finland. Norge är lite vanskligare, och här ligger fokus i närtid på att förvalta den 31% iga ägarandelen i Entra. Där kommer man dock inte att vilja gå över 33,3% då det skulle utlösa en budplikt.

Expansion utanför Norden är inte aktuellt i dagsläget.

Fortsätter Castellum som Sveriges ”utdelningskung”?

En nyckelfråga för många utdelningsinbesterare och aktieägre i Castellum är självklart hur det blr med fortsatta utdelningshöjningar. Castellum är för närvarande ohotade på den Svenska utdelningstronen med 23 år i följd med höjningar.

Utdelning och höjning av densamma var ett profilerat och återkommande tema under presentationen. Jag känner mig därav relativt lugn för att Castellum kommer fortsätta höja den under överskådlig framtid.

Avsikten är att dela ut upp till 50% av resultatet, och just nu ligger man på 38% så det finns mrginal att ta av.

Min slutsats

Jag har ägt Castellum i drygt 4 1/2 år, och har under den tiden åtnjutit både en bra kapital- samt utdelningstillväxt. Den ursprungliga huvudtesen för investeringen i Castellum var från ett utdelningsperspektiv, och den håller ännu.

Föutsatt att inget extraordinärt, negativt inträffar avser jag att fortsätta äga Castellum ett bra tag till.

Rutger Arnhult’s ledarstil är rätt långt från Henrik Saxborn’s, och det är nog en hel del som har lite svårt för den. Nu är ju tanken att det skall vara Biljana Pehrsson i egenskap av tilltänkt VD för Castellum som styr skutan när affären sannolikt stängs i Novemeber, men…

…med tanke på Arnhults framåtlutade stil kommer han utan tvivel ha minst ena handen i kakburken vad gäller strategin framöver. Jag har som aktieägare inga problem med det, jag gillar aktiva styrelseordföranden som verkligen brinner för det dom gör.

Jag ser fram emot en fortsatt spännande och bra resa med Castellum.

Vad tycker du, och hur påverkar den nya ledningen i bolaget dina tankar och ägnde?

Annons

En kommentar

  1. Hello,
    Go sammanfattning av det hela. Jag har genom åren ägt några olika bolag som Arnhult varit involverad i på ett eller annat sätt. Det har jag tagit för vad det är med korsägande osv. Castellum tycker jag är ett särdeles bra bolag i branschen och vill se att man förvaltar det väl. Så klart är förändring ofrånkomligt men jag hoppas och förväntar mig att det sker på ett sätt som för Castellum vidare på sin resa som utmärkt bolag.

    Jag har genom åren saknat en tydlig ägare i Castellum och nu har vi en sådan via Arnhult. En lång radda fondbolag osv är inte vad jag vill se som största ägare (som fallet var förut i Castellum).

    Mvh petrusko

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s