Apple vs. Microsoft – Bästa Utdelningsaktien?

Dagens inlägg fokuserar på två lite mindre innehav i portföljen sett till investerat kapital. Apple som utgör 1,5% och är 24e störst samt Microsoft som landar på plats 32 av mina total 36 innehav med 1,06% av kapitalet.   

Sett till portföljvärde är Apple som jag ägt sedan början av Januari 2019 dock mitt 11e största innehav a 3,2% av portföljen. Microsoft hamnar även här på plats 32 med 1,0% av portföljen, då jag bara ägt bolaget sedan början på det här året. 

Inget av bolagen behöver någon närmare introduktion då det rör sig om världens två största bolag sett till marknadsvärde. Sannolikt har majoriteten av alla som läser det här någon form av relation till och åsikt om bolagen.  

Jag skippar således den biten då det inte tillför något till inlägget. 

Varken Apple eller Microsoft är speciellt vanligt förekommande i den gängse utdelningsinvesterarens portfölj, speciellt då i Sverige. 

För egen del har jag primärt investerat i Apple & Microsoft för den långsiktiga kurspotential båda bolagen erbjuder. 

Det sagt tycker jag att båda kanske förtjänar en plats i en portfölj fokuserad på utdelningstillväxt. Speciellt då för den långsiktige, och kanske även lite yngre investeraren som kan sitta still och bara låta både kapital och ”utdelningssnöbollen” växa år efter år. 

Det kommer att bli bra utdelningsklirr här också även med åren, även om båda bolagen just nu ståtar med en direktavkastning på ca 0,6 – 0,8%…  

Snabbfakta Apple vs Microsoft

FAKTORER SOM AVGÖR VILKET BOLAG SOM ÄR DEN BÄSTA UTDELNINGSINVESTERINGEN: 

1. Utdelningshistorik

Apple har en lite hackig utdelningshistorik. Bolaget började dela ut i September 1989 och fortsatte fram till December 1995 innan man tog en lång paus, ända fram till Augusti 2012.  Från 2012 har man nu höjt utdelningen 9 år i följd.   

Microsoft har utdelningshistorik som går tillbaks till Mars 2003, och man har nu höjt den sedan slutet av 2010, mao 11 år i följd.  Om man inte hade behållit utdelningen på samma nivå under finanskrisen 2009, hade höjningsstreaken varit 17 år i följd. 

Vinnare Rond #1:  Microsoft 

2. Direktavkastning

I skrivande stund handlas Apple till en kurs runt $ 145, att jämföra med årshögstat på $ 157,26 vilket även är ”All Time High”. Direktavkastningen ligger just nu kring 0,6% att jämföra med 3-års snittet på 1,56% och 5-års snittet på 2,99%.  

Microsoft handlas just nu för ca $ 295  jämfört med ATH tidigare i år på  $ 305,84. Nuvarande DA är 0,83% % att jämföra med snittet för 3 år på 2,01% och för 5 år på 3,93%. 

Vinnare Rond #2:  Microsoft 

3. Hur säker är utdelningen?

Både Apple och Microsoft har en historik av att vara ganska ”snåla” med hur mycket man delar ut av vinst och kassaflöde. Detta är egentligen inte är särskilt förvånande då IT branschen i allmänhet inte är känd som en utdelningsbransch, och speciellt då inte de mer snabbväxande bolagen dit man trots allt får kategorisera båda.

Apple har mig veterligen inte någon publikt kommunicerad utdelningspolicy vilket väl är lite symboliskt för bolaget som gärna är lite ”hemligt” med interna policies .

För det senaste verksamhetsåret betalade man ut dock 15,8% av resultatet, vilket är klart under snittet för de senaste 5 åren som ligger strax under 21,9 %.

Microsoft har inte heller någon officiellt kommunicerad utdelningspolicy, Investor Relations sidan innehåller i alla fall en hel del matnyttig information vilket är mer än vad man kan säga om Apple’s som är ganska ”fattig”…

För det senaste verksamhetsåret betalade bolaget ut 29,4% av resultatet, vilket även det är klart under snittet för de senaste 5 åren som på strax över 36,8 %.

Med nuvarande tillväxt av omsättning och framförallt av vinst och starka kassaflöden känns utdelningen extremt säker för båda bolagen och det finns gott om marginal att fortsätta höja den i rask takt.

Vinnare i Rond # 3:  Apple som konsekvent har den lägsta utdelningsandelen. 

4. Utdelningstillväxt

Varken Apple eller Microsoft har som noterat ovan jättelånga streaks av att växa utdelningen, men… tack vare den låga utdelningsandelen och stark vinsttillväxt bjuder dom i alla fall på bra utdelningstillväxt över tid.

Apple’s utdelningstillväxt är följande: 1 år = 6,7 %, 3 år = 7,7%, & för 5 år är snittet = 9,3%.

Microsoft utdelningstillväxt är som följer : 1 år = 11 %, 3 år = 10,2%, & snittet för 5 år = 9,2%

Vinnare rond # 4: Microsoft

5. Vinst & vinsttillväxt

Såväl Apple som Microsoft tjänar enorma pengar och kommer med största sannolikhet att fortsätta gör det under lång tid framöver.

För att sätta intjäningen i lite perspektiv tjänar dessa bolag mer pengar än vad en stor del av Nasdaq 100 kollegorna omsätter årligen…

Tar vi ett svenskt exempel, motsvarar Apple’s helårsvinst för 2020 ca 1,25x Investors totala marknadsvärde.

Apple

För helåret 2020 var Apple’s vinst på sista raden $ 86,8 BUSD med en marginal på 25,0%. YoY för FY 2020 växte Apple vinsten per aktie med 10,44% och snittat över 3år med 22,79%.

Apple har slagit omsättningsförväntningarna och uppfyllt eller slagit konsensusförväntningarna för vinst de senaste 17 kvartalen i följd.

WallStreet analytikerna är övervägande “Very Bullish” till Apple:

Microsoft

För helåret 2020 var Microsoft’s vinst på sista raden $ 61,27 BUSD med en marginal på 36,45%. YoY för FY 2020 växte Microsoft vinsten per aktie med 39,76%, och över 3 år är CAGRn 55,97%.

Microsoft har slagit konsensusförväntningarna för både osättning och vinst de senaste 10 kvartalen i följd.

WallStreet analytikerna är ännu mera “Very Bullish” till Microsoft jämfört med Apple:

Vinnare rond 5: Microsoft med konsekvent bättre vinsttillväxt.

Kursutveckling

För att få en rättvis bild över tid har jag gjort fem “head to head” jämförelser över 1, 3, 5, 10 & 15 år då utvecklingen varierat lite beroende på hur långsiktig man har varit.

Över den senaste 12 månaders perioden har Microsoft outperformat Apple med ca 13% bättre kurstillväxt där Apple tom presterat lite sämre än både Nasdaq & Dow Jones index.

Över tre år är det väldigt tight mellan bolagen, med en liten edge för Apple. Båda krossar dock både Nasdaq och i synnerhet Dow Jones indexen.

Sett över 5 år är det i princip dött lopp. Det som verkligen börjar sticka ut här är att båda bolagen avkastat 2,3x Nasdaq och hela 4x vs Dow Jones…

Över det senaste decenniet vinner Microsoft som gett nästan 1100% i avkastning vs Apple’s ca 970%. Alla index bleknar i jämförelse.

Drar vi slutligen ut perspektivet till 15 år, mao strax innan finanskrisen så krossar Apple allt motstånd… Bolaget utklassar Microsoft med en 4928% vs “bara” 940% för Microsoft, mao dryga 5x pengarna om du suttit på båda så länge.

Skulle vi kolla på 20 år har Apple outperformat Microsoft med en faktor 52x i kursutvecklingen, och skillnaden blir bara större ju längre jämförelseperioden är… Mycket tack vare konstant, revolutionerande innovationer.

Vinnare rond 6: En smaksak som beror på, hur långsiktig man är / har varit…

Min slutsats

Microsoft är klar vinnare i den här kampen som utdelningstillväxtsaktie och vinner nyckelronderna med 4 – 1.

Det sagt så är båda fantastiska bolag att investera i och äga över lång tid, svårt att gå fel med något av dom.

Rimligen äger man båda i första hand för kurspotentialen över lång tid. Men givet hur dom vinster och enorma kassaflöden dom presterar i nuläget känns det högst sannolikt att dom kommer att kunna fortsätta höja utdelningen i nuvarande takt under lång tid. Därav blir den tillväxten en fin krydda till investeringen för den som är långsiktig.

Vilket bolag kommer att vara vinnaren om vi gör samma jämförelse igen om 5 – 10 år är svårt att säga, men förutsatt att inget av dom “somnar vid ratten” avser jag äga båda under lång tid framöver.

Är du investerad i något av bolagen?

Källor

 • Apple  hel- och delårsrapporter. 
 • Microsoft hel- och delårsrapporter. 
 • Avanza, Koyfin, Marketbeat, Marketscreener, Nasdaq, Seeking Alpha & Statista. 

Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor. Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning…! 

Annons

2 kommentarer

 1. Intressant jämförelse. Det perspektivet brukar man inte se så ofta när det kommer till dessa bolagen. Jag vet inte hur Microsoft gör med återköp? Kan det vara Apples återköp av aktier som delvis gjort skillnaden kring kursutvecklingen?

  Gillad av 1 person

  • I samband med att Microsoft nyligen höjde utdelningen med 11% klubbade man även ett återköpsprogram på $ 60 BUSD över 3 år. Detta utöver de $23 BUSD man redan köpt tillbaks i år, så ja dom köper också… & tror inte att detta är nån direkt avgörande faktor kring skillnad i kursutveckling.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s