
Sommaren som gick…
Nu är det lite drygt tre månader sedan jag uppdaterade portföljen på bloggen så det är hög tid att slänga ut en blänkare om nuläget.
Det sagt så har det inte hänt jättemycket under sommarmånaderna…
Vid den senaste portföljuppdateringen den 8e Juni satt jag på totalt på 39 olika aktieinnehav, och just nu innehåller den 36 olika bolag.
Netto alltså sitter jag alltså på tre bolag färre än vid den senaste portföljuppdateringen i Juni.
Det som hänt är att tre bolag samt en fond sålts av, ett bolag blev uppköpt och har konsoliderats in ett av mina befintliga innehav. Slutligen har två helt nya innehav tillkommit.
Bolagen som sålts av är Netflix, Snowflake och Teladoc som alla var pyttesmå innehav, varedera med < 0,5% av det investerade kapitalet.
Under de senaste ca 4 månaderna har jag även successivt avyttrat innehavet i Swedbank Robur NY Teknik. Huvudanledningen till detta är att jag har ett väldigt stort innehav i TIN NY Teknik i min tjänstepension och det både räcker till och nästan blir över för ”Techfondinnehav”.
Slutligen på ”minussidan” så blev Corem’s förvärv av Klövern klart, och där försvann ytterligare ett innehav…
De innehav som tillkommit sedan början av Juni är ”släktingarna” VEF & VNV Global som just nu utgör 1,00 respektive 1,28% av det investerade kapitalet.
Utöver de två nytillskotten har likviden från avyttringarna även använts för att öka på innehaven i AbbVie, Embracer, Evolution, Microsoft, Prudential & Volvo.
Portföljen just nu
Top 10 innehaven utgör nu 53,80,%, en ökning med nästan 5% sedan Juni, och Top 20 står för 80,34% av portföljen sett till totalt värde, en ökning med nästan 3%% mot föregående uppdatering.
Om vi tar Top 10 per totalt investerat värde, utgör dessa 46,98% en ökning med ca 1,8%, och Top 20 står för 77,90% oförändrat mot Juni..
Portföljen sett till totalt investerat belopp:
Jag är bara investerad i tre länder, Sverige, USA & Kanada, och Sverige är klart störst.

Även när det kommer till utdelningar är det Sverige i topp.

Sveriges andel av både investerat kapital och inkomande utdelningar har nu ökat successivt dse senaste fyra – fem månaderna. Detta är lite ”by design” för att mitigera valutafluktuationer kring utdelningar och därmed få ett jämnare och mer förutsägbart kassaflöde.
Portföljen sett till innehavens totala värde just nu:

Just nu är jag rätt nöjd med mina 36 innehav, men det sagt så är jag allt mer intresserad av att öka i framförallt VEF samt dess ”storebror”, VNV Global.
Båda innehaven är fortfarande små innehav á 1,0 resp. 1,3% av investerat kapital, men jag är inte främmande för att låta båda växa till ca 2% av investerat kapital.
VEF är nog det mest intressanta av de två då man fokuserar på att investera i innovativa Fintechbolag i utvecklingsländer, och har i brasilianska Creditas och mexikanska Konfio ett par väldigt intressanta bolag med grym potential.
Dessa står tillsammans för nästan 60% av substansvärdet, där Creditas utgör 41,5% & Konfio 18,5%. Det kan låta riskabelt, och visst händer det något så slår det hårt, men… efter att ha lyssnat på en del intervjuer båda med VEF’s VD, David Nangle och bolagen själva köper jag att dom utgör en så stor del av portföljen.
Att Creditas sannolikt kommer att noteras någon gång 2022, och Konfio kanske gör det om ett par år ger även en bra möjlighet till en fin upsida.
VNV Global har byggt upp en bra portfölj med bolag de senaste åren som nu har en del likheter med Kinnevik, men ett par fördelar i att dryga 94% av innehaven är onoterade samt att det handlas med ca 16% substansrabatt. Det sagt är VNV’s portfölj lite ”spretigare” än Kinneviks, om man undantar kassaapparaten Tele2.
Utöver att öka i de ovan nämnda bolagen, fortsätter jag gärna att bygga på positionerna i Prudential, AbbVie, Microsoft och Embracer.
Tillväxtdelen av portföljen
Tillväxtdelen av portföljen innehåller nu 9 bolag och utgör 18 % av det investerade kapitalet.
Tillväxtdelen sett till totalt värde just nu:

Alla innehav INKLUSIVE tjänstepensionsfonderna
