Vad f*n skall man ha på shoppinglistan just nu…?

När börsen gått som ett skållat troll under första kvartalet och fortsätter att göra så nu i april, så är det inte helt enkelt att hitta något som får en att slänga sig på köpknappen direkt…

Det ju alltid kul att se portföljens värde växa i storlek, men… det är lite av ett (mentalt)  ”problem” att spendera utdelningen som drösat  in på kontot de senaste veckorna.

Trots detta finns det i alla fall cirka en näve bolag där jag i varierande omfattning är köpare i nuläget. Dels för att en del bolag fortfarande är undervärderade, andra för att dom har fantastiska affärsmodeller, särställningar på marknaden och enorm potential och bolag jag vill äga i många år framöver…

Generellt är mitt fokus nu företrädelsevis på att bygga upp mina positioner i mindre innehav, majoriteten av de aktuella casen just nu faller därav i spannet 0,5 till 2 % av mitt investerade kapital.

Jag kan tänka mig att skala upp så gott som alla de bolag jag kommer att belysa här till någonstans kring 3 – 4% av investerat värde.

Dock slinker det med ett bolag på den här listan som representerar mer än 4,5% av mitt investerade kapital, men det förtjänar sin plats då det är lite av ett unikum…

Istället för att ranka bolagen i mån av mitt nuvarande köpintresse tar jag dom i bokstavsordning för att göra det enkelt.

Apple

Precis som alla andra bolag som lite scahblonmässigt klumpas ihop i epitetet ”Tech” har Apple fått sin beskärda släng av sleven det här året och aktien är ner ca 1,2% YTD. 

Med tanke på att Apple är ett av världens mest innovativa bolag finns det fog för att ha en god tro på att bolaget kommer att fortsätta växa både omsättning och vinst under lång tid framöver.  Med det i bagaget finns det även god anledning och tro att man kommer kunna fortsätta att leverera fin avkastning till mig som aktieägare i framtiden.

Jag plockade tillbaks Apple in i portföljen i mitten av Januari 2019, ett beslut jag inte ångrar, och bolaget är nu ett nyckelinnehav i tillväxtdelen av min portfölj och det representerar nu 1,11% av mitt investerade kapital och 2,65% av portföljvärdet.

Mitt ägande i Apple är väldigt långsiktigt och filosofin med att köp här är att öka på lite då och då i mindre poster. Det senaste köpet gjorde jag den 8e mars till en kurs på $ 117,80. Nu har kursen återhämtat lite av nedgången från sektorrotationen, men jag kan fortfarande tänka mig att köpa mer aktier på nuvarande kurs.

British American Tobacco

Få branscher är tråkigare än tobaksbranschen, men samtidigt är den väldigt svårt att slå som en väldigt långsiktig (utdelnings-) investering. Jag är investerad i både British American Tobacco och Altria för den stabila utdelningen och höga direktavkastningens skull.

”BIG Tobacco” är en extremt lönsam och stabil affär som man lite förenklat kan summera detta i tre punkter:

– Enorma kassaflöden

– Stor pricing power

– Hög “switching cost”

Så gott som alla tobaksaktier har gått dåligt de senaste ca fem åren, och den enda egentliga attraktionskraften har varit höga direktavkastningar i kombination med modesta men stabila utdelningshöjningar.

Branschen befinner sig dock i en kraftig transformationsfas nu, där alla bolag tvingas sträva efter att erbjuda ”en rökfri framtid”. Detta kommer inte att få aktiekurserna att skena, men… det kommer sannolikt att vända trenden, och även ge bolagen fler intäktsströmmar.

British American Tobacco är i mitt tycke det lägst värderade av de tre stora där även Altria & Philip Morris ingår. Bolaget utgör just nu 2,97% av mitt investerade kapital och jag kan tänka mig att öka på upp till samma storlek som innehavet i Altria som är 3,84% av kapitalet.

Jag har gjort totalt sex köp i bolaget i år och då ett par större under de första tre månaderna när jag skiftade om kapital från några avyttrade innehav.

Med tanke på hur ”dyra” många bolag är just nu är $BTI det bolag som ligger högst upp på köplistan.

Embracer

Som medelålders (gubbe…?), företrädelsevis utdelningsinvesterare och icke gamer var jag ganska “sen till partyt” som investerare i invsterare i Embracer där jag köpte mina första aktier i November 2020 efter att först ha köpt åt sonen under sommaren 2020.

Jag gillar Lars Wingefors och hans härligt “nördiga passion” för det han gör, och sättet som han och hans team bygger Embracer koncernen där dom skapar möjligheter för entreprenörer att växla upp sina företag inom deras sfär. Med detta verkligen får man entreprenörer att vilja vara kvar i bolaget, och man motiverar dom starkt till detta genom en väldigt bra earnout- och delägandestrategi.

Tack vare den här strategin börjar Embracer nu bli en stor pjäs i gamingbranschen, och med en välfylld kassa lär bandvagnen kötta vidare ett bra tag framöver och det är i korthet varför jag fortsätter köpa. Hittills i år har det blivit åtta köp i Embracer, och jag lär fortsätta pitcha in ordrar när det kommer någon liten dipp.

Just nu utgör Embracer 2,84% av mitt investerade kapital, och jag ser gärna att det kryper upp mot ca 4%.

Evolution

Evolution är utan konkurrens det bolag i min portfölj som levererat bäst hittills i år. Med den stadigt ökande takt man växer omsättning och vinst, samt introducerar nya innovativa produkter finns det goda förutsättningar att trenden fortsätter. Länge…

Förvärvet av slotsleverantören Big Time Gaming (BTG) nu i veckan vittnar om att man nu spetsar till det framtida erbjudandet ytterligare.

Bolaget är numera i princip ett monopol i sitt segment av casino marknaden med enorma moats, hög innovationstakt och bra pricing power.  

Det extremt svårt för konkurrenterna att försöka närma sig Evolution, och de som försöker gör det med billiga och rätt bleka erbjudanden som ofta ser ut som dåliga kopior.

Evolution representerar idag 4,68% av mitt investerade aktiekapital, och 7,84% av portföljvärdet vilket gör bolaget till mitt näst största innehav bakom Investor på 8,52%.

Det senaste köpet gjordes den 29e Januari på kursen 818 kr, och ja, kursen har gått som en raket uppåt sedan dess, men…

…lika mycket som det kan vara svårt att vinna över det psykologiska spöket att sälja när det rasar, så är det en kamp att köpa mer i ett innehav som för min del nu gått upp långt över 100%.

Det tänk jag försöker applicera här är att så länge ett bolag fortsätter att leverera grym vinsttillväxt och framtida potential, kan det aldrig vara fel att öka i en vinnare för resan kommer knappast att sluta här…

Så…, så fort det kommer en liten dipp är jag inte främmande för att öka mitt innehav ytterligare, gärna innan rapporten den 27e april då jag har en känsla av att den kommer vara stark.

Kambi

Detta är mitt nyaste innehav och ett av de mindre utgörandes 0,84% av det investerade kapitalet.  Jag är definitivt inte lika påläst om Kambi som på tex Evolution ännu för att på så sätt kunna avgöra bolagets fulla potential, men…

Jag gillar vad jag har sett hittills, och av allt att döma finns starka indikationer på att man kommer att leverera en bra rapport den 28e April.

Förhoppningsvis kommer det någon liten dipp innan rapporten som kan utnyttjas för att öka på mitt innehav. Just nu ser jag att Kambi kan få vara lite av ett komplement till Embracer & Evolution i tillväxtdelen av portföljen där innehavet ligger runt 1,5% av det investerade kapitalet.

Microsoft

Lika mycket som jag ogillar Microsofts operativsystem, så är jag definitivt an stor fan av hur VD Satya Nadella och hans team driver bolaget framåt och bygger upp nyare affärssegment till framtida kassakor. Detta arbete kommer att ge ännu fler ben att stå på vilket borgar för att bolaget blir en än tryggare investering.

Bara för ett par veckor sedan signade man att ett $ 21,9 BUSD (!) kontrakt över 10 år med den amerikanska armen för köp av HoloLens ”augmented reality” headsets. Nu annonserar man förvärvet av Nuance, så här har man verkligen lagt i en högre växel.

Köpet av Nuance för $ 19,7 BUSD cash, är Microsofts näst största förvärv någonsin efter LinkedIn. Jag blev lite förvånad faktiskt att man inte gjort några större affärer än det då $ 19,7 BUSD nästan… är ett avrundningsfel för ett bolag som Microsoft. Efter att ha lyssnat lite på en intervju med Satya Nadella förefaller den största anledningen vara att man dramatiskt kommer att förbättra sina AI kapabiliteter framförallt i Healthcare segmentet.

Microsoft utgör idag 0,51% av mitt investerade kapital. Jämfört med tex Apple så har Microsofts aktie gått upp 15,4% hittills i år, men sett över 12 månader har den ”bara” gått upp 55% jämfört med 95% för Apple. Drar man ut perspektivet till 5 år är det ganska jämt skägg, +371% för Microsoft vs +381% för Apple.

Detta är den typen av bolag jag gärna fyller på i lite då och då, år efter år, så det kanske tar några år innan positionen når upp till 3,5 – 4% av det investerade värdet av min portfölj, men… det är ok. 

I mitt tycke är det aldrig fel att investera i ett $ 2 trillion AAA bolag som växer omsättningen med ca 14% per år och vinsten med drygt 20% i snitt de senaste 5 åren.

Det är bara att göra hatten av och fortsätta att köpa när tillfälle ges. Mitt senaste köp var någon näve strax innan HoloLens affären med armén, just nu kanske det är läge att låta Nuance affären sjunka in lite innan jag köper mer.

Prudential Financial

Bolaget är visserligen inte lika undervärderat som när jag gjorde en genomlysning av det i Oktober 2020 (du kan läsa den här: https://utdelningscyklisten.com/2020/10/09/prudential-financial-en-undervarderad-utdelningsklippa/ )

Det sagt så är det fortfarande inte dyrt, bolaget handlas just nu till ca 0,57x book value.

Man har just annonserat en treårsplan där man skall returnera ca $ 10 BUSD i kapital till aktieägarna genom utdelningar och återköp, samtidigt som man nu slutför ett besparingsprogram på $ 750 MUSD.

Bolaget har precis som sin slogan en balansräkning som är ”solid as a rock” och man delar ut ca 40% av vinsten vilket är klart under branschsnittet. Utdelningen och framtida höjningar är typ ”kassakåpssäkra”….  De senaste 5 åren har man höjt utdelningen med 11,7% i snitt, och direkavkastningen är i dagsläget 4,73%.

Jag har inte gjort några köp i Prudential sedan slutet av November, men givet nuvarande marknad ligger det nära till hands.

Volvo

Jag äger Volvo för att det är ett stabilt, välskött och lönsamt bolag som ger en bra mix av hyfsat hög och stabil utdelning samt bra möjlighet till en god kursutveckling över lång  tid.

Aktien har fått sig en smäll och är ner nästan 12% senaste månaden i takt med att bristen på halvledare ökat och man tvingats stänga ner produktionen i ca 3 veckor.

Om man kan se förbi detta kortsiktiga problem, känns Volvo köpvärt just nu. Enda ”nackdelen” med köp nu är att utdelningen för året redan betalats ut, så det blir att se fram emot nästa år med den biten.

Bolaget utgör i nuläget 2,23% av mitt investerade kapital, och jag kan definitivt tänka mig att vikta upp det till ca 2,5 – 3% över tid, återstår att se om det blir nu eller senare…

Summering &slutsats

Så… då har jag gjort en delvis lite yvig sammanfattning av vilka bolag jag har satt upp på min shopping-/ önskelista just nu och varför.

Listan innehåller med flit en mix av traditionella utdelare och några mer tillväxtorienterade bolag av lite olika slag.

När köpen kommer återstår att se.

Just nu ackumulerar jag kassa från inkommande utdelningar. Jag har inte gjort ett enda köp på över en vecka, bara suttit bredvid och sett på medan portföljvärdet sväller vidare snabbt… 😉

Hur resonerar du? Vad köper, eller tittar du på för bolag just nu?

Vi hörs & till dess ”live slow, ride hard” 😉

3 kommentarer

  1. Jag har gått åt motsatt håll och sålt av 15% av portföljen efter en uppgång på 28% i år.Detta betraktar jag som ohällbart på 3 mån och jagar inte dom sista kronorna.Tror inte det behövs mkt negativa signaler för en kraftig korrigering och då har jag saftig krigskassa att gå in med.Största innehav Evo med 850% uppgång men känns svår att sälja

    Gilla

  2. Svårt att hitta köplägen ja.. Fyllt på lite i Aker Horizons (AKH). Ett bolag jag tror starkt på i det långa loppet. Ta gärna en titt på det och gör en analys 😎 Ha de gött.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s