Portföljuppdatering 3 april 2021

Månaden som gick

Under Mars månad har jag fortsatt att avyttra några mindre innehav då jag sålde av Pfizer som var 0,56% av portföljen respektive GEO Corporation som var 0,43%.

Pfizer har visserligen gjort en ytterst kommendabel insats med att få fram ett vaccin mot Covid 19, men tyvärr ser utsikterna för aktien inte jättexalterande ut, den rör sig ungefär lika snabbt som en grundstött supertanker i Suezkanalen, och därav kommer dessa pengar till bättre nytta på annat håll.

GEO Corporation som tillhandahåller förvisso nödvändiga, men inte särskilt populära sammhällstjänster i det rådande politiska klimatet i USA fick också stryka på foten. Det är bara att konstatera att ”Prison REITs” inte är i ropet just nu, och det kommer ta tid innan dom repar sig kursmässigt. Därav, file, forget & move on…

Den särklassigt största andelen av köpen under Mars månad har varit i British American Tobacco av den enkla anledningen att det är ett välskött bolag som är klart undervärderat. Förutom väldigt bra direktavkastning och modesta utdelningshöjningar finns det även en del kurspotential i aktien. Bolaget utgör nu 2,47% av portföljen, och jag kommer sannolikt att fortsätta öka på den positionen ytterligare upp till samma nivå som branschkollegan Altria.

Efter BTI var det näst största köpet ett par ökningar i Kinnevik som nu representerar 1,64% av aktieportföljen, och även här kommer det högst sannolikt att bli ytterligare en hel del ökning framöver. Aktien handlas förvisso med en premie på dryga 3% just nu, men… med tanke på den stora andelen onoterat med hög potential i portföljen kan jag fortfarande tänka mig att köpa kring nuvarande nivå.

Utöver ovan nämnda köp har det även gjorts en del mindre ökningar pö om pö i AbbVie, Apple, Embracer, Kambi, STORE Capital & Telia i takt med att det har trillat in utdelningar på kontot.

Portföljen just nu

Portföljen består just nu av 39 bolag och en branschfond detta är återigen en minskning från föregående månads uppdatering då jag satt på 41 olika aktier och en fond.

Investor är fortfarande störst, men… 2an Evolution har fortsatt att knappa in på försprånget. Även om jag inte ökar i något av bolagen kommer Evolution så småningom gå förbi Investor, även om det sannolikt inte sker under den första halvan av året.

Top 20 innehaven utgör 76,48% av portföljen sett till totalt värde, en ökning med 0,60% mot föregående månad. Portföljen i sin helhet ser just nu ut så här:

Jag har fortfarande inget specifikt mål för antal bolag i portföljen, men… i takt med att jag viktat upp fokuset på tillväxtinvesteringar, är det sannolikt att jag snarare kommer att skala av ytterligare några bolag till och ökan i mina ”high conviction innehav”, detta för att kunna ha bättre koll på enskilda innehav.

Tillväxtportföljen

Tillväxtportföljen innehåller samma 10 bolag som vid den senaste uppdateringen, samt en teknikfond, och den har fortsatt att växa under Mars från ca 17,2 % till att den nu utgör 18,2 % av mitt totala portföljvärde.

Tiden får utvisa var det blir köp i April, men just nu är det Embracer, Kinnevik & Microsoft som lockar mest. Jag ökar gärna i Evolution också, men då vill jag gärna se en liten dipp först…

Jag gillar verkligen Embracer’s affärsmodell och sättet på vilket dom låter de förvärvade bolagen få stor självständighet. Man lär sannolikt inte ligga på latsidan närmaste månaden då kassan nyligen toppats upp, och det i rekordfart med en nyemission som övertecknades inom loppet av några timmar. Att sedan Valheim har blivit en megahit och suget efter det kommande släppet av Biomutant är enormt gör inte intresset mindre, och jag följer utvecklingen med stor spänning.

Kinnevik har fortsatt att ha en bra aktivitetsnivå och bland annat toppat upp sin position i Village Md., och mer affärer lär komma i närtid, så jag hoppas att det kan bli mer köp där också.

Slutligen kan jag inte sluta att imponeras av Microsoft som går från klarhet till klarhet och fortsätter växa i en rasande takt vilket är enormt svårt för vad som snart är ett $ 2 trillion dollar bolag. $ 22 BUSD (!) ordern för ett 10 årskontrakt för HoloLens med US ARMY är det bara att göra hatten av på. Jag vill gärna växa min position i $MSFT till en bra bit över 1,5% från nuvarande 0,45% så det lär bli köp här under lång tid framöver.

Alla innehav inklusive Tjänstepensionsfonderna

Då jag i hyfsat rask takt (!…) närmar mig det datum när jag kan börja tanka hem min surt förvärvade Tjänstepension håller jag väldigt tight koll på innehaven, såpass att jag mer eller mindre ser dem som en del av min privata portfölj.

Som synes är det fyra fonder i topp med TIN NY Teknik som överlägset störst representerades dryga 20% av det totala kapitalet innan Investor kommer in som 5a och Evolution som 6a.

Om man vill roa sig… med att bryta ut enskilda aktier ur de olika fonderna och lägga ihop med mina direkta aktieinnehav så är Evolution redan idag störst då TIN N.T. till 6,2% utgörs av det bolaget … 😉

Summering

Det känns onekligen skönt att kunna summera första kvartalet med att både aktie- och tjänstepensionsportföljen ökat rejält i värde, och båda ligger klart på ATH nivå och att trenden är fortsatt stark.

Jag känner mig väldigt tillfreds med portföljens nuvarande komposition och har i dagsläget inget större sug att jaga efter något nytt hett bolag eller någon högutdelare. Däremot är jag väldigt pepp på att bygga vidare på vad jag har nu.

Men, det sagt… kommer jag i närtid att högst sannolikt att göra mig av med det bolag som en gång var såväl mitt största innehav som utdelare, Ocean Yield. Bolaget har visserligen återhämtat en del av ”Corona krasch tappet”, både vad gäller aktiekurs och små utdelningshöjningar, men… det kommer sannolikt att ta ytterligare några år innan man är tillbaks på ”fornstora” nivåer, därav känns det bättre att slutföra ”städjobbet” och sätta pengarna i arbete annorstädes.

Var återstår att se…

Vi hörs!

Annons

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s