Ett bolag som inte är SÅ tråkigt längre…

Efter de senaste par mastodontinläggen blir det lite kortare den här gången.

Jag tänkte följa upp ett inlägg som jag skrev för hyfsat precis ett år sedan, när så gott som alla REITs, utom dom i Datacenter segmentet befann sig mer eller mindre på sina 52 veckors lägstan.

Bolaget i fråga är Iron Mountain och jag såg det vid den tidpunkten som “Ett av världens tråkigaste bolag…” (du kan läsa det här för lite bakgrund: https://utdelningscyklisten.com/2020/03/13/ett-av-varldens-trakigaste-bolag/ )

Just då, för ett år sedan med historiens snabbaste och brantaste börsnedgång “i knät” kändes tråkigt både tryggt och bra & #IRM var ungefär så långt ut på den skalan man kunde komma.

Det sagt så var man inte jättekaxig när kursen bottnade på $ 19,37 i månadsskiftet mars – april, men… det var långt ifrån det värsta innehavet just då. Vid tillfället var Iron Mountain mitt 23e största innehav av ca 50 st totalt, och det representerade 1,88% av portföljen.

Sedan dess har jag gjort en del ökningar, och bolaget hamnar idag på plats 21 av totalt 40 innehav och det utgör nu 2,21 % av min portfölj.

Hur har man klarat det senaste året?

Trots allt som hände under 2020 och de enorma utmaningar Coronapandemin medförde så har Iron Mountain hanterat den här krisen väl och klarat sig riktigt bra.

Mottot när man gick in i 2020, alltså Pre Covid var att detta var “The Year of Resilience” för att bygga en stabil plattform för framtida momentum, och att 2021 skulle bli “The Year of Growth”. 

Föga anade man nog hur rätt man skulle få om 2020…  att ta sig igenom året och dessutom komma ut starkare imponerar.

Det har var ett fortsatt stort fokus på omstruktureringsprogrammet, Project Summit där man faktiskt ligger klart före det schema man satte upp för ca 1 1/2 år sedan.

Satsningen på Datacenterverksamheten är mer rätt i tiden än någonsin tidigare, och både utbyggnads- och uthyrningstakten har varit hög. Tack vare att man successivt diversifierat verksamheten som helhet har man även ökat sin totala adresserbara verksamhet rätt rejält…

Tack vare sin kärnverksamhet med dokumenthantering där man under en längre tid jobbat med digitalisering och därmed digital lagring av gamla legacy pappersdokument har man även skapat lite av en ”tratt” in i datacenterverksamheten. Detta ger onekligen Iron Mountain en bra möjlighet  att ta in nya kunder till den delen av verksamheten.

Den totala omsättningen för 2020 minskade visserligen med 3%, vinsten var flat år över år, men AFFOn (lite förenklat kassaflödet, för REITs) ökade med 2,4 % under 2020, och guidningen för 2021 ligger kring dryga 9 % vilket är väldigt bra för den här typen av bolag.

Dokumenthantering…

Dokumenthantering och arkivering av “pappkartonger”, ett affärsområde som alltid kommer att vara tråkigare än att se färg torka långsamt, är fortfarande kärnan i verksamheten och utgjorde ca 73% av omsättningen 2020.

Med tanke på verksamhetens natur och en digitalisering som ökar lavinartat skulle man lätt kunna tro att detta är en krympande verksamhet, men…

Faktum är att arkiveringen av hårdkopior / pappkartonger ökade med 1,4% under 2020, och man har nu totalt 20,1 miljoner kubikmeter papplådor i arkiven.

Precis som för 2019 behåller man 98% av sina arkiveringskunder, och boxarna står i arkiven i genomsnitt under 15 år utan att någon rör dom.

Någonsin.

Stabil kassaapparat…!

Datacenter

Tittar man ett eller ett par år tillbaks i tiden på Iron Mountain’s IR presentationer ser man ett väldigt tydligt mönster att Datacenter verksamheten får allt mer utrymme och har blivit ett mycket större fokus.

Detta är högst rimligt med tanke på att världen digitaliseras

Satsningen på datacenterverksamheten fick verkligen en extra push av den exponentiellt snabbt ökande digitaliseringstakten under 2020, och där växte man med 8% vilket är högt för att vara ett bolag som Iron Mountain, men i linje med andra Datacenter REITs som tex Equinix och CyrusOne.

Området utgör nu 10% av den totala omsättningen för Iron Mountain, och högst sannolikt kommer tillväxttakten att skruvas upp ytterligare under 2021. Rätt så rejält också.

Så sent som den 24e Februari i år annonserade man en joint venture med Web Werks för att öka sitt footprint på den Indiska Datacentermarknaden som växer med dryga 25% per år.

Utöver befintlig kapacitet har man en nästan 40% ig utbyggnad igång just nu, och… man har ytterligare ca 150% av befintlig kapacitet som standby för utbyggnad vid behov spritt över 9 olika datacenter.

Även om Iron Moutain fortfarande är väldigt små jämfört med Equinix och Digital Realty Trust, så börjar man faktiskt närma sig mindre aktörer som Core Site Realty & Cyrus One och med det blir man mer och mer en spelare att räkna med bland Datacenter REITs.

Jämfört med framförallt de större Datacenter REITsen är Iron Mountains erbjudande förtfarande relativt smalt och centrerar mest kring datakraft och lagringskapacitet.

Om man tittar på total kapacitet har Iron Mountain just nu 15 datacenters och levererar dryga 375 MW.

Att bla försäljningschefen för Iron Mountain’s Datacenter business sedan 2019, Michael DeVito kommer från en liknande roll på Digital Realty Trust är ytterligare ett tecken på att man menar allvar.

Bolagets framtidsutsikter

Fundamentalt tycker jag att framtiden ser riktigt bra ut för Iron Mountain. Bolagets VD Bill Meaney och hans team har inte bara gjort ett bra jobb med att guida bolaget genom ett extremt svårt 2020, men man har även lyckats leverera på så gott som allt man satte upp som mål i omstruktureingsprogrammet, “Project Summit”

Nu har man “nått toppen” och en ny resa börjar.

För en dryg vecka sedan presenterade man en helt ny grafisk profil och en ny slogan “Climb Higher”där Information Management är i fokus. Inte ett ord om Records Management där… Detta är mao helt i linje med att 2021 skall vara “The Year of Growth”.

”Our new tagline, CLIMB HIGHER™ tells the story of our journey to become a strategic partner enabling customers to reach new heights by helping them take control of their assets and turn them into actionable insights.

Together, our new logo and tagline illustrate our new purpose: “to be our customers’ most trusted partner for protecting and unlocking value from what matters most in innovative and socially responsible ways.”

Det strategiska fokuset under 2021 kommer vara på att växa omsättningen och öka EBITDA tillväxten, och det känns onekligen som att man har bra förutsättningar att göra detta.

Det sagt skall man inte förvänta sig någon rakettillväxt, här talar vi om ensiffrig tillväxt, men… om man kan flytta nålen över 5% strecket är jag både imponerad och nöjd som aktieägare.

Iron Mountain jobbar hårt för att sänka sin Payout Ratio nu för att matcha andra Data Center REITs. För 2020 betalade man ut 80% av AFFO i utdelning, att jämföra med 2019 då man låg på 81,4%, och målet att man skall ner till 60 – 65%.

Detta är väldigt intressant ur flera perspektiv:

1. Att VDn Bill Meaney jämför bolaget med andra Data Center REITs visar lite var man är på väg med bolaget…

2. Utdelningen kommer sannolikt inte höjas under 2021, om så blir fallet lär det vara en ytterst marginell höjning

3. Den ökande AFFO tillväxten lägger grunden för stabil intjäning och med det förhoppningsvis jämna höjningar kommande år.

Balansräkningen ser nu mer stabil ut än för ett år sedan, men ca $2 BUSD i likviditet, ca 87% av skulderna har en fast ränta som sänkts det senaste året, och lånen har en genomsnittlig förfallotid på 7,6 år.

Tillväxtmålen för 2021 är att omsättningen skall växa 4 – 8%, EBITDA med 7 – 10 och AFFO i spannet 7 – 12%, med 9% som konsensus.

I Q4 rapporten flaggar man även för att det kan komma förvärv under 2021, och det är nog ingen högoddsare och tro att detta kan komma inom Datacenter segmentet.

Värdering & analytikerkonsensus

Jämför utvecklingen med lite andra REITs så var Datacenter & Cell Towers de bäst presterande sektorerna under 2020 och det är ett direkt resultat av den accelererande digitaliseringen.

Tittar man på vad olika analytiker tycker och tror ligger konsensuskursen någonstans i spannet $ 33 – $ 40, där 52 veckors högstat är $ 40,60.

Med en kurs kurs som för närvarande ligger nu kring $ 37 finns det sannolikt fortfarande en del uppsida att hämta. Det sagt, så är Iron Mountain en ren utdelningsinvestering för mig så jag tittar inte jättemycket på kursen, även om det naturligtvis är kul att se den gå upp.

Jag nöjer mig i dagsläget med att konstatera att av 8st Wall Street analytiker som följer bolaget är 3st Very Bullish & 2st Bullish.

Min syn på Iron Mountain av idag

Arkivering & dokumenthanteringen är för Iron Mountain lite som Tele2 är för Kinnevik.  Det är en väldigt förutsägbar verksamhet med stabila intäkter som kommer att fortsätta och betala räkningarna under många år framöver.

Detta gör att man i lugn och ro kan lägga allt mer fokus på Data Center verksamheten som växer betydligt snabbare och ger avsevärt mer diversifieringsmöjligheter.

Jag är nöjd och trygg med den position jag har i Iron Mountain, och såvida inget oförutsett inträffar kommer bolaget att vara en hörnsten i utdelningsdelen av portföljen under lång tid framåt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s