Bra chefer, affärsmodeller, insiderägande & varför jag äger… 1 (2)

En faktor som har blivit allt viktigare i takt med att jag börjat investera mer i till viss del icke utdelande tillväxtbolag är att dom har en väldigt stark företagskultur, bra ledning, starkt insiderägande samt långsiktigt hållbara affärsmodeller som antingen redan har stark lönsamhet eller potentialen att ha det inom kort.

Det sagt, så var dessa faktorer självfallet inte oviktiga tidigare när jag “bara” investerade i utdelare, men då tittade jag i första hand på utdelningshistorik och förmågan att fortsatt betala en stabil utdelning under lång tid framöver, innan jag lade något krut på företagskultur och ledning.

Mina topp 20 innehav utgör idag ca 76,5% av min totala portfölj, och det är nu en mix av både traditionella utdelare samt tillväxtbolag.

För någon vecka sedan satte jag mig ner och påbörjade en genomlysning av framförallt bolagens ledningar och insiderägande, men även deras företagskultur för att få en bättre uppfattning om min ursprungliga investeringstes för bolagen fortfarande håller måttet efter den granskningen.

Detta är självfallet subjektivt utifrån mina tankar och åsikter, men jag tänkte i alla fall dela med mig av dom här, så du får ta det för vad det är. Kanske någon blir lite inspirerad att titta närmare på en del av bolagen & i så fall “mission accomplished” för mig.

Jag börjar nerifrån och går uppåt, så den här veckan river jag av bolag 20 tom 11, och nästa vecka blir det Topp 10 innehaven i portföljen.

Håll till godo!

 • 20 – Volvo

Volvo är utan tvivel en av våra svenska “industriklenoder”, och ett företag som kategoriseras av kvalitet, starka finanser, stor innovationskraft och långa & stolta traditioner.

Ledningen har de senaste decennierna varit högst anonym. Styrelseordföranden sedan 2012, Carl Henric Svanberg är ju lite mer högprofilerad, men… för mig är han för alltid mannen som “cares about the small people…” efter att 2010 ha satt båda tofflorna i munnen, då som BP’s styrelseordförande .

Nuvarande VD Martin Lundstedt figurerat en hel del i både press och TV den senaste tiden, men då har det oftast varit av “fel” anledningar… Även om han emellanåt ger ett hyfsat solitt intryck, så är det oavsett svårt att mäta sig med den überkarismatiske PG Gyllenhammar. Karln är ett unikum på många sätt och vis, och för många är han fortfarande “Mr. Volvo” trots att det är snart är 28 år sedan han lämnade bolaget. Alla andra VD:ar & Styrelseordföranden bleknar totalt vid en jämförelse.

Jag hade förmånen att sitta bredvid PG på flyget från Stockholm till London för ca 15 år sedan, vilket var klart minnesvärt. Jag var lite för “starstruck” för att öppna munnen och säga mycket mer än hej och god morgon, men han var desto pratsammare och väldigt nyfiken på vad jag gjorde och vad jag tyckte om både ditt och datt. Ett grymmt häftigt möte som varade hela vägen ut genom arrivals där han sade “morsning” och satte sig i sin Jaguar med tillhörande privatchaffis, och jag i en vanlig “corporate limo”…

Jag äger Volvo i första hand för att det är ett välskött och lönsamt bolag som ger en bra mix av hyfsat hög och stabil utdelning samt bra möjlighet till en god kursutveckling över tid.

Insiderägande:

– Martin Lundstedt, VD & Styrelsemedlem sedan 2015, äger 191,884 B-aktier

– Carl Henric Svanberg, Styrelseordförande sedan 2012, äger 2,000,000 B- aktier, 0,1% av kapitalet.

Överlag är det dock ett bra insiderägande i den för ganska anonyma ledningsgruppen med dryga 10-talet som äger över 10,000 aktier. Styrelsens ägande är hyfsat bra, 7 av 17 ledamöter äger dock färre än 1,000 aktier.

Portföljandel: 2,14%

 • 19 – WP Carey

Jag plockade in WP Carey i portföljen i mitten av april förra året, när jag på gott och ont gjorde lite omviktningar efter “corona kraschen”, och huvudanledningen till det är deras stabila och väl diversifierade affärsmodell samt en solid balansräkning. Bolaget har till skillnad från Realty Income och STORE Capital även en del lagerlokaler i portföljen vilket jag gillar.

Bolaget är en av de Net Lease REITs som under hela pandemin haft högst andel inbetalda hyror, och man har tom knuffat in en liten, men symboliskt väldigt viktig utdelningshöjning under perioden.

Bolaget’s VD Jason Fox kanske inte är någon “karismagud” men har ger ett väldigt stabilt och bra intryck i de intervjuer och earnings calls jag lyssnat till och det är precis vad jag vill ha i den här typen av bolag.

Insiderägande

– Jason Fox, CEO & Boardmember, i bolaget sedan 2002, äger 541,463 aktier, 0,3% av kapitalet.

– Toni Sanzone, CFO, i bolaget sedan 2013, äger 52,869 aktier

Portföljandel: 2,32%

 • 18 – AT&T

AT&T kan närmast liknas vid en “trött supertanker”, och är urtypen för ett amerikanskt utdelningsbolag vars huvudsakliga utdelningsjägare sannolikt består av pensionärer. Som mig… fast kanske lite äldre och tröttare 😊

Jag äger AT&T enkom för den relativt höga direktavkastningen och den stabila utdelningen, det är helt enkelt en “kassaapparat” för portföljen. Jag har således inte gjort någon närmare analys av ledningen eller bolagskulturendå det inte känns särskilt relevant för caset.

Insiderägande:

– John Stankey, CEO sedan 2020 och i företaget sedan 1985, äger 429,484 aktier.

– John J. Stephens, CFO sedan 2011 & i företaget sedan 1992, äger 620,667 aktier.

Portföljandel: 2,30%

 • 17 – Store Capital

Jag började investera i STORE Capital i Juni 2018 som ett komplement till Realty Income i “Net Lease REIT sektorn” som ett komplement ur perspektivet att dom är lite mer offensiva i sin affärsmodell.

Dom har i den smått ”GURU förklarade”, och på ett lite professorlikt sätt, karismatiske och i branschen väldigt högt ansedde VDn Chris Volk en väldigt synlig och transparent ledare som inger ett stort förtroende.

Efter att ha läst ett antal rapporter, lyssnat på ett gäng intervjuer och läst hans blogg på Seeking Alpha, är det svårt att inte vilja investera i bolaget. (Vill du läsa bloggen hittar du den här: https://seekingalpha.com/author/christopher-volk#regular_articles )

Att man sedan har Berkshire Hathaway som storägare med ca 10% av kapitalet, gör det inte sämre.

STORE har inte den högsta direktavkastningen bland Net Lease REITsen, men dom kompenserar det genom att höja den I lite snabbare takt än tex Realty Income eller WP Carey.

Insiderägande

– Chris Volk, CEO äger 702,860 aktier, 0,26% av kapitalet

– Mary Fedewa, COO, äger 384,231 aktier

Överlag är det ett väldigt starkt ägande i hela ledningsgruppen som i stor utsträckning utgörs av ett gäng industriveteraner som jobbat tillsammans i olika bolag i många år innan ett flertal av dom grundade STORE Capital 2007.

Portföljandel: 2,59%

 • 16 – Transalta Renewals

TransAlta Renewables grundat 2013, är ett dotterbolag till det betydligt äldre och “smutsigare” energibolaget TransAlta Corporation som grundades 1909.

TransAlta Renewables Inc. utvecklar, äger och driver kraftverk som producerar förnybar energi.

Efter att ha läst på lite om bolaget vars aktiekurs fått en hel del stryk sedan början av 2017, tyckte jag att en del av det var lite oförtjänt, och att det var värt att öppna en position.

Jag började investera i Transalta Renewables i oktober 2018, och vid tillfället var det huvudsakligen pga en stabil, månadsvis utdelning med en hög direktavkastning kompletterat med modesta utdelningshöjningar emellanåt. Jag hade inte en endaste tanke på hållbarhet när jag först köpte in mig…

Huvudcaset för den här investeringen är fortsatt den måndasvisa utdelningen där jag lyckades köpa in mig vid rätt tillfälle och för närvarande får 9,66% tillbaks på varje investerad krona, att aktien sedan fått en rejäl skuts uppåt tack vare hållbarhetshypen / -trenden är en kul bonus.

Insiderägande

Tyvärr är det väldigt meckigt att få fram insiderägande från mina kanadensiska innehav, så jag får nöja mig med att konstatera att det stora flertalet i ledningsgruppen jobbat i bolaget under lång tid vilket borgar för stabilitet och att dom har en ok bolagskultur.

– Todd Stack, President Transalta Renewables & CFO Transalta Corp, jobbat i bolaget sedan 2010.

– Brent Ward, CFO, varit i bolaget sedan 2001.

Portföljandel: 2,52%

 • 15 – Embracer

Som medelålders (gubbe…?) och företrädelsevis utdelningsinvesterare var jag ganska “late to the party” med att invstera i Embracer för egen del köpte mina första aktier i November 2020 efter att ha köpt åt sonen under sommaren 2020.

Det som gjorde att jag slutligen började köpa in mig själv var att jag haft bolaget i min sons portfölj ett tag. Inspirerad av hur hans innehav lyft, tog en helg där jag läste igenom alla helårsrapporter och presentationer, lyssnade på ett gäng intervjuer med Lars Wingefors och även kollade in en del av deras spel.

Jag jämförde även bolaget en del med Stillfront, som inte ger ett alls lika “solid” intryck som Embracer. Jag kan ha fel, men rent subjektivt känns Karlstadsbolaget mer som en långsiktig vinnare.

Jag diggar Wingefors och hans härligt “nördiga passion” för det han gör, och jag gillar verkligen sättet som Embracer bygger koncernen, och skapar möjligheter för entreprenörer att växla upp sina företag inom deras sfär. Med detta verkligen får man dessa entreprenörer att vilja vara kvar i Embracer, och man motiverar dom starkt till detta genom en väldigt bra earnout- och delägandestrategi.

“Att behålla och attrahera de bästa talangerna är vårt viktigaste uppdrag för att koncernen ska kunna växa.” – ur Lars Wingefors VD ord från Q3 2020 rapporten.

Nu är det självfallet en farlig strategi att sätta all sin tillit för ett bolags fortsatta framgång till en karismatisk och stark ledare, men tack vare strukturen på Embracerkoncernen får de olika portföljbolagens VDar ta en hel del plats och ges mycket frihet vilket bara stärker kulturen och något jag gillar skarpt.

Insiderägande

– Lars Wingefors, VD & Grundare, äger 81% av kapitalet i Lars Wingefors AB som i sin tur äger 31% av kapitalet i Embracer. Med det får man väl tillstå att han är lite av ”piloternas pilot…”

– Utöver Lars Wingefors själv är insiderägandet i Embracer väldigt stort, totalt håller man nästan 47% av det totala kapitalet.

Portföljandel: 2,73%

 • 14 – Altria

Få bolag eller branscher är tråkigare än tobaksbranschen, men samtidigt är det väldigt svårt att slå som en väldigt långsiktig (utdelnings-) investering.

Om man skall summera ner några nyckelfaktorer som gör BIG Tobacco bolagens affär väldigt lönsam och stabil, kan man lite förenklat göra det i tre punkter:

Enorma kassaflöden

Hög “switching cost”

Stor pricing power

Jag är enkom investerad i Altria (och även British American Tobacco) på grund av den utdelningsstabilitet som affärsmodellen erbjuder.

Ledningen som i de flesta tobaksbolag utgörs till övervägande del av ett gäng äldre och lite “trötta” gråa herrar.

Jag har av dessa anledningar inte kollat speciellt närma på ledarskapet eller företagskulturen, jag nöjer mig med att tanka bra och stabil utdelning.

Insiderägande

– Billy Gifford, CEO, med bolaget sedan 1994, äger 423,341 aktier

– Sal Mancuso, CFO, jobbat i bolaget sedan 1992, äger 163,397 aktier

Portföljandel: 2,77%

 • 13 – Realty Income

När jag började investera i utdelningsaktier sommaren 2015, tog det inte lång tid innan jag började titta över atlanten, och då upptäckte Realty Income relativt snart.

Jag började köpa in mig under Januari 2016, och har sedan investerat löpande, senaset ökningen skedde i slutet av Oktober 2020. Bolaget har en tokstabil balansräkning och är en stabil pelare att luta sig emot, även när det stormar rejält. Bolaget har sedan det listades 1994 höjt utdelningen 109 gånger, varav 93 kvartal i rad. Genom IT Bubblor, Finanskriser och Corona pandemin.

Jag skrev om Realty Income som långsiktig utdelningsinvestering i Juni förra året. Om du vill veta lite mer hittar du det inlägget här:

https://utdelningscyklisten.com/2020/06/11/om-du-hade-investerat-8000-i-realty-income-1994/

Affärsmodellen är i huvuddrag lika klockren som enkel:

 • Betala 12 månatliga utdelningar
 • Höj utdelningen
 • Ha en disciplinerad förvärvsstrategi
 • Ha en hög beläggningsgrad
 • Ha en konservativ och stabil balansräkning

Lite som med WP Carey, är Realty Income’s VD Sumit Roy inte särskilt karismatisk eller synlig som STORE Capital’s Chris Volk, men de intervjuer jag hört med honom inger ett gott förtroende.

Insiderägande

– Sumit Roy, CEO, jobbat i bolaget sedan 2011, äger 176,548 aktier

– Michael Pfeiffer, CAO, jobbat i bolaget sedan 1991, äger 176,548 aktier

Portföljandel: 2,88%

 • 12 – Sagax

Jag äger bolagets D-aktie och dessa köptes först och främst för för den förutsägbara utdelningen samt den stabila affärsmodellen med lager och industrifastigheter. Bolaget och dess ledning är rätt anonyma, speciellt David Mindus som trots sin tyngd i fastighetsbranschen är lite av en doldis jämfört med tex Rutger Arnhult och Erik Selin. För den här typen av aktie och bolag passar det mig perfekt.

Förutom den stabila äffärsmodellen och utdelningen, var Rutger Arnhult’s ägande en av anledningarna till att jag investerade i Sagax.

Insiderägande

– David Mindus, Grundare, VD & Styrelseledamot sedan 2004, äger 39,3 miljoner aktier och med det 17,5% av kapitalet & 25,2% av rösterna.

– Rutger Arnhult… ingen formell position i bolaget men äger 8,1% av kapitalet & sitter på 12,7% av rösterna.

Portföljandel: 2,99%

11.Apple

Som många andra har jag en bakgrund som Applekund sedan decennier tillbaks, jag köpte min första iPod 2003, men jag tog egentligen aldrig aktien på allvar som en bra investering för min portfölj. Detta trots att Steve Jobs var en av de mest briljanta innovatörerna vi sett i modern tid.

Tim Cook är ingen Steve Jobs, men han är väldigt bra på att omge sig med rätt folk för att vidareutveckla bolaget och driva det framåt vilket i sig minskar beroendet av en person och frontfigur.

Min take från utsidan är att Tim Cook är en betydligt enklare VD att jobba för jämfört med sin karismatiske företrädare, och det borde säkerställa en bra kultur för att bolaget skall fortsätta att vara i framkant för lång tid framöver.

Jag köpte tillbaks Apple i mitten av Januari 2019, ett beslut jag verkligen inte ångrar och bolaget är nu ett nyckelinnehav i tillväxtdelen av min portfölj. Efter att man splittade aktien 4:1 i augusti 2020 och efter den pågående “Tech korrektionen” kan jag definitivt tänka mig att öka på mitt innehav vid tillfälle.

Insiderägande

– Tim Cook, CEO sedan 2011, med bolaget sedan 1998, äger 837,374 aktier

– Jeff Williams, COO, jobbat i bolaget sedan 1998, äger 489,260 aktier

– Art Levinson, Styrelseordförande sedan 2011, äger 4,592,140 aktier

Portföljandel: 3,01%

Puhhh…, det var nr 20 till 11, nästa vecka kommer en liknande genomlysning på mina Top 10 innehav.

Kontentan av den här genomgången blir iaf att alla innehaven fortfarande håller måttet, även om jag inte har järnkoll på allas ledningar.

Vi hörs!

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s