Portföljuppdatering 20e februari

Rapportsäsongen börjar så mått gå ner i varv, vilket är både på gott och ont.

Jag har hittills haft ett väldigt bra utfall för mina rapporterande bolag, och då blir det självfallet roligare att följa med i flödet.  Dock är det skönt med ett lite lugnare tempo så att man bara kan beta av rapporterna i lugn och ro.

Den gångna veckan var varit ganska hanterbar och rapporterna har övervägande varit bra. Den givna highlighten var Embracer som åter levererade en riktig stänkare till rapport, väldigt stark guidance för 2021 och även flaggade för att man påbörjar arbetet för ett listbyte.

British American Tobaco och Klövern levererade helt ok, och det var bara att bocka av rapporterna och låta utdelningarna fortsätta flöda in på kontot.

Den enda besvikelsen i veckan var norska laxleverantören, MOWI som fortsatt har det ganska tufft. Man återinitierar visserligen utdelningen som man parkerat under tre kvartal 2020, men på en långt mycket lägre nivå än tidigare. Detta pga den uppdaterade utdelningspolicyn där man skall betala ut minst 50% av vinsten samt eventuellt övsrskjutande kapital som extrautdelning.

Guidance för 2021 ingav inte något jätteförtroende, så jag tackar för grymmt bra utdelningar iaf under dryga fyra år, och väljer att sälja av innehavet för att ta hem en kursvinst på lite drygt 30% och låter pengarna komma i arbete annorstädes.

Månaden som gick

Under Januari avyttrade jag hela mitt innehav i Fastpartner D som var ett relativt litet innehav, och som såldes av just den anledningen. Vidare har jag som nämnt i ingressen helt sålt av innehavet i den norska laxproducenten, MOWI.

Jag ökade på mitt innehav i Evolution en del i början av januari, och jag har även växlat upp en del i Embracer samt British American Tobacco och “kassa-apparaten” Swedbank Robur NY Teknik. Den största ökningen under perioden har skett i Kinnevik B där jag så sent som i veckan mer än femdubblade mitt innehav.

Slutligen har jag tagit in ett nytt innehav, Kambi, detta efter att under en tid studerat det bolaget vid sidan av Betsson och Kindred, innan valet slutligen föll på det förstnämnda. Resonemanget bakom det köpet är att jag för det första imponerades av bolagets tillväxt både av omsättning samt vinst och att jag fastnade mest för deras affärsmodell.

Portföljen just nu

Portföljen består just nu av 41 bolag och en branschfond detta är återigen en nettominskning från föregående månads uppdatering då jag satt på 43 olika aktier och en fond.

Investor är fortfarande högst upp på tronen, men… Evolution innehavet har gått från 6e till 2a plats på sex veckor. Även om jag inte ökar på i någotdera kan Evolution så småningom gå förbi Investor, även om det fortfarande skiljer en del i storlek.

Top 20 innehaven som utgör 75,88% av portföljen sett till totalt värde är just nu följande:

Jag har inget specifikt mål för antal bolag i portföljen, men… i takt med att jag viktat upp fokuset på tillväxtinvesteringar där jag fortfarande har väldigt mycket att lära, är det sannolikt att jag snarare kommer att skala av några bolag till för att kunna ha bättre koll på innehaven. Detta samtidigt som jag viktar upp min stek i en del tillväxtinnehav.

Tillväxtportföljen

Tillväxtportföljen har ökat med ett bolag sedan senaste uppdateringen, och innhåller nu 10 bolag samt en teknikfond, och den har fortsatt att växa under januari, från ca 12 % till att den nu utgör 17,2 % av mitt totala portföljvärde.

Största förändringen här är ökningar i Evolution, Embracer och Kinnevik samt köpet av Kambi.

Tiden får utvisa vad och när det blir, och vad övriga köp blir i februari.

Efter att ha spenderat en hel del tid med att både läsa rapporterna och lyssna in på såväl Evolution som Embracer’s earnings calls blir jag inte direkt mindre sugen på ytterligare investeringar.

Båda bolgen har suveräna affärsmodeller, vart och ett på sitt sätt, och dom lär fortsätta att generera fina vinster under lång tid framöver.

Det kanske ligger närmare tillhands att vikta upp Embracer då det innehavet är mindre, men vi får se var det landar…

Jag ser även fram emot Kinneviks kapitalmarknadsdag nu i veckan som kommer, så det kan bli mer köp där också.

Vi hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s