Det går bra nu…

Q4- och helårsrapporterna för portföljen har kickat igång lite försiktigt i veckan som gick, med Netflix i Tisdags, ett utdelningsbesked & en rapport teaser från Telia i Onsdags, Investor i Torsdags och Castellum nu senast i fredags.

Hittills har jag visserligen haft mer fel än rätt i mina utdelningsprognoser, men som tur är så har jag mestadels haft fel åt rätt håll…

I veckan som kommer blir det åka av i USA, med fyra riktiga tungviktare, där tre levererar helårsrapporter och ett en kvartalsrapport. Kommer att bli en spännande vecka även om inget av de rapporterande bolagen väntas annonsera någon höjd utdelning i veckan…

Veckan som gick

Netflix som är mitt näst minsta innehav och utgör knappt 0,2% av portföljvärdet, kom med en grym rapport där highlightsen var att man signat upp 9 miljoner nya användere, mestadels utanför USA, mot förväntade 6,5 miljoner samt att bolaget redan nu är ”cashflow positive”.

Även om aktien rusade dryga 15% på dagen, så flyttar det inte nålen jättelångt för portföljens totala värde, men men, alltid kul med rejäla kurslyft… Trots att tillflödet av nya kunder är hyfsat ”corona dopat” så är min känsla att bolaget kommer att ha en fortsatt stabil tillväxt och dominant ställning i sektorn. Jag ka definitivt tänka mig att bumpa upp innehavet vid eventuella dippar, och om man kunde få önska sig en 4:1 split så skulle det göra saken lättare!

Telia annonserade att det operativa kassaflödet för helåret blev 12,1 miljarder SEK, vilket med råge överträffar den övre delen på tidigare prognosticerade 10,5 miljarder SEK som bäst. Allt som allt växer kassaflödet 20% y/y vilket onekligen signalerar en förhoppningsvis bestående, underliggande styrka i verksamheten.

Den föreslagna utdelningen för året hamnar på 2 kr/aktie vilket är en höjning med 11,1% jämfört med den ordinarie utdelningen för 2019, och motsvarar 67% av det operativa kassaflödet för året.

Jag hade räknat med 1,90 kr/ aktie, och Telia levererar över det vilket självfallet är bra, men… givet att man inte delar ut upp till den fulla potentialen på 80% av kassaflödet känns det ändå lite snopet.  Det sagt, så väljer jag att tolka styrelsens uttalande om ”2,00 kr/aktie som en uthållig nivå för de kommande åren”, som att man satt en bra baseline.

Skulle utdelningen hållas kvar på 2 kr/aktie de närmaste åren kommer jag inte att gråta för det, min YoC på Telia ligger just nu på 5,55% vilket är klart godkänt för det bolag som betalar dryga 4,5% av all min utdelning, så jag kommer låta det tuffa vidare. Skulle man baserat på ett fortsatt starkt kassaflöde få för sig att höja utdelningen med en eller ett par procent per år är det en skön bonus!

Det skall bli väldigt spännande att läsa Allison Kirkby’s VD Ord nästa fredag för att få lite bättre pejl på vart man är på väg.


Investors helårsrapporter är i sig mer eller mindre ett ”non-event”, det som är intressant är dels att checka av att portföljbolagen ”sköter sig”, men i huvudsak naturligtvis vad utdelningen för kommande år sätts till.

Med tanke på året 2020, fjolårets utdelningar, fortsatta osäkerhetsfaktorer gällande bankernas utdelningar etc etc satte jag ett väldigt konservativt estimat på 10kr per aktie för 2020, så det var onekligen med ett brett leende som jag bockade av och bokförde 14,00 kr/aktie i utdelning för året!  10 kr kommer i maj och resterande 4 kr i November.

En annan bra, och för mig oväntad nyhet var att man gör en 4:1 split. En smart move som ökar likviditeten i aktien, och gör den ännu mer attraktiv som en småspararfavorit och som i förlängningen också lär driva på aktiekursen.

Castellum

Sveriges okrönta utdelningskung tillika mitt näst största innehav á 6,35% av portföljvärdet levererar enligt plan, igen, som vanligt!

Utdelningen höjs för 23 året i följd, från 6,50 till 6,90 kr/aktie vilket ger en höjning på lite drygt 6% vilket är helt ok även om det var lite under mitt ”bullcase” på 7 kr. Förutom utdelningshöjningen levererade man en efter omständigheterna riktigt bra helårsrapport.

Min största ”take away” från är dock inte det gångna årets resultat, utan Henrik Saxborns VD ord samt outlooken för 2021. Bolaget går in i det nya året i en väldigt stark ställning där man förutspår fortsatt god tillväxt, rekordlåg belåning, rekordstor kassa, ett aktieåterköpsprogram som inleds omgående, samt… ett par rätt kraftiga hintar om en möjlig extrautdelning under året alternativt en rejäl höjning under nästa år.

Kort sagt, mitt näst största innehav bakom Investor, sköter sig exemplariskt och fortsätter att må gott i min portfölj!

Veckan som kommer

Under kommande vecka levererar Altria, AT&T, Johnson & Johnson alla sina helårsrapporter, där var och en är spännande på sitt sätt

Altria tuffar på i sakta mak, och det mesta rör sig i spannet 2 – 4 % förändring, så jag väntar mig ingen kioskvältare eller annan dramatik men rapporten som kommer på,torsdag den 28e. Jag är mest nyfiken på hur det går med”The Transition to Smokeless”, On! och IQOS som kan flytta den här kolossen lite snabbare, och slutligen vore lite bra nyheter kring Juul trevligt.

AT&T är ännu en väldigt trögrörlig kassaflödesmaskin, men det finns i alla fall en del triggers och tecken på att det börjar hända lite. 5G utrullningen är det stora numret, men jag är även nyfiken på att se hur det går för HBO Max’s jakt på nya streamingkunder, och slutligen även om man lyckas sälja av hela eller delar av DirecTV som inte gör någon vidare glad i dagsläget. AT&Ts rapport kommer inna börsen öppnar, på onsdag den 27e januari.

Johnson & Johnson levererar sin rapport på tisdag den 26e innan öppning, men… man har för vana att annonsera sin årliga utdelningshöjning den 1a februari, så det blir att vänta lite till på deras 59e höjning i följd som sannolikt kommer att landa kring 6% även i år. Det kan dock bli en överraskning med en större höjning än vanligt, då flera affärsområden överpresterat under Covid 19 pandemin.

Med hela 14st > $1 BUSD-, och inte mindre än 12st > $2 BUSD brands finns det många kanaler för att driva på försäljning, kassaflöde och vinst.

Det fjärde av mina amerikanska bolag, Apple kommer med sin Q1 rapport på Onsdag den 27 januari. Av diverse analytiker att döma väntas ytterligare ett rekordkvartal, där det är iPhone 12 som står för draget under galoscherna. Lär bli spännande läsning, så det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med.

Telia kommer som nämnt ovan med sin helårsrapport på fredag den 29e januari. Nu vet vi ju redan de stora dragen från förra veckans flaggning, så huvudnumret för mig blir att läsa VD ordet, och om tiden tillåter även lyssna in på callet.

Jag hoppas att jag fortsätter att ”ha fel åt rätt håll” även för den kommande veckan och att samtliga bolag dunkar in riktigt bra rapporter!

Min känsla är en av försiktig optimism, och hoppas måste man ju!

Vi hörs!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s