Mina förväntade utdelningshöjningar för 2021

Utdelningsåret 2020 var diplomatiskt uttryckt ingen höjdare, men… nu gör vi som kungen, vänder blad och går vidare in i 2021 mot ett bättre utdelningsår!

Även om vi fortfarande har en bra bit kvar innan vi är ute ur den rådande pandemin och en rad osäkerhetsfaktorer består så känns det i alla fall långt mer positivt nu, och jag ser med tillförsikt fram emot vad året 2021 kommer att bjuda på vad gäller aktieutdelningar.

I veckan har jag mjukstartat börsåret med att gå igenom hela portföljen, bokstavligen från A till Ö. Inte några djupanalyser, men jag har scannat av diverse bolagsnyheter, kollat av rapporter och kommande rapportdatum och även tittat lite på utdelningshistorik. Därifrån har jag försökt resonera och räkna mig fram till förväntade utdelningshöjningar för året

Allt som allt cirka tre dagars arbete i syfte att försöka förutspå vad min ”löneförhöjning” landar på under kalenderåret 2021.

Utdelningsportföljen just nu

Totalt har jag nu 43 bolag i portföljen, varav 37 erbjuder någon form av utdelning. Bland dessa finns det dock lite D- och preferensaktier som har fast utdelning samt ytterligare några bolag där jag inte förväntar mig någon höjning i år. 

Jag har landat i att 26 av mina innehav antingen kommer kunna höja, eller återinföra utdelningen gentemot 2020 vilket jag räknar in bland höjningarna.

Baserat på genomgången historik, höjningstrender och mina egna högst ovetenskapliga ”guesstimations”, landar den förväntade utdelningshöjningen för 2021 någonstans kring 4,22%. Detta efter att ha räknat ytterligare ett varv på några av bolagen idag. Med 2020 i bagaget blir jag helt klart nöjd om innehaven stänger höjningarna för 2021 på den här nivån.

Med tanke på att de förväntade höjningarna kommer både från Svenska, Amerikanska och Kanadensiska bolag kommer dom att spridas ut över hela året, vilket jag tycker är bra då det förhoppningsvis kommer finnas något att glädjas åt under så gott som hela året.

Jag tänker inte gå igenom alla förväntade höjningar i det här inlägget, då kommer det att bli flera meter långt, men… låt oss i alla fall ta en titt på “Top 10” bland förväntade utdelningshöjningar.

Mina Top 10 förväntade utdelningshöjningar i år

1. Volvo – Bolaget delade av förklarliga skäl ut 0 kr under 2020, detta efter att man hade föreslagit en ordinarie utdelning på 5,50 kr och en bonusutdelning på 7,50 kr, för en total på 13,00 kr. Bolaget sitter nu på en väldigt stor kassa, men det kommer sannolikt att bli en hel del diskussion om hur mycket som skall delas ut för verksamhetsåret 2020, vilket gör det svårt att bedöma och spekulera i var den kommer att landa. Flera av storbankerna spår att man kommer att dela ut 15 – 16 kr. Jag skulle naturligtvis jubla om så blir fallet, men jag väljer att vara försiktigare och lägger min förväntan på 10,00 kr för året. Jag har självfallet gärna fel här…

2. Evolution – Definitivt inte ett bolag som förknippas med utdelning särskilt ofta, men faktum är att det är få bolag som matchar deras utdelningstillväxt de senaste tre åren där man snittat 69,44% per år. Förra året höjdes utdelningen med 75%, detta efter att nettovinsten ökat med dryga 79% för helåret. Vi väntar fortfarande på helårsresultatet för 2020, men att döma av en nettovinsttillväxt på 98,31% för de första tre kvartalen 2020 kommer det att bli ytterligare ett väldigt bra år. För att vara lite konservativ… prognosticerar jag med en utdelningshöjning på 80% och således landar man kring 7,80 kr/aktie. Den 10e Februari vet vi var den blir, och jag väntar med spänning på rapporten.

3. Investor – delade till slut ut 9 kronor under 2020 mot de från början föreslagna 14 kronorna. Självklart mycket på grund av att SEB som utgör ca 6% av det totala substansvärdet, men en betydligt högre del av den normalt utdelade vinsten. Mycket av årets utdelning kommer även den att hänga på SEB och vad bankerna får… dela ut. Om det hade varit “utdelning as usual”, så hade Investor sannolikt höjt med den årliga kronan och delat ut 15 kr. Nu är det inte ett normalläge, och det är högst sannolikt att man inte kommer / får dela ut all vinst från 2020. Jag väljer att ta en konservativ approach här och prognosticerar med att årets utdelning blir 10 kr/aktie i så fall är det en höjning på 11,11% mot fjolåret.

4. Microsoft – fortsätter att pumpa ut fantastiska resultat, och under Satya Nadella’s ledning är bolaget nu mer väl diversifierat än någonsin förut. I fjol delade man ut ca 33% av vinsten och man har höjt utdelningen 17 år i följd. De senaste 3 åren har höjningarna varit 9,54% i snitt och nu senast med 10,3 %. Min prognos är att man även i år höjer med 10,7%, från $2,24 till $ 2,48 / aktie.

5. AbbVie – bolaget är en av de klarast lysande stjärnorna på den amerikanska ”utdelningshimmeln” och erbjuder en unik kombination av såväl hög direktavkastning som låg andel utdelad vinst och… en grym utdelningstillväxt. De senaste fem åren har höjningarna snittat 18,5% och den senaste höjningen som annonserades i slutet av oktober 2020, landade på 10,2%. Bolaget fortsätter att leverera bra resultat och man minskar successivt beroendet av kassakon Humira vilket är bra för en fortsatt god utdelningstillväxt. Jag skulle inte bli förvånad om årets utdelning överträffar fjolårets, men för att vara lite försiktig även här, förutspår jag att man höjer utdelningen till $ 3,80 / aktie vilket skulle innebära en höjning med 10,5%.

6. Apple – sitter på en av världens största kassor, som just nu är värd ca $ 38 BUSD även kassaflödet och vinsten är gigantiskt, för 2020 runt $ 80 resp. $57,4 BUSD. Trots detta har bolaget varit notoriskt snåla med utdelningarna. För 2020 delade man ut 20,7 % av vinsten, och höjningarna de senaste 5 åren snittar 9,57% men förra året höjde man ”bara” med 6,25% och delade ut $ 0,82/aktie. I år hoppas jag att man efter ett bra år drivit av framförallt iPhone försäljningen höjer utdelningen till $ 0,90 per aktie vilket ger en höjning på 9,76%.

7. Altria – har några tuffa år bakom sig med Juul debaklet och även en del turbulens i ledningen som följd av det. Nu ser det dock ut som att man börjar styra upp skeppet i rätt riktning igen. I egenskap av att vara en ”Dividend King” som höjt utdelningen 51 år i sträck, har men en del att försvara och gör naturligtvis sitt yttersta för att hålla streaken vid liv. Tobaksbolagen har ju bland dom starkaste kassaflödena som finns, och i affärsmodellen finns en stark ”pricing power” vilket är bra för utdelningarna. De senaste 5 åren har utdelningshöjningarna snittat 9,40%, och förra året höjde man den med 3,66% till $ 3,44 / aktie, och betalade med det ut 79,08% av vinsten, i linje med 5 årssnittet. För 2021 förväntar jag mig att man höjer utdelningen till $ 3,70 per aktie vilket är en höjning med 7,5%.

8. Castellum – Stockholmsbörsens ökrönta ”utdelningskung” har ju redan signalerat att man avser höja utdelningen för 23e året i rad. I år delade men ut 6,50 kr per aktie efter att ha höjt den med 6,6%. För att göra matematiken enkel siktar jag på att man delar ut 7 kr/aktie i år vilket representerar en höjning på 7,7%. Detta är kanske ett något aggressivt antagande, men jag är ”bullish” på Castellum.

9. PepsiCo – när Pepsi höjer utdelningen i år blir det för 49e året i följd, och med det bara ett år till innan man blir en ”Dividend King”. Förra året höjdes utdelningen med 6,06% och men delade ut $ 4,09/aktie vilket var ca 74% av vinsten vilket är en bit över snittet för de senaste 3 åren. Trots detta klart godkänd höjning för 2020 vilket är ett riktigt styrrkebesked. Höjningssnittet för de senaste 5 åren ligger på 7,8%, och med tanke på att PepsiCo till skillnad från CocaCola klarade 2020 väldigt bra förväntar jag mig att årets höjning kommer att vara på samma nivå, runt 6%. Om så är fallet landar utdelningen kring $ 4,34/aktie.

10. Johnson & Johnson – slutligen, Kungen av alla ”Dividend Kings”. Här finns inte mycket att säga. Bolaget har höjt utdelningen 58 år i sträck, och man tuggar på i mer eller mindre samma takt år ut och år in. De sensate 10 åren har man höjt med ett snitt på 6,55% och förra året var det med 6,32%. Verksamheten är tokstabil oavsett pandemier eller gruppstämningar, så jag förväntar mig en höjning på runt 6% i år också.

Vad förväntar du dig av utdelningsåret 2021?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s