”Skit i bruset” och få en grym julklapp om 10, 15 år eller så…

Inspirerad av mina inlägg senaste veckorna om Investor och Evolution har jag låtit både CAGR kalkylatorn & hjärnan gå varm till tankarna av vad TID gör för att dina pengar skall växa.

Rejält dessutom!   

Förutsatt att du har en hyfsat väl komponerad portfölj med bra bolag som har förmågan att kontinuerligt växa omsättning, kassaflöden och vinst över tid, kommer resan bara att bli bättre och bättre ju längre tiden går

Att bara sitta still och se på när pengarna växer är svårt.

Jag har alltid haft lite ”myror i brallorna…”, vilket inte är en bra kombination med långsiktigt investerande… men jag jobbar på det och med mig själv på det planet.

I dagens samhälle blir vi allt mer konditionerade av ”instant gratification”.  Vi vill ha avkastning och resultat här och NU…

Efter det fantastiska börsåret 2019, och den utveckling vi sett efter Coronakraschen i år speciellt på Nasdaq, så är det lätt och tro att årsavkastningar på 40% eller mer är helt normalt.

Om man ”bara” drar hem typ 15 – 20% är man således medioker, eller?

Varje vecka skrivs det även spaltkilometer i både kvälls- och fackpress om ”hur experterna investerar, och hur DU borde göra för att bli rik… NU”.  

Är man sedan aktiv på Finanstwitter får man så gott som dagligen sin dos av allehanda twittrare som gör det ena ATHn efter det andra, och den ene är värre än den andre…

Oavsett sanningshalten i dessa tweets är det väldigt lätt att dras med i hetsen, och det är inte bra.

Fokusera på DIN plan och skit i bruset…

Självklart är det aldrig fel att ta intryck och inspireras av andra, och ibland kanske ”tweaka” sin strategi lite allt eftersom man blir mer erfaren, medveten och hittar ”sin grej”.  Jag älskar att bli inspirerad av kunnigt folk, och har själv gjort en del justeringar i min strategi i år, men mer om det i ett senare inlägg.

Poängen här är att man i större utsträckning är betjänt av att ”sitta still i båten” och bara låta pengarna göra jobbet.

Så länge du är nöjd med din portfölj och strategi, som du troligen lagt en hel del tid och tankejobb på att utforma, skit i dom som bröstar sig mest och skriker högst på twitter, och ignorera journalisten som i sin betalda jakt på klick tex. sågar utdelningsinvestering, eller talar om hur DU skall göra osv…

Ta bort bruset och fokusera på det du är bra på och strategin DU tror på.

Av den anledningen och inspirerad av en kompis från finanstwitter har jag de senaste veckorna avföljt & ”muteat” drygt 250 twitterkonton, avföljt ett antal nyhetsbrev, LinkedIn konton och allt aktierelaterat på Facebook.    

Allt för att göra det lättare att fokusera på mitt, lyssna på dom som verkligen är kunniga och inspirerar, och låta pengarna växa i lugn och ro med den strategi jag har valt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat, men…

Man skall aldrig ta en aktie eller ett bolags historiska framgång som en garanti för hur framtiden kommer att bli, speciellt inte när det rör sig om yngre och snabbväxande bolag, men…

Kollar man däremot på mogna och stabila bolag med bra moats och lång historik av att ha levererat bra resultat finns det i alla fall rätt bra fog för att kunna ”banka” på detta.

Investor som är mitt största innehav, utgörandes 5,44% av min portfölj får utgöra exempel här. Bolaget grundades 1916, och har över de senaste 10 åren levererat en CAGR på 18,47%, utdelningarna INTE inräknade.

Kort summerat har jag gott förtroende för att Investor kommer kunna leverera avkastning i spannet 15 – 18 ish % ex utdelning under många år framöver.

För exemplets skull använder jag mig av snitt CAGRn för den senaste 10 prsperioden, 18,47%.

Ponera att du investerar 100,000 kr i Investor idag och sedan sitter still på innehavet i 15 år.

Redan efter 5 år har du mer än dubblerat det, efter 10 år är pengarna mer än femdubblade, och när 15 år har gått sitter du på dryga 1,27 MSEK.

Detta utan att ha återinvesterat någon utdelning, jag utelämnar den kalkylen här då det inte gå att förutspå lika exakt pga aktiekursen och vad utdelningarna är vid ett givet tillfälle. Oavsett, så hade man lätt kunnat räkna in ytterligare runt 3% CAGR per år.

Min ”Julklapp” om 15 år kommer att bli grym!

Om vi fortsätter att använda Investor som exempel kan jag för egen del konstatera att med en fortsatt CAGR på 18,47% (exklusive utdelningar) så kommer det innehav jag har i bolaget idag, utan att fyllas på, eller med några återinvesterande utdelningar, om 15 år, att vara lika stort som hela min aktieportfölj är idag.

Investor utgör som tidigare nämnt 5,44% av den totala portföljen.

Låt det sjunka in en stund.

Nu kommer långt ifrån alla av de 44 bolag jag just nu har i portföljen leverera samma CAGR över 15 år som Investor, men…

Jag har jobbat en hel del med att rensa i portföljen under året som gått, och känner mig nu ganska tillfreds med den, och den kommer definitivt att leverera bättre avkastning över tid än den jag avslutade 2019 med.

Även om dagens portfölj ”bara” skulle avkasta 10% per år inklusive utdelningar, där nuvarande YoC är 5,63% and counting…, så kommer det totala kapitalet i aktieportföljen om 15 år att vara ett väldigt respektingivande åttasiffrigt belopp.

Det känns nu betydligt lättare att börja sitta still i båten och bara se på när pengarna växer istället för att hoppa runt eller känna att man ”måste vara med på allt” .

Med detta sagt, en riktigt GOD JUL på er!!!

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s