Portöljuppdatering 6e December 2020

November månad har varit både bra och hyfsat händelserik.

Portföljvärdet har utvecklats fint, drygt 4,5%, vilket är väldigt bra för att vara företrädelsevis utdelningsinvesterare.

”Städjobbet” har fortgått löpande, så det har varit en hel del aktivitet på köp och säljsidan.

Under månaden som gått har jag slutligen gjort total exit på banksektorn då jag sålde av mitt sista innehav, Nordea som utgjorde ca 0,8% av portföljen. Huvudanledningen till försäljningen är jag successivt ruttnat ur på allt politiskt käbbel kring bankernas rätt att dela ut eller ej. Lägg till detta de ”skelett” som ramlat ut ur bla SEB & Swedbanks garderober…

Det andra innehavet som försvunnit ur portföljen efter några års tjänstgöring är 3M som var nästan 2% av portföljen. Även om bolaget är en Dividend King som troligen kommer fortsätta höja utdelningen med någon procent per år i ytterligare fler decennier är det ganska ”döda” pengar vad aktiekursen beträffar. Därav sälj, då pengarna kommer att göra mer nytta annorstädes.

Slutligen avyttrade jag även mitt ganska lilla, spekulativa innehav i Hufvudstaden med en helt ok vinst.

Återstår att se om det blir fler bolag som”städas ut” under december…

Majoriteten av köpen under månaden har varit ganska jämnt fördelade mellan svenska och amerikanska innehav. Mer om detta strax…

Portföljen just nu

Portföljen innehåller för närvarande 44 olika bolag samt 1 fond vilket är ytterligare en minskning sedan början av November.

Klicka på bilden för större version.

Mina Top 15 innehav (baserat på investerat värde) är just nu som följer:

Klicka på bilden för större version.

Top 15 innehaven som representerar 59,69% av min totala portfölj, är mer eller mindre de samma som vid den senaste uppdateringen, men det är några placeringar som har omfördelats samt att ett par nya bolag gjort entre på listan.

Den största förändringen på Top 15 listan är att Evolution skalats upp ytterligare från 3,23% till 3,68% och därmed hoppar upp från 12e till 10e plats i portföljen. Vem hade kunnat tro det i början av året att jag, den inbitne utdelningsinvesteraren skulle ha ett tillväxtbolag som ett Top 10 innehav…

Den senaste månaden har jag fortsatt att läsa på om bolaget, både via deras årsredovisningar samt en del kunniga investerare, och det har sannerligen inte avskräckt mig från att ytterligare öka på min investering i bolaget.

Vidare har jag fortsatt att öka på i WP Carey som nu är mitt 15e största innehav på 2,80% av totalen.

Utöver händelserna på Top 15 listan har jag gjort följande köp i November:

Jag har fortsatt att öka på i British American Tobacco som gått från 0,90 % till 1,79% av portföljen och därmed är mitt 24e största innehav.

Vidare har jag de senaste 10 dagarna nästan dubblat mitt innehav i  Salesforce som togs in i portföljen i början av augusti i år. Man är redan överlägsen ledare på CRM marknaden, bolaget ett av de mest innovativa cloud bolagen i världen, och trots att marknaden hittills dissat det, tycker jag att köpet av Slack är helt rätt för att ytterligare bygga sitt ekosystem.

Efter en hel del läsande av presentationer, rapporter och analyser de senaste veckorna plockade jag till slut in Embracer i portföljen, och har gradvis skalat upp innehavet till att det nu utgör 1,04% av portfölhen.

Slutligen har jag även gjort en liten ökning i Teladoc som trots detta fortsatt mitt 7e minsta innehav på 0,35% av det totala innehavet.

Tillväxtportföljen

Tillväxtportföljen innehåller 11 bolag samt en teknikfond, och den har växt en hel del i November, från att den var 6,78% till att den nu utgör 9,41% av min totala portfölj.

Största förändringen här är att Salesforce nu är det näst största innehavet samt att Embracer har gjort entre som fjärde största komponent.

Klicka på bilden för större version.

Jag är rätt nöjd med innehållet i Tillväxtportföljen, och  för närvarande tittar jag inte direkt på några nya innehav, dock kan jag tänka mig att öka ytterligare i framförallt Evolution, Embracer, Teladoc & Snowflake.


Tiden får utvisa vad och när det blir.

Vi hörs!

Annons

En kommentar

  1. Hej!
    Fin städning av portföljen. Ibland behövs det en översyn och justering av vissa bolag. Ska minska på SEB, har redan mycket bank.

    Bra med Embracer, har själv tagit in den i portföljen och nu viktar den 3,95% hos mig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s