Evolution som utdelningsaktie…?

Evolution är tveklöst bland de mest haussade och omskrivna svenska börsundren de senaste åren.

Som typ ”3 eller 4a på bollen” tänkte jag inte bidra till vare sig ytterligare hyllnings-, hausse- eller spekulationskören för hur högt bolagets aktie kurs borde eller kommer att stå om x-antal månader eller år. Det finns mer än tillräckligt av den varan på twitter och diverse bloggar redan.

Däremot tänkte jag belysa en aspekt som knappt någon talar i relation till Evolution, nämligen utdelningen och specifikt dess tillväxt.

Lite bakgrund & Evolutions utveckling

Evolution noterades på First North den 20 Mars 2015, och det har varit en helt otrolig utveckling både vad beträffar aktiekurs, omsättning, vinst och faktiskt även utdelning.

Aktiekursen har stigit med fantastiska 3407% sedan introduktionen, en CAGR på ca 73,5% om man ser på den senaste 5-års perioden.

För att stilla nyfikenheten kring bolagets utveckling vad gäller omsättning och vinst har jag läst igenom årsredovisningarna från 2014 och framåt, samt den senaste 9-månaders rapporten, och gjort en liten sammanställning av detta.

Oavsett hur man vänder på det så är siffrorna galet imponerande. Man skulle kunna tycka att tillväxten i ett bolag grundat 2006 borde avta med tiden, men så är inte fallet med Evolution. Tittar man sedan på aktivitetsnivån vad gäller nya produkter, spel och studios speglas accelerationen väldigt bra, takten är häpnadsväckande imponerande.

Evolutions utdelningshistorik

Evolution Gaming som bolaget hette fram till oktober i år, började dela ut redan i November 2015 då man gjorde en mindre interimsutdelning motsvarande 21 % av 2014 års vinst. Nuvarande utdelningspolicy stipulerar att man skall dela ut minst 50% av nettovinsten, och man anger utdelningen i Euro.

Bolaget har delat ut varje år sedan 2015, och man har haft utdelnings CAGR från start på hela 97,44%. Räknar man åren man delat ut för helår, dvs från 2016 och framåt hamnar CAGRn på 62,24% vilket är riktigt vasst även för ett tillväxtbolag.

Evolution som utdelningscase…?

Det är väl knappast någon som tänker på Evolution som ett utdelningscase i första hand, speciellt inte som direktavkastningen nu är historiskt låg på ca 0,7%, men…


(Direktavkastningen i tabellen nedan är räknad baserat på kursen vid ”Ex Utdelningsdatumet” för respektive år).

… för långsiktiga utdelningsinvesterare med tiden på sin sida, och många år kvar till pension kan Evolution mycket väl vara en bra ”Dividend Growth” komponent i portföljen.

Vi kan dra paralleller till några populära amerikanska ”Dividend Growth” case som LOWE’s, Texas Instruments, Visa & United Health Group.

Dessa bolag ger per idag en direktavkastning från 0,61 – 2,59%, inget att direkt ropa hej för, men… Alla fyra har en väldigt stabil och fin tillväxtkurva på utdelningarna de senaste 10 åren, och i LOWE’s fall ytterligare ett gäng decennier.

Här pratar vi om stora, väldigt mogna och långsamt växande bolag med Market Caps på mellan $ 113, 5 BUSD för LOWE’s upp till $ 450 BUSD för VISA.

Poängen här är alltså att det finns riktigt stora och väldigt stabila bolag som gör rejäla utdelningshöjningar år efter år, inte sällan decennier på grund av bra lönsamhet och enorma kassaflöden. Således är bolag som dessa också populära bland investerare som prioriterar utdelningstillväxt.

Blir det några pengar av Evolutions utdelningar då…?

För att göra några exempel på Evolutions potentiella utdelningsutveckling, startar jag med 100 Evolution aktier köpta för 667,50 kr och en direktavkastning på 0,68%. Ambitionen är att bara låta dom ligga under 10 år där jag dock återinvesterar all utdelning men inte köper några nya aktier. Detta för att räkneexemplet skall bli mer översiktligt.

Även om Evolution som är totalt dominerande i sitt branschsegment och har väldigt starka Vallgravar, sannolikt kommer att fortsätta växa utdelningarna i rask takt under lång tid framöver kommer man kanske inte att hålla sin snitt CAGR på 62,24% för de senaste fyra åren.

För nyfikenhetens skull gör jag dock tre exempel över 10 år med 25, 40 respektive 62% och kör in dessa i en ”Yield on Cost Kalkylator” på Dividend-Calculator.com för att se vad man skulle kunna få ut i växande utdelningar över tid.

Vi börjar med det mest konservativa och långsiktigt kanske även mest realistiska exemplet där vi förutspår en genomsnittlig utdelningstillväxt på 25% över de kommande 10 åren. Med tanke på att vi börjar med en direktavkastning på 0,68% händer det inte jättemycket vare sig med inkomster, YoC eller portföljvärde de första åren, men…

Efter 10 års väntande och återinvesterande, har utdelningarna nästan niodubblats, och man får nära nog 4,000 kr per år i utdelningar jämfört med 450 kr år ett. Under resans gång har även det investerade portföljvärdet ökat med ca 24% enkom tack vare återinvesterad utdelning över tid. Lägg till det valfri, spekulativ, kursuppgång så blir resan ännu grymmare.

Med dagens vinsttillväxt på ca 71,5% i snitt de senaste 5 åren, känns 25% i årlig utdelningstillväxt de närmaste 10 åren högst trolig.

Nästa exempel med en 40%:ig utdelningstillväxt är kanske inte hållbart i 10 år, men jag skulle inte bli förvånad om man håller den takten i åtminstone 5 – 6 år. Men vem vet, jag kanske får äta upp den tesen om 10 år…

Oavsett, så är det kul att leka med tanken att utdelningarna växt 28,6 x på 10 år och att det investerade kapitalet växt med 56,7%.

Slutligen ”Utopia scenariot” där nuvarande genomsnittliga utdelningstillväxt fortsätter i ytterligare 10 år… Utvecklingen blir då helt galet bra, och nej, jag kan nog vara rätt säker i tesen att detta inte är hållbart, men, det är med som lite kul ”Food for Thought”… 😉

För vem skulle inte vilja se utdelningarna öka 164x och få 66,750 kr i investerat kapital växa till ca 217,000 kr bara med hjälp av utdelningar?

Oavsett vilket av dessa scenarier som slår in kommer den långsiktige investeraren att få se en mycket god utveckling av sitt innehav i Evolution även vad utdelningarna beträffar.

Mitt ägande i Evolution

Jag köpte in en väldigt liten post på ca ett 100 tal aktier under sommaren 2019 när kursen stod i ca 175 kr, och jag gjorde misstaget att sälja den innan årsskiftet på ca 275 kr. Bra affär i det korta perspektivet då, men…

Den här gången tänker inte göra om det misstaget. När jag började köpa in mig igen under sommaren 2020 ”straffades” jag med en kurs som då startade på ca 560 kr. Ja, det sved lite och inse att jag borde suttit kvar, men… Skillnaden nu mot första gången är att jag är betydligt mer påläst om bolaget, och den här gången har jag en klar plan med ägandet.

Evolution är idag det klart största innehavet i Tillväxtportföljen där bolaget utgör ca 40% av det investerade värdet, och det utgör nu 3,68% av det totala investerade värdet i min aktieportfölj vilket gör bolaget till mitt 10e största innehav.

Räknar jag även in vad jag äger i Evolution via TIN NY Teknik via min Tjänstepension är det ett topp fem innehav.

Slutsats

Jag har i dagsläget inga planer på att sälja en enda aktie i Evolution. Det ligger närmare till hands att öka successivt när tillfälle ges och så länge man presterar på den här nivån.

Huvudanledningen till mitt ägande i Evolution är att jag ser en fortsatt stor kurs potential under lång tid framöver. I det här fallet är utdelningarna och de förväntat rejäla höjningarna av den framöver mer en ”nice to have”.  

Då jag redan ”gått i mål”, och är på den högra sidan av 50 strecket samt lever på buffertkapital och snart kanske utdelningar, är jag mer betjänt av bolag som tex Akelius, Axfood, Cibus, Klövern Pref., Realty Income, Telia & WP Carey mfl för den biten.

Det sagt, om jag vore en yngre utdelningsinvesterare med säg 15, 20, 25 år kvar till exit datumet skulle jag definitivt titta närmare på Evolution om jag inte redan var investerad i bolaget.

Källor

 • Evolution Hel- och Delårsredovisningar
 • Avanza
 • Dividend-Calculator.com

Annons

2 kommentarer

 1. Jag gillar tankegången som du har och har tänkt likadant själv.
  Tyvärr så har uträkningen på dividend-calculator.com en brist, den antar att aktiepriset är konstant. Vilket gör att den återinvesterade delen blir orimlig hög. Med en utdelningstillväxt på 62% årligen så har utdelningen 77-faldigats om 10 år. Kursen ska inte kunna stå stilla då.
  Fast jag tror ändå på en fantastisk resa framöver med Evo.

  Gilla

 2. Jag gillar tankegången som du har och har tänkt likadant själv.
  Tyvärr så har uträkningen på dividend-calculator.com en brist, den antar att aktiepriset är konstant. Vilket gör att den återinvesterade delen blir orimlig hög. Med en utdelningstillväxt på 62% årligen så har utdelningen 77-faldigats om 10 år. Kursen ska inte kunna stå stilla då.
  Fast jag tror ändå på en fantastisk resa framöver med Evo.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s