Evolution tar plats som 4e största innehav. Sort of…

Japp, det är faktiskt sant att Evolution, ett tillväxtbolag nu är mitt 4e största aktieinnehav alla kategorier.

Och… nu finns det hela 147 bolag i portföljen att hålla ögonen på.

Rätt stor skillnad mot de 48 bolag som redovisades i portföljuppdateringen härom dagen…

Vad sjutton hände här???

Sammkörning av aktie- och tjänstepensionsportföljen

I slutet av september gjorde en jämförelse mellan mina två största tjänstepensionsinnehav, TIN NY Teknik & SEB Sverige Småbolag C/R (du kan läsa den här: https://utdelningscyklisten.com/2020/09/26/en-jamforelse-av-min-tva-storsta-innehav/ ) där jag benade ut fördelningen av alla innehaven i fonderna.

Efter att jag skrev detta och i takt med att jag ökat på min position i Evolution rätt rejält har jag blivit allt mer nyfiken på hur stor andel bolaget skulle ta upp av portföljen om jag samkörde innehaven från fonderna med min aktieportfölj.

TIN NY Teknik är mitt klart största fondinnehav i min tjänstepension (TjP), och där är Evolution i skrivande stund fondens fjärde största innehav utgörandes 4,0% av totalen.

En annan stor drivare till att jag ville samköra min aktie- och TjP portfölj är att det inte är jättelänge kvar tills dess att jag kan börja plocka ut pengar ur min TjP, därav känns det logiskt att se dessa portföljer som en helhet.

Sifferexercisen…

Efter lite manuellt knackande samt några timmars fixande och trixande fick jag in alla bolag och det uppskattade totala antalet aktier per bolag i ett och samma excelark.

Det blev som konstaterat ovan hela 147 bolag som på den listan. Som tur är har de 99 bolagen som tillkommer från TIN NY Teknik & SEB Sverige Småbolag C/R ytterst kompetenta och professionella förvaltare så jag slipper i alla fall att analysera och bevaka mer än vad jag redan har i aktieväskan.

Det är inte jättemycket överlappning mellan aktieportföljen och innehaven i fond-diton, det är egentligen bara Evolution och en liten slatt Stillfront som finns i båda.

Innehavsfördelningen

Om jag jämför Top 10 från min aktieportfölj med Top 10 på den konsoliderade portföljen är skillnaden inte jättestor sett till vilka bolag som finns med. Det är bara Evolution som hoppar upp hela vägen från tolfte till fjärde plats och med det utgör 3,22% av portföljens värde.

Top 10 innehaven utgör 32,93 % av det totala portföljvärdet med Investor, Castellum & Akelius D på platserna ett till tre.

Tittar vi Top 20 blir det desto mer förändringar, och det är bara tillväxt- & NY Teknik bolag som står för den. Embracer och Stillfront kliver in och placerar sig som 11a respektive 16e största innehav utgörandes 1,93 respektive 1,66% av portföljen.

Top 20 innehaven utgör för övrigt nästan hälften av portföljens värde med en vikning på 48,85 %, och av den delen utgörs 6,81% av gaming- och spelbolag.

Sett till alla innehaven utgörs nu hela 30,06% av NY Teknik / tillväxtbolag, och… jag känner mig väldigt komfortabel med det!

Även om jag varit väldigt (mål) medveten i uppbyggnaden såväl av min TjP portfölj som Tillväxtdelen av aktieportföljen, hade jag nog aldrig kunnat gissa för säg ett år sedan att fördelningen skulle se ut som den gör nu.

Rör jag mig bort från utdelningsinvesterandet nu då…?

Det enkla och korta svaret på den frågan är ett klart nej.

Men…

Jag gillar stabiliteten (!), förutsägbarheten och tryggheten som utdelningsaktier ger sett över lång tid. Med det menar jag ett långt mycket längre perspektiv än bara vårens “meltdown”, typ decennier där stabila bolag med bra lönsamhet och historik kommer fortsätta att pumpa in en stabilt växande ström av utdelningar på kontot. Detta efter att jag nu rensat ut de flesta men inte alla ”high yield traps” ur portföljen.

Om jag sträcker ut perspektivet till den dag inom en inte alltför avlägsen framtid när jag kommer kunna börja tanka hem cash från min TjP, så kommer mina utdelningar att täcka mer än 150% av familjens löpande kostnader.

Med utdelningar som konservativt bedömt kommer att öka med runt 3% per år samt kommande uttag från TjPn kommer marginalen och kostnadstäckningen bara att öka över tid.

Fortsätter jag bara att förvalta porföljen väl och ha “ögonen på bollen”, kommer det finnas gott om utrymme för lite utsvävningar med resor och kanske någon ny ball cykel, snart…

Cannondale SuperSix Evo. Den ultimata ”multipurpose” racern med utrymme för minst 30mm däck…

Men ”men” då…?

Ja, “men’et” består i att jag har fått en tilltagande smak på att investera i tillväxtbolag, och då företrädelsevis lönsamma och ledande sådana som rider på megatrender.

En strategi utdesluter inte en annan, så länge man är tydlig inför sig själv med hur detta skall se ut och håller sig till det.

Jag ser mig företrädelsevis som en utdelningsinvesterare, men med tillväxtinvestering som en bra “krydda”.

Summering

Allt sammantaget känner jag mig rätt tillfreds med min utdelningsportfölj som gjort en bra comeback efter en tuff vår där det sänktes och slaktades utdelningar om vartannat. Nu ser det helt ok ut inför årsavslutet och inför 2021, så det är bara att låta den tuffa på med några justeringar här och var samt självfallet en del påfyllningar i lämpliga bolag.

Just för tillfället sker den mesta påfyllningen i tillväxtportföljen, där Evolution, Kinnevik och Salesforce fått majoriteten av de investerade kronorna.

Efter gårdagens vaccininducerade börsrally blev det lägligt en selloff för vinsthemtagning i många av årets “Covidvinnare”. Tydligen kommer vi per omgående sluta att gamea, spela och ringa våra doktorer… Av den anledningen har det blivit ytterligare en del påfyllning i Evolution, Kinnevik och även Teladoc som fick en ordentlig släng av sleven igår.

Vi höres.

Ride On….!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s