Portföljuppdatering 6e November 2020

Under oktober månad har det inte varit några dramatiska händelser i portföljen sedan den senaste uppdateringen, men en del städjobb har fortsatt samt att det har gjorts en hel del mindre köp.

”Städjobbet” som återstår är att jag siktar på att avyttra några mindre innehav samt några underperformers som inte fått något ”post corona dip lyft”, men jag har ingen brådska att agera på detta, det blir när det blir.

Majoriteten av köpen under månaden sett till antalet har varit i amerikanska bolag, och företrädelsevis då NetLease REITs. Sett till antal investerade kronor har det dock avsatts mest till ett specifikt svenskt bolag.

Portföljen just nu

Portföljen innehåller för närvarande 48 olika bolag samt 1 fond vilket är en liten minskning sedan början av Oktober. Mina Top 15 innehav (baserat på investerat värde) är just nu som följer:

Top 15 innehaven som representerar 59,3% av min totala portfölj, är exakt de samma som vid den senaste uppdateringen, det är dock några placeringar som har omfördelats.

Den största förändringen på Top 15 listan är att Evolution skalats upp från 2,64 till 3,23% och med det hoppar upp från 15e till 12e plats i portföljen. Största anledningen till detta är att jag tycker att bolaget för närvarande är klart undervärderat. Även om jag inte har järnkoll på #EVO har jag läst tillräckligt för att förstå att bolaget är en långsiktig vinnare i en marknadsnisch där man egentligen saknar konkurrens, samt att man har en väldigt hög innovationsgrad.

Vidare har AbbVie hoppat upp från 10e till 8e plats, och positionen har gått från 3,73 till 3,94 % av portföljen med samma motivering som för Evolution. Bolaget levererar bra och har en stor pipeline med nya läkemedel för att väga upp ett framtida tapp i försäljning av Humira, men fortsätter att vara rejält undervärderat. Detta trots att man fick en rejäl push uppåt i veckan.

Utöver händelserna på Top 15 listan har jag gjort följande transaktioner i Oktober:

Köp

Allt som allt har det köpts aktier i åtta olika bolag under Oktober månad varav sju befintliga och ett nytt innehav.

Jag har haft ögonen på på British American Tobacco i ca 1 ½ år, efter det att jag började plocka in Altria. Jag köpte mina första aktier i bolaget i slutet av mars i år, och gjorde en liten ökning sensat igår. Vill du läsa mer om BAT och tobaksbolag i allmänhet som utdelningsaktier skrev jag det här inlägget tidigare i veckan:  https://utdelningscyklisten.com/2020/11/02/vilket-big-tobacco-bolag-ar-den-basta-utdelningsaktien/

Realty Income, STORE Capital och WP Carey är mina kärninnehav i Net Lease REIT sektorn. För närvarande sker majoriteten av ökningarna i de två sistnämnda som är klart undervärderade. Vill du läsa en färsk jämförelse mellan bolagen hittar du den här: https://utdelningscyklisten.com/2020/09/05/store-capital-vs-w-p-carey-vilken-ar-basta-den-basta-utdelningsaktien/

Jag plockade in Salesforce i portföljen i början av augusti i år, och har gjort ett par ökningar sedan dess. Förutom att vara överlägsen ledare på CRM marknaden är bolaget ett av de allra mest innovativa cloud bolagen idag, och lyckas trots sin storlek fortsätta att växa med “double digits”.  Målet är att man återigen skall dubbla bolaget de närmaste åren. Inte illa när man redan idag omsätter > $ 20 BUSD. Jag ämnar fortsätta öka på det här innehavet kontinuerligt, och gärna rejält, upp till ca 2 – 2,5% eller tom mer.

Telia är Telia, inte mycket att säga här… Bolaget är trååååkigt, men med Allison Kirkby som relativt nytiträdd VD har det hänt mer bra saker det senaste halvåret än under de senaste två decennierna tillsammans. Jag ser på mitt ägande i Telia som att det är lite av en “Pref.” Begränsad uppsida på kursen, men med små utdelningshöjningar, förhoppningsvis varje år..

Slutligen har jag plockat in Snowflake med en liten kontrollpost på 0,15% av portföljen. Väldigt svårt att värdera detta enormt hypade bolag i dagsläget, varpå jag inte ämnar ta någon större position just nu. Det sagt så är VDn Frank Slootman och hans team en grym resurs för att leda bolaget framåt och jag tänker inte betta emot dom. Jag har jobbat i samma bolag som Slootman ett tag, och han är både fenomenalt duktig och skoningslös i strävan på framgång.

Sälj

Det har även blivit tre avyttringar där jag helt sålt av Bank of Nova Scotia, Core Site Realty & Sinch helt.  De två förstnämnda var hyfsat små och relativt oinspirerande innehav som jag inte längre hade en klar plan med varför jag ägde dom. Bättre att sälja innehaven då.

Vad Sinch beträffar lade jag in en säljorder på 1000 kr för någon vecka sedan, och igår trillade den in. Jag som inte är jätteinsatt i bolaget har lite svårt att köpa den höga värderingen, därav väljer jag att ta hem bra vinst, och allokerar så småningom om pengarna till något annat intressant. Just nu ligger det som kassa i väntan på en attack på lämpligt ”offer”.

Tillväxtportföljen

Tillväxtportföljen som just nu innehåller 11 bolag har växt relativt lite jämfört med mitt totala innehav sedan början av Oktober och utgör nu 6,78%. Jag kan fortfarande tänka mig att successivt öka viktningen upp mot 10%, över tid. De innehav som i dagsläget känns mest intressanta att fortsätta att öka i är Evolution, Salesforce och Kinnevik.

Jag är ganska nöjd med innehållet i Tillväxtportföljen för närvarande, dock finns det några bolag jag tittar på, bland dom Swedencare som fortsätter att växa starkt med bra lönsamhet. Jag plockade in bolaget i sonens portfölj för ca en månad sedan, och där har utvecklingen likt de flesta av hans innehav varit väldigt bra.


Tiden får utvisa när och om detta blir.

Vi hörs!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s