Investment AB Öresund

Öresund är ett investmentbolag som onekligen väcker en del känslor bland investerare åt både det ena och det andra hållet.

Själv har jag över tid varit ganska ljummt inställd till bolaget då jag tycker att man har en ganska spretig portfölj och egentligen inget riktigt tydligt fokus.

Det sagt gillar jag på något sätt Mats Qviberg och hans lite uppnäsiga stil som definitvt inte går hem i alla läger, kanske allra minst i det Hagströmmerska, men det är en annan historia.

Fram till Coronakraschen och påföljande utdelningsstrypningar en-masse hade jag aldrig ägt Öresund, men… nu föll det sig så att Öresund var ett av få bolag inte ställde in eller kapade sin utdelning trots att en del bolag i portföljen gjorde det. Därav blev det en slatt i slutet av mars och början av april. Mer om mitt innehav och tankarna om det senare i inlägget.

Kort om bolaget & lite historia

Investment AB Öresund har sitt ursprung i Sjöförsäkringsaktiebolaget Öresund som bildades 1890 med ett aktiekapital om 300.000 kr, motsvarande ca 18,1 MSEK i dagens penningvärde

1956 gjordes en omorganisation där AB Sjö-Öresund blev moderföretag i en bolagsgrupp bestående av de tre sjöförsäkringsbolagen Öresund, Ägir och Stockholms Sjö. Aktierna i dessa tre bolag såldes sedan 1961 till Skandia, mot likvid i börsnoterade aktier och kontanta medel och AB Sjö-Öresund blev Investment AB Öresund.

Den 10 maj 1962 börsnoterades företaget på Stockholms Fondbörs och man handlas idag på MidCap listan.

Öresunds affärside

Koncernen består idag av moderföretaget Investment AB Öresund, ett rent investmentföretag som bedriver förvaltningsverksamhet, och det helägda vilande dotterföretaget Eigenrac Holding AB.

Bolagets övergripande målsättning är föga förvånande att ge ägarna en bra långsiktig avkastning till en låg risk, och strategin för att uppnå detta är i huvuddrag att:

 • Huvudsakligen att investera i noterade nordiska bolag
 • Ha en hög soliditet
 • Ha låga förvärvskostnader
 • Ha en flexibel likviditetspolitik

Öresunds bolagsportfölj kan delas in i tre kategorier

 • Aktiva engagemang är bolag där man har ett tillräckligt stort ägande för att vara med och påverka både på strategisk och operationell nivå. Man har ofta styrelseplatser i dessa bolag.
 • Finansiella investeringar är ägande i noterande bolag som oftast är för små för att man skall kunna ha något inflytande.
 • Onoterade innehav är företrädelsevis bolag där man fått möjlighet att köpa in sig på attraktiva villkor och där man bedömer att det finns en god avkastningspotential över tid.

Öresund för ca 5 år sedan

2015 var ett händelserikt och framgångsrikt år för Öresund, där aktien steg 39% att jämföra med +10% för index. Uppgången drevs i första hand av Bilia, Fabege, MQ Holdings, ACNE Studios, Carnegie, Oriflame, Svolder och Byggmax.

Under året gjorde man fem större nettoköp i Oriflame, Scandi Standard, SEB, Atlas Copco och SEB. Utöver dessa investeringar gjorde man även avyttringar i Carnegie, Byggmax, Nokia, Scuritas och Volvo. Man minskade även ner på de onoterade bolagen både i antal och i deras andel av den totala portföljen.

DE STÖRSTA INNEHAVEN PER 2015 ÅRS BOKSLUT;

 1. Bilia á 20,8% av substansvärdet
 2. Fabege 16,5%
 3. Oriflame 8,1%
 4. SEB 7,6%
 5. MQ Holding 6,4%

De fem största bolagen stod vid utgången av 2015 för 59,4% av den totala portföljen där det då ingick nio noterade som stod för 89,8% av totalen. Onoterade bolag utgjorde 5,5% av portöljen och resterande 4,7% utgjordes företrädelsevis av nettokassa.

Öresund 2020

Sedan slutet av 2015 har det hänt en hel del med Öresunds innehav, främst bland de lite mindre innehaven, Bilia är fortfarande klart störst. Dock har Scandi Standard gått från att utgöra 3,4% av av substansvärdet till en nuvarande vikt på 12,02% och med det är man det näst största enskilda innehavet. Samtidigt har Fabege gått från att vara näst största innehav vid 2015 års slut med en vikt på 16,5% till att bolaget nu endast utgör 7,27%.

Totalt fanns det 20 olika bolag i portföljen vid 2019 års slut, och precis som vid slutet av Q3 2020 utgjordes portföljen till 100% av noterade bolag. Jag tycker det är synd att man inte väljer att ha en 8 – 10% av portföljen i onoterade bolag som lite ”farmarlag” som kan kliva upp och bli stora kursvinnare på sikt. För min del är detta lite av kryddan med investmentbolag.

Hur har aktien gått över tid?

Över den senaste tre åren har Öresunds aktiekurs haft en ganska skumpig resa och underpresterat index rejält, och man har avkastat – 5,14%.

Räknar man in emottagna utdelningar hamnar man visserligen på plus, men man skall kunna ha klart högre krav på ett erfaret investmentbolag än så.

Även om det under de senaste åren nästan blivit någon sorts sport att häckla Öresund och Mats Qviberg som passé och ett mediokert bolag pga av grafen ovan, är det lätt att glömma att man under perioden så sent som februari 2015 till januari 2019 slog OMX 30 rejält.

Drar vi sedan ut jämförelsen till 10 år mosar man index med en kursuppgång på 186,57%.

Sett över 20 år för den riktigt långsiktige investeraren plattar man till index totalt med en uppgång på 494,54% eller i snitt 24,7% per år vilket är riktigt grymmt.

Med allt detta i beaktning, är Öresund verkligen så dåliga som de senaste tre åren?

Vid en jämförelse över 10 år med investmentbolagskollegorna ledda av Bure och Latour blir Öresund totalt utskåpade, även Creades har gjort ett enormt ryck senaste 9 månaderna. Jämför vi däremot med tex med Kinnevik är det inte så illa, och man slår index lätt.

Zommar vi in perspektivet lite och tittar på utvecklingen sedan botten av Coronakraschen den 24e mars så har Öresunds aktien avkastat + 47,83% och har även där slagit OMXS 30 klart. Man får dock spö av de flesta andra investmentbolagen där det är främst Creades och Kinnevik som utmärker sig som vinnare. Föga förvånande med facit i hand då dessa har flest ”digitala varumärken” i portföljen.

Är detta ett ”sign of the times” att investmentbolag som Öresund kommer att fortsätta och utvecklas som, eller lite bättre än index?

Det är svårt att säga och tiden får utvisa hur det går. Jag hoppas dock att Öresund fokuserar sin strategi tightare och följer med i tiden lite mer.

Bolaget’s VD Niklas Paulsson flaggade dock i början av oktober för att man kommer att göra två förvärv innan slutet av 2020, varav ett troligen kommer att vara onoterat. Det är nu bara två och en halv månad kvar av 2020, så det är inte utan spänning man väntar på besked!

Öresund som utdelare

Öresund har inte en utdelningspolicy uttryckt att man skall betala ut en specifik procent av vinsten eller alla emottagna utdelningar från portföljbolagen till ägarna.

Man uttrycker istället att man skall dela ut ”minst så mycket att man slipper betala bolagsskatt”. För att detta skall ske måste den utbetalade utdelningen minst uppgå till summan av:

 • Utdelnings- och andra finansiella intäkter.
 • Schablonintäkten motsvarande 1,5% av marknadsvärdet på aktierna i portföljen.
 • Minskat med finansiella och övriga kostnader.

På grund av nämnda policy är Öresunds utdelningshistorik och direktavkastning lite upp och ner, men om man extrapolerar en linje mellan 2011 till 2020 får vi en stigande trend och får betrakta 2013 och 2017 som typ extrautdelning.

Likt utdelningen har även direktavkastningen varit lite ”all over the place”.

Baserat på den här historiken är det svårt att ha Öresund som ett case för stabila utdelningshöjningar, men snittar vi ut det på 10 år hamnar utdelningen på 5,60 kr/aktie och direktavkastningen blir 6,14% vilket ändå är väldigt bra.

Öresund delar numera också ut två gånger per år, i början av april respektive oktober.

Allt sammantaget tycker jag att Öresund är ett helt OK bolag att äga som utdelare även om det inte är en rak linje i historiken.

Framtidsutsikter & mina tankar om bolaget

Som jag skrev i ingressen plockade jag huvudsakligen in Öresund på grund av att man behöll utdelningen när andra bolag slaktade eller ställde in, och att man vid inköpstillfället erbjöd en direktavkastning strax över 5,5%.

Vidare var substansrabatten vid köp ca 6% så det torde finnas en viss uppsida även i aktiekursen.

Utöver att ha koll på att bolaget erbjöd en hög direktavkastning hade jag inte grävt jättedjupt i Öresund, deras innehav och strategi innan jag köpte. Huvudanledningen till det var helt enkelt att jag tyckte att det finns bättre investmentbolag än Öresund.

I mina ögon känns Öresund inte alls lika solitt som tex Investor och Latour. Bolaget känns lite som en ”B version” av det förstnämnda. Det känns heller inte lika ”på” som Creades och Kinnevik. Helt enkelt inte ett jätteinspirerande bolag, och jag har svårt att trigga på struktureringen av deras portföljinnehav.

Att både Öresunds hemsida och rapporter och hemsida sedan är dödstrista gör det inte bättre. Här finns det klar förbättringspotential…

Mitt ägande i Öresund går således endast ut på att för tillfället åtnjuta en hög direktavkastning. För tranparensens skull utgör bolaget ca 2,0% av min portfölj.

Vad tror du om Öresund och bolagets framtid?

Källor

 • Öresund IR presentationer, kvartals- & helårsrapporter
 • Avanza
 • Börsdata
 • IB Index
Annons

2 kommentarer

 1. OMX30 innehåller inte utdelningat, ju längre jämförelsetider desto bättre ser enskilda företag ut i jämförelse med det indexet. Ett mer korrekt jämförelsemått är OMX30 GI, om man nu nödvändigtvis vill jämföra med de 30 största bolagen. För ett bolag av Öresunds typ så är det väl mer lämpligt att jämföra med ett småbolagsindex/fond så som OMX Stockholm Mid Cap GI (eller kanske AMF aktiefond småbolags). Qviberg har underpresterat mot OMX30 GI, och underpresterar REJÄLT i jämförelse med mer relevanta index.

  Gilla

  • Kanske det. Nu råkade det bli OMXS30 pga att det var Avanzas default. MidCap är nog den mest rättvisande pekaren givet Öresunds innehav

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s