Telia, är det nu det vänder…?

Jag har skrivit om mina tankar och förhållande både till bolaget Telia och dess aktie ett antal gånger förut. Detta är ett bolag som jag har en hel del “hatkärlek” till, då jag även jobbat med eller snarare kanske mot… under min yrkesverksamma tid… Dock har aktiens generellt höga direktavkastning lockat en del.

I december 2019 tog jag för tredje gången på min investeringsresa in Telia när jag köpte in lite nya bolag för att balansera ut tappet av Akelius Pref & Hemfosa Pref när dessa avnoterades.

Telias nya ledning

Den enda anledningen till att jag återigen köpte in Telia till portföljen var att jag (med en dåres envishet…?) hoppas på lite ”Tele2 effekt” med Lars Johan Jarnheimer och Alison Kirkby i spetsen som ny VD.

Telia kan innan hennes tillträde lugnt anses som ett erbarmligt segt, trött och fruktansvärt ineffektivt bolag… Har man som småsparare sedan varit investerad i Telia sedan IPOn år 2000 sannerligen inte varit någon munter historia, – 42% på 20 år… Oavsett att man periodvis delat ut ganska frikostigt har det diplomatiskt uttryckt inte varit en bra investering.

Tiden får utvisa om Allison Kirkby har kapacitet och tålamod att ruska liv i och effektivisera bolaget. Normalt sett brukar det ta lite tid innan en ny ledning agerar och börjar leverera resultat, men… inte här.

Efter vad jag sett hittills verkar analysen av bolaget ha gått i expressfart och effektiviseringsinsatserna har sannerligen inte låtit vänta på sig.

Sedan tillträdet som VD för Telia Company den 4e maj 2020 har Allison Kirkby rumsterat om rätt rejält:

  • En hel del av koncern- och bolagsledningen har bytts ut. Man har bla. en ny CFO, ny COO, ny Strategi & Innovationsansvarig, ny chef för Externa Relationer och Hållbarhet och även en ny chef för (LED) Litauen, Estland & Danmark .
  • Man har sålt av sorgebarnet Turkcell, visserligen till en förlust av 3 miljarder SEK men, bra att bli av med det och fokusera på kärnmarknaderna.
  • Nu idag annonseras det att man även säljer av Telia Carrier för 9,5 miljarder SEK till Polhem Infra som ägs gemensamt av AP-fonderna; Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden. Perfekt för dom som får en bra kassaflödesapparat. Grymt för Telia som säljer bolaget för nästan det dubbla av vad det omsatte under 2019, och man minskar även skuldsskuldsättningen.

Teliaaktien under 2020

Sedan VD bytet har Telia fortfarande gått sämre än index, men det är kanske inte så konstigt då historiken ligger bolaget i fatet och effektiviseringsinsatserna inte kommer direkt.

Tittar man däremot på utvecklingen av Telia’s aktiekurs den senaste månaden, ser det betydligt bättre ut då den sakta men säkert tuffat på norrut. Efter dagens besked att man säljer av Telia Carrier och har för avsikt att efter en extra bolagsstämma betala ut en extra utdelning a 0,65 kr vilket tar den tillbaks till det ursprungliga förslaget på 2,45 kr per aktie har kursen fått sig en rejäl knuff och är välförtjänt upp ca 5% vid lunchtid.

Vad tycker marknaden?

Från att ha varit relativt utdömt av analytikerkollektivet har Telia fått fler och fler positiva rekommendationer det senaste månaderna, där fler och fler sätter en köprek och höjer riktkursen för Telia. Kollar vi tex på Avanza så räknar jag till 8 som säger köp, 4 behåll och ingen som tycker att man skall sälja.

Framtidsutsikter

För egen del ser jag mer och mer positivt på mitt ägande i Telia som efter ”Coronakrasch våren” nu är mitt 4e största innehav och utgör 4,37% av portföljen.

Under mottot ”Dare, Care and Simplify” lär det säkerligen hända en hel del till innan städjobbet är klart.

Historiskt har Telia sannerligen inte utmärkt sig varken för att våga eller förenkla, och man kan även fråga sig hur mycket man egentligen brytt sig… Nu tillhör detta historiken, och baserat på vad jag sett de senaste månaderna gillar jag det skarpt.

Som Norden och Baltikums största Telco ser man en enorm potential för att leda 5G utvecklingen, och det kommer sannolikt att hända grejer här inom kort. Med ett tightare fokus på Norden och Baltikum, där Finland & Norge åter levererar positiva siffror blir man allt effektivare och får lättare att bli ännu lönsammare som koncern.

Jag skulle även välkomna om man effektiviserade ytterligare genom att tex sälja av eller tightare integrerar bla Cygate divisionen som famlat runt som ett 5e hjul i koncernen i ett drygt decennium.

Det blir spännande och se vad som händer härnäst, och jag ser verkligen fram emot nästa kvartalsrapport där vi sannolikt får en del mer insikt i vad som har hänt ”under huven” det senaste kvartalet utöver det som redan nu är publikt.

Vad tycker du? Finns Telia i Din portfölj?

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s