Portföljuppdatering 3 Oktober 2020

Det har inte varit några dramatiska händelser eller omallokeringar i portföljen sedan den senaste uppdateringen i slutet av augusti. Totalt sett börjar jag nu bli hyfsat nöjd med innehållet och även utvecklingen senaste månaderna.

Det återstår en del ”städjobb” där jag siktar på att avyttra några mindre innehav och några underperformers som ännu inte fått något ”post corona dip lyft”, men med det sagt har jag ingen panik att agera på detta. Det kommer att få ske lite pö om pö.

Det är i alla fall trevligt och konstatera att stora delar av mina större svenska innehav börjar röra på sig i rätt riktning. Det är framförallt roligt att fastighetsbolagen verkar få komma in i värmen igen, både vad gäller mina svenska innehav såväl som amerikanska net lease REITs som presterat allt bättre i takt med att hyresindrivningen går allt bättre.

Det är på tiden nu med en uppryckning i värdeutvecklingen på portföljen som helhet, då den för första gången på flera år fått se sig omsprungen i värde av Tjänstepensionsportföljen som tack vare en kraftig viktning mot småbolag med TIN Ny Teknik, SEB Sverige Småbolag C/R & C-Worldwide Sverige Småbolag presterat fantastiskt bra i år.

Återstår att se vad ställningen mellan dessa är vid årets slut. Blir extremt spännande och inspirerande att följa!

Portföljen just nu

Portföljen innehåller för närvarande 50 olika bolag samt 1 fond vilket är en liten minskning sedan slutet av augusti. Mina Top 15 innehav (baserat på investerat värde) är just nu som följer:

Top 15 innehaven är i princip de samma som vid den senaste uppdateringen med ett undantag. Jag har viktat ner en del i Corem Property Pref som är den preferensaktie i portföljen med lägst direktavkastning. Det mesta av medlen från försäljningen har använts till att öka på en del i Cibus som klättrar från 8e till 5e största innehav.

Trots ökningen i Cibus är min YoC fortfarande 7,82% att jämföra med Corem där de ligger på 5,46%. Lägg till det att Cibus har som mål att höja utdelningen med 5% per år så var det ett lätt beslut. Det sagt har Cibus rusat iväg en hel del sedan den senaste ökningen så för nu har jag inga planer på ytterligare ökning där.

Jag har även ökat en del i Evolution till det att bolaget nu är mitt 15e största innehav på 2,64% av portföljen. Trots att EVO delar ut, är en YoC på 0,71% inte mycket att skriva hem om, och det är inte därför jag äger bolaget, detta är ett rent ”tillväxt play” som jag avser behålla på lång sikt och gärna öka i vid tillfälle.

Hela portföljen

Högerklicka på bilden för större version i ny tab.

Utöver köpen i Cibus och Evolution har de största ökningarna skett i Prudential Financial, STORE Capital & WP Carey. Sedan har jag gjort en del mindre ökningar i AbbVie, British American Tobacco, Iron Mountain, Nordea, Kinnevik, Salesforce och Sivers IMA.

Vidare har jag sålt av CocaCola Co. då jag tycker det räcker med ett bolag i den sektorn, och PepsiCo är ett klart bättre alternativ både vad gäller kurs- och utdelningstillväxt. Slutligen sålde jag även av Avanza World Tech by TIN i veckan. Det var mitt allra minsta innehav, och då fonden bla. innehåller Salesforce kändes det bättre att ta hem den lilla vinsten och sätta pengarna direkt i #CRM istället.

Tillväxtportföljen

Tillväxtportföljen har växt lite relativt mitt totala innehav, i slutet av augusti utgjorde den 5,8% av totalen och nu 6,35%. Jag kan definitivt tänka mig att successivt öka dess viktning upp mot 10%, över tid, och de innehav som i dagsläget känns mest intressanta att öka i är Evolution, Swedb. Robur Ny Teknik, Salesforce och Kinnevik när tillfälle bjuds.

Jag kommer på kort sikt inte att plocka in några nya bolag i Tillväxtportföljen även om det var lockande att ta in Snowflake pga ett grymmt management team & intressant tjänst, men den stratosfäriska värderingen gör att jag avstår just nu. Jag får vara nöjd med att Salesforce har en 9% ig stek i bolaget så jag äger en pytteliten ande i alla fall.

Baserat på världshändelserna de senaste dagarna kanske det kommer köptillfällen snart. Den som lever får se… 😉 Tur att oktober blir en av de bättre utdelningsmånaderna i år!

Vi hörs!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s