Kinnevik – framtidens investmentbolag eller “ett nytt Ratos”…?

Kort om bolaget & historia

Investmentbolaget Kinnevik grundades 1936 av Robert von Horn, Wilhelm Klingspor och Hugo Stenbeck där några av de första innehaven var Mellersta Sveriges Lantbruk, Lidköpings Konfektyr Industri AB och Korsnäs Sågverks AB, och man var redan från början ett bolag som växte snabbt genom offensiva förvärv.

Över tid ändrades ägabilden i bolaget i takt med att Hugo Stenbeck ökade sitt ägande. I början av 1960 talet övertog han ordförandeskapet efter Willhelm Klingspor, och kort därefter blev hans äldste son, Hugo Stenbeck Jr VD.

1976 avled Hugo Stenbeck Jr., och i samma veva klev den yngre brodern Jan Stenbeck in i bolagets ledningsgrupp, och året efter dog även Hugo Stenbeck Sr.

Under den senare delen av 1970-talet utökade Kinnevik kraftigt sina positioner i Fagersta & Sandvik, och man köpte även en stor position i försäkringsbolaget Atlantica. 1980 gjorde man intåg i bilbranschen genom ett flertal bolagsförvärv som samlades under varumärket Svenska Motor AB som bla importerade och sålde Toyota.

I början av 1980 talet lanserade Comviq ett nytt mobiltelefonisystem, och 1985 kom man med ett satellitsystem för TV-distribution, och med detta började man på allvar att utmana det statliga monopolet. Efter en hel del turer fram och tillbaks bildades Millicom 1990. 1991 blev Kinnevik största ägare i i TV 4, och 1995 lanserades gratistidningen Metro i Stockholm med buller och bång.

Tele2 grundades 1993 och noterades på Stockholmsbörsen 1996, samma år som även Kinnevik listades.

I och med att Jan Stenbeck avlider den 19e augusti 2002 ersätts han som ordförande av Edvard von Horn som sitter kvar till 2004 innan legenden Pehr G. Gyllenhammar “planteras” på posten av Cristina Stenbeck som tre år senare tar över klubban. Hon sitter sedan kvar fram till i mars 2016 och ersätts då av Tom Boardman och nu senast av Dame Amelia Fawcett.

Förutom en hel del ommöbleringar i styrelsen, har det även gjorts ett antal omallokeringar bland innehaven under senare hälften av 2000-talet, där man ökade innehavet i Millicom och minskade bland skogsbolagen.

Samtidigt gjorde man även avstamp för det som i dag är bolagets huvudfokus, att bygga digitala varumärken. Detta skedde bla genom satsningar i bolag som Zalando, Avito, Rocket Internet och Global Fashion Group. Dessa kom att bli de viktigaste innehaven vid sidan av Millicom, MTG & Tele2.

2013 sålde man slutligen av sitt innehav i Billerud Korsnäs, och 2014 noterades Zalando & Rocket Internet på Frankfurtbörsen. 2017 sålde man sedan av återstoden av innehaven i Metro och Rocket Internet.

Sedan 2016 har Cristina Stenbeck successivt avvecklat både sitt engagemang och ägande i Kinnevik till att hon nu via bolaget Verdere “bara” sitter på ca 4,1% av kapitalet och ca 19% av rösterna.

2017 investerar man i det då totalt okända digital healthcarebolaget Livongo, och i januari 2018 tillträder nuvarande VD Georgi Ganev sin post efter ca 6 år som VD för Dustin.

Kinnevik för ca 5 år sedan

2015 var italienaren Lorenzo Grabau VD för bolaget, en post han satt på mellan maj 2014 fram till december 2016, då han petades till förmån för att stoppa in en ledare med praktisk erfarenhet av digitala konsumenttillvända verksamheter.

Detta var bara en av många turer med VDar & styrelseordföranden efter att Cristina Stenbeck började trappa ner sitt engagemang och ägande. Mer om det längre fram.

Redan 2015 var strategin att “bygga upp utvalda, ledande digitala varumärken” genom att utveckla operationella såväl som strategiska partnerskap och driva innovation operationell “exellens” i de bolag man investerat igenom att vara en aktiv ägandepartner till dem.

DE STÖRSTA INNEHAVEN PER 2015 ÅRS BOKSLUT;

“Digitala Varumärken”; Zalando, Global Fashion Group, Quickr, Home 24 & Lazada som stod för att värde på ca 38,500 MSEK.

Inom segmentet “Kommunikation” var Millicom, Tele2 och MTG de tre största innehaven värda ca 33,000 MUSD

Balansen mellan Digitalt & Kommunikation var vid den här tidpunkten ca 55/45%.

Effekten av Stenbecks utträde?

Familjen Stenbeck har ju alltid varit tätt förknippat med Kinnevik, så det är självklart att det får en effekt när en stor och tidigare stark ägare kliver av, återstår bara att se vad den blir på sikt. Till skillnad från sin karismatiske och ganska yvige far, har Cristina Stenbeck agerat betydligt mer i det tysta inom Kinnevikskonceren och hon ger även ett ganska tillbakadraget intryck.

Av den anledningen har jag inte följt henne jättenoga, och kan inte bedöma henne på något sätt. Det sagt kanske hennes mer anonyma profil gör det lättare för Kinnevik att utvecklas på egen hand framöver.

Ett framgångsrikt företag är ytterst sällan beroende av en enda person för att lyckas. Se bara på Apple, som trots alla belackare klara sig utmärkt även efter Steve Jobs bortgång, där nuvarande VD Tim Cook lyckats sätta sin egen prägel på det.

Jag tror att Kinnevik kommer klara sig bra ”post Stenbeck”.

Kinnevik idag?

Efter en hel del omsättning på VDar, har Kinnevik nu haft samma ledare sedan 1 januari 2018 i Georgi Ganev som närmast kom från en roll som VD för Dustin. Innan dess verkade han ett antal år i diverse olika ledarroller inom Tele2 konceren, så det var inget okänt kort man plockade in.

Jämför vi Kinnevik anno 2015 med det bolag som avslutade 2019 har det hänt en hel del både vad gäller kärninnehav och storleken på koncernen.

2017 gick man in i det då relativt okända ”healthtech” företaget Livongo…

I december 2019 avyttrade man innehavet i Millicom genom att under 2020 dela ut det till aktieägarna, detta istället för vanlig vinstutdelning. så sent som i September 2020 sålde man även av hela innehavet i Qliro.

Portfolio composition as per the end of 2019

I jämförelse med hur det såg ut i slutet av 2015 var Kinneviks portfölj per slutet av 2019 betydligt mer viktad åt “Digitala varumärken”.

Bryter man ner innehaven lite framgår det relativt klart att det är bland de 34% som inte är Zalando eller Tele2 som man kommer att ha majoriteten av sin framtida tillväxt.

Dessa utgörs i första hand av Financial Services, Healthcare Services, Consumer Services & Food. ganska annorlunda mot vad som fanns i portföljen några år tidigare.

Än tydligare att framtiden ligger i deras digitala varumärken är att framförallt “Healthcare” levererat över 200% tillväxt, och “E-Commerce & Marketplace” levererat 62% y/y 2019. Tele2 & telecom levererade jämförelsevis bara 6% tillväxt under perioden. Detta ledde till att koncernens totala avkastning för 2019 blev 30%.

Hur har aktien gått över tid?

Över den senaste 10-årstiden har Kinneviks aktiekurs haft en ganska skumpig resa. Efter en uppgång på över 100% under 2013 har det varit en riktig berg- och dalbana, där totalresultatet “bara” är + 130ish % på 10 år.

Som helhet inte en speciellt imponerande utveckling, det är knappt att man slår OMXS 30 index.

Jämför vi sedan med investmentbolagskollegorna Bure, Investor och Latour blir Kinnevik totalt utskåpade.

Kinnevik som utdelare

Efter en stabil utdelningshistorik och tillväxt de senaste 7 åren, skruvade man om policyn i samband med ”spin-outen” av Millicom.

Nuvarande utdelningspolicy dikterar att Kinnevik företrädelsevis skall betala en årlig utdelning motsvarande de ordinarie utdelningar som man får in via sina portföljbolag. Vidare ämnar man betala ut det överskottskapital som genereras från investeringsverksamheten.

Detta gör det betydligt svårare att uppskatta vad den årliga utdelningen kommer att landa på. Således går Kinnevik som företrädelsevis en utdelningsinvestering bort för min del.

Framtidsutsikter & Mina tankar om Bolaget

Efter att bara ha haft lite ytlig koll på Kinnevik något år, tittade jag under sommaren lite närmare på bolaget och beslutade mig för att plocka in en liten bevakningspost.

Nedskalningen framförallt i Zalando har frigjort ca 6,700 MSEK i kapital att fördela på nya investeringar, där man flaggar för att man har identifierat ett antal yngre tillväxtbolag där man kan tänka sig investera i närtid vilket man uttalat i sin ”transformationsstrategi” för perioden 2019 – 2023. Vid stängningen av Q2 2020 satt man med en nettokassa på 9,500 MSEK så det finns onekligen krut att göra offensiva investeringar med.

Varför skulle det bli bättre och annorlunda nu med den transformation som VDn Georgi Ganev genomför?

Han har ju nu varit i bolaget i snart 3 år, borde det inte ha hänt mer på den tiden?

Frågorna och eventuella farhågor är självfallet befogade efter alla turer och utmaningar det senaste decenniet eller så, men…

…förändring tar tid. Speciellt när man gör stora, övergripande strategiska drag som ställer om bolaget i grunden.

Jag gillar dock det jag nu ser och hör från ledningen i bolaget nu. Man har ett antal spännande nya innehav och fler på gång, så jag ser med spänning fram emot vad resultatet kommer att bli inom ett några år.

Tittar man tex på Healthcare segmentet där man utöver Livongo / Teladoc även gjort mindre nischinvesteringar som Cedar, City Block och Village MD. Inom Food & ”Last Mile services” har man MatHem, Kolonial & Budbee som alla levererar fina siffror.

Så nej… jag tror inte att Kinnevik är ett ”nytt Ratos” som haft ett antal tuffa år bakom sig. Samma Ratos håller för övrigt själva på med en större transformationsresa, där VDn Jonas Wiström sedan ett par år tillbaks möblerat om rejält i ledningen på portföljbolagen och nu börjat bra få fart på de allra flesta. Vill man höra mer om Ratos resa kan man med fördel lyssna in på Investerarerns podcast # 170.

Per idag äger jag en liten ”kontrollpost” i Kinnevik, som utgör ca 0,1% av portföljen, och jag ämnar behålla och utöka den över tid då substansrabatten fortfarande ligger kring 7%.

Min investering i Kinnevik är nu en komponent i min ”Tillväxtportfölj” där det utgör och inte längre en del av utdelningsportföljen. Återstår att se om kurstillväxten över tid kan mäta sig bättre med de historiskt sett ledande svenska investmentbolagen.

Jag det dock som ett positivt tecken att analytiker som tex Simon Bleecher tror starkt på bolaget. Du kan lyssna på hans tankar om bolaget i den näst senaste Penserpodden, avsnitt 62.

Väldigt vältajmat, hade även EFN Lunch valt att ha en intervju med Georgi Ganev fredagen den 18 september. Du kan se den här (ca 28 min lång): https://youtu.be/qmnfLONGA0s

Vad tror du om Kinnevik och bolagets framtid?

Källor
  • Kinnevik IR presentationer, kvartals- & helårsrapporter
  • Avanza
  • IB Index

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s