Översikt av ALLA mina innehav, inkl. Tjänstepensionen

Screen Shot 2020-08-28 at 22.48.05

Lite av och till har det debatterats och t.o.m.  raljerats lite i ”finanstwitterankdammen” kring om man verkligen kan, ska eller t.o.m. får… räkna in sin eventuella tjänstepension i sitt kapital.

Huruvida man skall räkna med sin tjänstepension i det totala kapitalet är självfallet upp till var och en, ditt tycke och smak samt om du har en tjänstepension (TjP) som är värd att räkna med osv osv…

Sedan är det självfallet till stor del en åldersfråga.

Är du kring 30 – 40 år gammal är det högst troligt ganska ointressant att börja räkna in din TjP då du tidigast kan börja plocka ut den när du fyllt 55.  Är det är 20 -25 år kvar dit har jag full förståelse för om detta känns lika kul att diskutera som att se på när färg torkar.

Screen Shot 2020-08-28 at 23.09.44

Har du däremot fyllt 50 och har ambitioner på att göra EXIT innan det normen föreskriver, börjar det bli lite mer intressant, och för varje år man kommer närmare det magiska 55 årsstrecket än mer så.

Hur ser det ut för mig just nu?

För egen del är det nu mindre än 18 månader till ”mållinjen” och det magiska datumet när jag äntligen kan börja tanka hem MINA under ca 20 års tid, surt intjänade TjP pengar!

Jag räknar numera nästan dagarna, och ja…, jag kollar utvecklingen på mina TjP fonder dagligen.

Sedan i juni i år har jag börjat räkna in min tjänstepension i min kalkyl och i det excelark jag har för att hålla koll på min “Pengamaskin”, detta genom att ha en separat flik för att ha koll på innehaven, fördelning och utveckling.

Hur kändes det i våras under ”Coronakraschen”?

Jag kan utan omsvep konstatera att det blev några j@vligt obehagliga veckor när värdet på de TjP pengar jag sparat ihop under drygt 20 års jobb sjönk med lååångt över 1 MSEK i vad som kändes som ett nafs…

Screen Shot 2020-08-28 at 22.57.11

När vi befann oss mitt i raset var det förståss omöjligt att veta hur länge det skulle hålla på och hur djupt fallet skulle bli.

Då jag under flera år innan lagt ner en del jobb och tankeverksamhet på att komponera ihop en stark och balanserad portfölj med rimliga avgifter och risker, men samtidigt goda tillväxtmöjligheter bestämde jag mig ändå för INTE agera i panik och allokera om något i portföljen.

Min inställning är att kvalitet vinner i det långa loppet.

Jag satt kvar. Och väntade, och väntade…

Och hade ont i magen. Mer än en gång.

Men…. jag höll mig till min strategi.

Hur ser läget i portföljen ut nu?

Mina innehav har inte bara repat sig riktigt bra, dom har rockat riktigt fett! Redan i början / mitten av Juni var jag uppe på ett nytt ATH igen.

Screen Shot 2020-08-28 at 23.00.24

Nu printas det nya ATHer om vartannat…!

Puhhhhh….

Sedan dess har det stadigt fortsatt åt rätt håll, även om det förståss varit lite skumpigt, men det har gått så pass bra att TjP portföljen börjar närma sig det privata sparandet i storlek. Vilket var långt ifrån fallet för 6 – 7 månader sedan…

Det sagt skall man naturligtvis akta sig för att bli alltför kaxig. Men allt sammantaget känner jag mig komfortabel med portföljen som den är just nu.

Hur ser TjP portföljen ut då?

I skrivande stund består tjänstepensionsportföljen av två depåer, en hos SEB som är ca 94% av totalen, resterande 6% hos Skandia, och jag har totalt 9 olika fonder i portföljen.

Fördelningen var väldigt konstant fram till för ca 1 1/2 år sedan då jag i princip bara låtit TjP’n ligga och växa under åren.

Den största justeringen som skett de senaste 1 1/2 åren, är en rejäl uppviktning i TIN NY Teknik. Jag har i omgångar haft Swedbank Robur Ny Teknik i min egen portfölj, och nu i sonens. När TIN blev valbar i min TjP slog jag till direkt med tanke på att det är det ”gamla” Swedbank Robur Ny Teknik som har startat den. SEB tillhandahåller inte Swedbank Robur NY Teknik.

Det innehav som varit med längst i portföljen, växt mest och som tidigare var klart störst är SEB Sverige Småbolag Chans/Risk. Den fonden plockades in för ca 12 år sedan och har sedan i fyllts på kontinuerligt och mest i fram tills jag gjorde exit för ca ett år sedan.

Screen Shot 2020-08-28 at 22.35.35

(Klicka på bilden för större version)

Just nu utgör TIN NY Teknik & SEB Sverige Småbolag Chans/Risk ca 65% av värdet på min Tjänstepension.

Det kan tyckas högt, men… se istället på det som att du har en aktieportfölj med 59 + 42 = 101 olika bolag så blir det inte så dramatiskt.  Överlappet bland innehaven i dessa fonder är dessutom minimalt.

Vidare har jag ytterst gott förtroende för TINs Carl Armfelt & Erik Sprinchorn, då deras track record på Swedbank Robur NY Teknik tiden och nu med TIN är A+.  Vad gäller SEB Sverige Småbolag Chans/Risk har jag haft förmånen att av och till cykla en del tillsammans med dess förvaltningschef, Per Trygg som utöver att vara ytterst trevlig, även är en väldigt kunnig och stabil herre.

Jag bevakar och följer även dessa fonder väldigt noga vilket gör mig lugn med viktningen.

Ingen av dessa fonder är särskilt billiga sett till förvaltningsavgiften, men… kvalitet kostar och jag har inget problem att betala ca 1,5% för att låta ytterst kompetent folk hjälpa mig växa mina pengar.

Screen Shot 2020-08-28 at 23.54.36

Jämför vi de båda fonderna head to head sedan TIN startades i slutet av Januari 2019, har resultatet för båda minst sagt varit imponerande. Coronakrasch eller ej. Drar vi sedan ut perspektivet på SEB fonden med 12 – 15 år eller lite mer är resultatet inget annat än ”fu@k off” imponerande.

Går inte att argumentera emot, punkt slut.

Det finns naturligtvis inga garantier för att dessa fonder kommer att fortsätta leverera lika fantastiskt bra, men… jag har i dagsläget inga planer på att justera dessa innehav. ”Let your winners run!”…

Screen Shot 2020-08-29 at 00.25.47

Utöver dessa två giganter i väskan har jag även ca 16,4 % i en Svensk respektive en Amerikansk indexfond, fördelat med viss övervikt mot Sverige.

Vidare ligger ganska precis 12% i två olika obligationsfonder som är supertråkiga och i princip inte rör sig åt något håll…

Slutligen är ”Skandiaslatten” á 6% fördelad på C Worldwide Sweden Small Cap samt en Europeisk och en Svensk Indexfond.

Allokeringsmässigt är SEB portföljen relativt jämnt balanserad där de fem största segmenten Teknik, Industri, Kommunikationsstjänster, Sjukvård och slutligen Finans utgör 81% av innehavet. Teknik är störst med 21,7% och finans 5a med 10,6%.

Geografiskt dominerar Sverige med 60,1% av portföljen följt av USA på 29,1%. Resterande 10,8% är utspritt över resten av världen, sannolikt dock mest norden och övriga europa.

Även om jag formellt bara har ca 12% av sparandet i obligations / räntefonder räknar SEB’s analys fram att jag har exakt en tredjedel i dylika placeringar.  Detta är baserat på övriga fonders innehav, exakt hur dom har räknat fram det är lite svårt att bena ut, men… jag får lita på att banken har koll på hur dom klassificerar.

Aktieportfölj och Tjänstepensionsinnehav sammanslagna

Om jag jämför innehaven i min aktieportfölj med min Tjänstepension är de fem största innehaven fonder ur min TjP, och där det största TIN Ny Teknik är större än 2, 3 & 4 tillsammans.

Nedan har du mina Top 20 innehav, och av dessa är platserna 1 – 5 TjP Fonder, och dom utgör ca 39,4% av min totala portfölj.

Screen Shot 2020-08-28 at 22.37.00

Hur agerar jag när jag kan börja ta ut min Tjänstepension?

Kommer jag att allokera om för att dra ner på ev risker?

Det är en fråga jag debatterar flitigt med mig själv. I dagsläget är svaret nej, jag kommer att ligga kvar med det innehav och fördelningar jag har, men… när jag väl kommit in i uttagsfasen kanske svaret blir lite annorlunda. 

Om jag känner mig nöjd med vad jag har är det möjligt att jag viktar upp obligations och räntefonder en del.

En annan fråga att ta ställning till är under hur lång tid jag skall göra mina uttag, skall det vara över 5, 10 eller 15år?

Sannolikt kommer det att bli över en period av 15 år då jag kommer att ha så att jag klarar mig med utdelningar plus TjP uttagen.

Tiden får helt enkelt utvisa hur det blir. 

Hur ser DIN tjänstepensionsportölj ut?

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s