Portföljuppdatering 23 Augusti 2020

Innan sommaren, semestrar & skollov började hade jag som ambition att i alla fall försöka hinna med ett blogginlägg i veckan. Det höll ett litet tag, sedan tog annat som familj, vänner och cykling över…

I takt med att sommarlunken flöt på och vädret i alla fall stundom varit helt fantastiskt i Sverige minskade lusten, tid och möjlighet att försöka få till något vettigt. Även om jag förmodligen skriver hellre än bra vill jag inte hålla på och skriva bara för att publicera något. Då får det hellre vara ett tag tills dess att jag har motivation att tillgå.

Nu börjar det grymma sommarvädret att sjunga på sista versen, och med det kanske dags att börja ”jobba” lite igen 😉

Det har inte hänt jättemycket i portföljen sedan det senaste inlägget på temat den 24e Juni.

I korthet kan det sammanfattas med att jag pga många svenska bolags inställda, reducerade eller uppskjutna utdelningar började plocka ihop en mer tillväxtorienterad sub-portfölj i syfte att låta den växa under året och sedan eventuellt återinvestera i utdelningsbolag nästa år.

Du kan läsa mer om det här https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2020/07/10/borjan-till-en-subportfolj-med-tillvaxtfokus/

Då i Juni, representerade ”Tillväxtportföljen” ca 3,35% av mitt totala innehav, och sedan dess har den fyllts på ytterligare till att nu vara ca 5,8% av totalen. Främst har det ökats i Evolution Gaming och Swedbank Robur NY Teknik plus att jag plockade in en liten slatt av Sivers IMA.

 

Portföljen som den ser ut just nu

Portföljen innehåller för närvarande 53 olika bolag samt 2st fonder vilket är en liten ökning sedan slutet av Juni, och det beror till största delen på att jag initierat en ”sub-portfölj” med tillväxtbolag.

Mina Top 15 innehav är just nu som följer:

Dessa innehav utgör för närvarande ca 58,4% av den totala portföljen och följdaktligen majoriteten av all utdelning som kommer in i år.

 

Portföljen i sin helhet. (Klicka på bilden för större version)

I bilden nedan hittar du min Tillväxtportfölj vilket är det som tilldragit sig mest ”action” och intresse under sommaren.

Tillväxtportföljen består just nu av 9 aktier och två fonder.

Sedan jag startade den här sub-portföljen kan jag inte sticka under stol med att jag finner det allt intressantare att läsa om och försöka förstå mig på tillväxtbolag. Detta har sin grund i att jag under drygt ett års tid ganska noga har följt TIN Ny Teknik som är det med marginal största innehavet i min tjänstepension. Mer om detta i ett kommande inlägg…

Sedan mitt senaste inlägg om ”Tillväxtportföljen” den 10e Juli har jag gjort en ganska kraftig ökning i Evolution Gaming till att bolaget nu är mitt 18e största innehav utgörandes ca 2,4% av portföljen.

Jag är definitivt ingen expert på sektorn dom verkar i, men… Ju mer jag har läst års- och kvartalsrapporter, diverse analyser samt diskuterat bolaget med folk som fattar det långt bättre än jag, så framstår det ganska klart att dom har en unik position i branschen och att det finns en väldigt stor och ännu otappad tillväxtpotential.

Ökningarna i Swedbank Robur NY Teknik har varit lite småduttar här och där för pengar ”som blivit över”.

Likaledes är innehavet i Sivers IMA av det mindre slaget och det utgör just nu blott 0,05% av totalen. Bolaget är dock inne i en väldigt intressant fas där man både vunnit ordrar och en del ”design wins” på 5G relaterade komponenter. Detta har renderat en kurstillväxt på inte mindre än 226% de senaste 3 månaderna. Något jag inte tagit del av, men väl min son som haft bolaget i portföljen ett tag nu… Pipelinen för ytterligare orders ser god ut, och därav att ”FOMO pappan” äntligen fick tummen ur och hittade till köpknappen.

I skrivande stund har jag inga direkta planer på att plocka in fler bolag i ”Tillväxtportföljen”, men jag kan definitivt tänka mig att öka på i en del av de befintliga innehaven. Vilka det blir har jag inte kommit fram till ännu, och då många av bolagen är väldigt högt värderade blir det en del tänkande om vad som är bäst.

På ett sätt känns det ju direkt galet att öka i tex Apple som gått från $ 323 den 3e juni då jag skrev det här inlägget https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2020/06/03/mitt-problem-med-apple/ till att kursen i fredags stängde på $ 497,48. Alltså en uppgång på ca 54% på lite drygt 2 1/2 månad… men, splitten 4 för 1 som kommer nu i veckan kommer möjligen att driva upp kursen ytterligare. Det räcker att kolla på historiken vid tidigare splittar…

Om det sedan är motiverat eller inte, är en helt annan historia.

 

Sammanfattning och vägen framåt

Planen för portföljen under andra halvan av 2020 är att tighta till den lite mer och komma ner på ca 40 – 45 enskilda bolag, i första hand skala av några bolag som sannolikt inte kommer att dela ut i år, som Bilia och Volvo. Båda går dock ganska bra för närvarande så jag kommer troligen att rida det momentumet lite innan jag agerar.

På återhörande!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s