Början till en (sub)portfölj med tillväxtfokus…

Som jag skrev lite om i det senaste inlägget kring ”Juniorsparandet” har jag under en längre tid, drygt 2 år stått vid sidan av som en passiv åskådare och sett hur min sons portfölj växt allt snabbare i värde.

Denna värdeökning kan tillskrivas ett gäng tillväxtbolag som Evolution Gaming och Sinch, men även några mer traditionella utdelningshöjare som tex McDonalds och Starbucks. Utöver detta har även bransch- och nischfonder som C Worldwide Sweden Small Cap och Swedbank Robur Ny Teknik bidragit starkt till tillväxten.

För egen del har jag även gjort ett par ganska offensiva omallokeringar och omviktningar i min Tjänstepension, bla med en hyfsad övervikt av Tin Ny Teknik med mycket gott resultat hittills.

Ju mer och snabbare dessa placeringar växt till sig och ju fler bolag som börjat kapa i eller helt ställa in utdelningar under våren, har jag börjat fundera på att ”tweaka” min strategi lite.

Om detta nu är en temporär tweak som jag skrev om i det här inlägget, https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2020/06/17/en-temporart-tweakad-investeringsstrategi/ eller ett mer permanent komplement återstår att se.

Hur går tillväxtbolag ihop med en utdelningsportfölj?

Redan i Juni började jag plocka in fonder i form av Swedbank Robur Ny Teknik, som jag skrev om i det inlägg jag länkat till ovan. Sedan dess har jag även plockat in en liten slatt Avanza World Tech by Tin, och totalt utgör dessa två fonder nu 0,91% av min totala portfölj.

Utöver fonder har jag även funderat en hel del på att plocka in lite bolag som inte nödvändigtvis betalar någon utdelning idag, men som kanske kommer göra det i framtiden, och som kan ge en riktigt bra kapitaltillväxt. Denna kan i sin tur sedan kan användas för att investera i utdelningshöjare om jag så väljer, eller helt enkelt bara låta dom fortsätta växa.

Jag har ännu så länge inte ett fullt definierat mål med hur stor andel av portföljen som skall utgöras av tillväxtinvesteringar, men jag tänker i ett första skede att detta kan få landa kring 5 – 6%.

Trots vårens utdelningsslakt som tog ett rejält bett ur ”utdelningspajen” för 2020, och som innebär att årets samlade utdelningar sannolikt landar ca 16 – 18% under vad jag fick ut under 2019, så kommer årets utdelningar fortfarande att täcka ca 135 – 140% av mina fasta kostnader.

Jag sitter fortsatt också på en kontantbuffert som täcker mina kostnader i minst 19 månader till, mao förbi årsskiftet 2021, och fram till när jag äntligen kan börja tanka hem $$$ från min tjänstepension (TjP), så det är ingen större stress med att en hel del utdelningar uteblir i år.

Det är mer mitt ”investerarego” som naggas lite i kanten då jag hastigt och mindre lustigt trillade ner under några personliga utdelningsdrömgränser som jag uppnått.

Men men… jag överlever det, utdelningarna kommer tillbaks och dom växer igen med tiden!

De direkta följderna av vårens ”utdelningskäftsmäll” är att jag redan nu, över ett år innan jag börjar tanka hem TjP kommer att prioritera att investera i stabilare utdelningshöjare med lägre direktavkastning och… även plocka in en del tillväxtaktier av lite olika slag.

Jag behöver nödvändigtvis inte ha mer utdelning per månad just nu, och då jag inte behöver nalla från dem kan lugnt fortsätta att återinvestera varenda krona.

Här handlar det mer om att hantera mitt ”yieldkå*a” ego, så om jag börjar fiska efter mer High Yield REITs eller BDCs, ”call me out please…”

Tillväxtportföljen just nu…

Det första rena tillväxtbolag jag tog in var Apple, där jag successivt skalat in mig från mitten till slutet av Januari 2019. Från början faktiskt mest ”på skoj” för att se var kursen skulle ta vägen närmaste månaderna efter det ”ras” som två mindre starka kvartal bjöd på. Jag hade dock ingen direkt ambition med Apple som utdelningsbolag.

Tanken var bara att låta kursen sticka iväg lite för att sedan sälja av innehavet och köpa mer utdelning för pengarna. 2019 blev en grym resa, där kursen sköt upp från $ 150 till över $ 320, och tanken var ”bara lite till, lite till, sedan säljer jag…”

Sedan kom ”Coronakraschen”, och mer eller mindre allt ändrades, och det snabbt, men efter den initiala dippen har kursen återigen skjutit i väg, nu till över $ 380, dvs ytterligare ca 20% .

Mitt mål med Apple och den generella synen på tillväxtbolag har nu ändrats en del till att jag bestämt mig för att behålla bolaget längsiktigt och låta det vara hörnstenen i en ny, subportfölj för tillväxtbolag. Bolag och fonder som inte nödvändigtvis delar ut, men… som har potential att växa betydligt snabbare än den generella utdelningsaktien.

De senaste ca två månaderna har jag vid sidan av Apple även plockat in följande i portföljen:

Teknikorienterade fonder

– Swedbank Robur Ny Teknik & Avanza World Tech by TIN

Nya bolag

Svenska: Evolution Gaming, Sinch & Stillfront

Amerikanska: Livongo, Microsoft & Salesforce

Så här ser fördelningen mellan bolagen i portföljen ut just nu:

Totalt utgör Tillväxtportföljen för närvarande 3,35% av min totala portfölj, och av den andelen utgör Apple, Swedbank Robur Ny Teknik och Evolution Gaming nästan 75%. (För transparensens skull skall sägas att jag räknar andel av portföljvärde i antalet investerade kronor. Legacy från utdelningsinvesterartänk där utdelningen betalas på antalet aktier jag äger).

Av de svenska innehaven är jag mest sugen på att öka upp positionen i Evolution Gaming en bra bit, men fortfarande i valet och kvalet på om jag skall göra det innan eller efter Q2 rapporten som kommer den 17e Juli. Bolaget har ju gjort en fantastisk resa och fortsätter att leverera bra kvartal på löpande band. Dock lär det bli svårare att tillfredsställa förväntningarna i takt mer att haussen tilltar, men… något säger mig som varit typ 3a/4a på bollen att det dock finns en hel del ytterligare potential i aktien.

Jag har ännu så länge för lite koll på Sinch & Stillfront för att kunna bedöma potentialen här.

Av de amerikanska nyförvärven är det inte mycket att orda om kring Microsoft, en blytung MegaCap med en grym VD i Satya Nadella, en bred produktportfölj som kommer möjliggöra dominans och tillväxt under lång tid framöver. Jag har funderat på att ta in Microsoft som ett utdelningshöjarcase sedan slutet av förra året.

Jag borde ha tryckt på köp i mars eller april när kursen bottnade ut kring $ 135, men… jag köpte annat då.

Nu när jag väl bestämt mig allokerade jag kapital och tryckte på köp trots att kursen nu landade på $ 209. Tittar jag på högstakursen innan Coronakraschen som var ca $ 190 känns det ändå ok med tanke på att snitt CAGRn för Microsoft de senaste 5 åren ligger på ca 33,4%, och 19% över de senaste 10.

Trots att det är ett LargeCap bolag med en Market Cap på $ 181 BUSD, är Salesforce.com (SFDC) en plutt jämfört med Microsoft. Bolaget har visserligen funnits i ca 20 år, men fortsätter att utveckla nya lösningar och växer fortsatt snabbt. Av egen erfarenhet som användare av dess CRM system under ett drygt decennium och konkurrenternas i många år innan dess, kan jag attestera till att SFDC är överlägset både ur ett användarperspektiv och möjligheterna att skräddarsy applikationer.

Ett SaaS bolag som funnits i ca 20 år och vars största tillväxtmöjligheter finns bland enterprisebolag kommer inte att erbjuda någon rakettillväxt, men… jag är relativt övertygad om att man kommer att kunna erbjuda en långsiktigt stabil tillväxt runt 15 – 20% per år vilket är helt ok för mig.

Och vem vet… någon gång kanske SFDC även att börja dela ut vinst. Kassaflödet är starkt, men pga att man investerar mycket i produktutveckling och även har gjort en del förvärv senaste åren gör man inte vinst just för tillfället.

Det tredje nya bolaget är Livongo Health Inc., ett ungt bolag, börsnoterat 2019 som har utvecklat en AI driven hälsoplattform inriktad mot människor med kroniska tillstånd, där man i första hand fokuserat på diabetes, men även jobbar med tex övervikt där det onekligen finns en enorm potential i USA.

Plattformen bygger på medlemskap där man har en device för att kunna samla in data om patientens hälsotillstånd 24/7 för att analysera, ge stöd och ge klinikerna tillgång till detta. Vid mars månads utgång hade man 328,000 betalande medlemmar vilket visade på en tillväxt kring 100% på ett kvartal. Totalt finns det idag ca 31,4 miljoner amerikaner med diabetes, så det finns en del potential att växa både där och kring andra kroniska åkommor som övervikt eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Livongo är vad jag läst mig till hittills ett bolag med mycket hype kring sig, men när man läser lite djupare framkommer även en hel del potential. Om det sedan innebär att kursen kommer att skjuta iväg 1000% tals procent eller ej har jag ingen aning om just nu, men… jag har tagit en liten position med ambitionen att följa och lära känna bolaget närmare för att se om jag skall skala upp innehavet eller ej.

Utöver de tillväxtbolag som jag hittills plockat in har jag ytterligare ca 10 – 15 bolag på en bevakningslista med ambitionen att försöka läsa in mig på dessa de närmaste veckorna för att kunna sålla ut vilka som eventuellt kan vara intressanta att investera en peng i.

Hur resonerar du kring tillväxtbolag?

Vad om något letar du efter och vad är din strategi?

Annons

4 kommentarer

 1. Välskrivet. Jag tänker i stort lika som dig. Satsar i majoritet på utdelningsaktier. Har Microsoft som kvalar in i både utdelningshöjare/tillväxt samt har Amazon som mitt största innehav som inte delar ut. Eftersom aktien gått bra så väger den nu över 11% i portföljen

  Gilla

  • Thx!

   Bara för att förtydliga, så räknar jag alla portföljvärden i antal investerade kronor.

   Legacy från ”Utdelningsinvesterartänket” då utdelningar räknas på antal aktier 😉

   Gilla

 2. Mycket intressant inlägg! Mitt huvudfokus har varit och är fortfarande utdelningar. Men efter utdelningsfiaskot under våren har även jag börjat titta lite mer på tillväxt. Har inte orkat sätta mig in i några enskilda bolag utan har så smått börjat med några fonder via SAVR, nämligen BGR Next Generation Technology A2 och Swedbank Robur Ny Teknik.

  Gilla

 3. Hallå! Eftersom jag började investera i aktier förhållandevis sent gör jag redan tvärtom mot många av er utdelningsrävar. Under de sista åren har jag bara haft tillväxt i fokus. Har analyserat vilka de kommande decenniets megatrender blir och satsat nästan allt i vätgas/bränsleceller/förnyelsebar energi. I takt med att klimatkrisen agerat katalysator har innehaven i Powercell, Ballard, Plug Power, Nel, Metacon och Minesto växt många hundra procent. Och då har detta energiparadigm bara börjat. Men eftersom nämnda raketer ännu inte fått några stora omsättningar eller marginaler är utdelningarna obefintliga. Har därför så smått börjar skifta över mot stabila utdelningsbolag för att förhoppningsvis bli fri inom ett år. Men intresset för just vätgas/bränsleceller och förnyelsebart ligger nu i blodet, så en del av portföljen kommer antagligen att ligga kvar och bli en del av mitt nya liv som FIRE. Lycka till alla där ute.
  Mvh Martin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s