Uppdatering av “Juniorsparandet” och jakten på miljonen till 18-årsdagen…

I mitten av oktober förra året skrev jag en serie inlägg kring barnsparande. Mer specifikt om huruvida det är möjligt att göra sitt barn till miljonär på 18-årsdagen med “vanligt sparande”. 

Nu har det gått ca 8 månader sedan inläggen publicerades, och man kan ju lugnt säga att det hänt en del i världen sedan dess…

Hur såg sparandet ut i Oktober 2019? 

När jag skrev de ursprungliga inläggen hade Junior en portföljviktning på 37% aktier och 63% fonder, med en ambition att över tid balansera denna till ca 50/50. 

Aktieportföljen bestod av 12 olika bolag, varav 4 svenska och 8 amerikanska. Fokuset låg på investmenbolag, utdelningshöjare, några kul bolag som barn kan relatera till samt  några “tråkiga” bolag med hyfsat hög direktavkastning. Det  investerade beloppet var vid tillfället 69,523 kr och utdelningarna taktade på drygt ett Happy Meal i veckan. 

Fondportföljen utgjordes i oktober 2019 av 6 olika fonder, 2st small & microcap fonder med svenskt och europeiskt fokus, 1st småbolagsfond med sverigefokus, 1 st teknikfond med sverigefokus och avslutningsvis 2 st amerikanska indexfonder. Det investerade beloppet var vid tillfället värd 128,438 kr och portföljen hade avkastat 16,6% till ett värde på 149,721. 

Totalt investerat värde i oktober 2019 låg på 197,961 kr och det totala värdet låg på 236,625 kr, mao en utveckling på 19,5%.   

Vill du läsa inläggen för att få lite mer bakgrund hittar du dem här: 

 1. https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/10/10/kan-jag-gora-mitt-barn-till-miljonar-pa-18-arsdagen-med-vanligt-sparande/ 
 2. https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/10/12/kan-jag-gora-mitt-barn-till-miljonar-pa-18-arsdagen-del-2-4-aktiesparandet/ 
 3. https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/10/14/kan-jag-gora-mitt-barn-till-miljonar-pa-18-arsdagen-del-3-4-fondsparandet/ 
 4. https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/10/16/kan-jag-gora-mitt-barn-till-miljonar-pa-18-arsdagen-del-4-4-sammanfattning/ 

Juniors portföljer Juni 2020 

I skrivande stund innehåller Juniors samlade portfölj 5st fonder och 17 olika aktier, 12 svenska & 5 amerikanska. Fördelningen mellan fonder och aktier är i nuläget ca 55 / 45 %  så det har jämnat ut sig lite sedan i oktober. 

Då det för tillfället köps mest aktier till portföljen kommer det fortsätta att jämna ut fördelningen,  och någon gång i första kvartalet 2021 borde den ligga väldigt nära 50/50.  

Juniors fondportfölj 

Innehaven i fondportföljen har ändrat sig lite sedan i oktober 2019, såtillvida att Didner & Gerge Småbolag samt dito Microcap såldes av kring  årsskiftet. Anledningen till detta är enkel, Didner & Gerge har helt enkelt presterat rätt mediokert  de senaste ca 2,5 åren, både om man jämför med index eller andra aktivt förvaltade fonder  i samma avgiftsklass.   

Betalar man en förvaltningsavgift på > 1,5% så förväntar jag mig mer än 9,88% i avkastning över tre år för Småbolagsfonden, och t.o.m. sämre för MicroCap. Att jag fortsatte sitta kvar med dessa fonder i sonens portfölj, beror till stor del att jag själv hade en väldigt bra resa med Småbolagsfonden från början av 2009 fram till tredje kvartalet 2015 då den gick upp dryga 265%.  

Tyvärr har bolaget i princip trampat vatten sedan mitten av 2017.   

Jämför man Didner & Gerge med Swedbank Robur Ny Teknink över tre år är det utskåpning…

Pengarna från försäljningen har spridits ut över anda befintliga innehav med viss övervikt för just Swedbank Robur NY Teknik, samt att vi även plockat in Swedbank Robur Technology som har mer fokus på USA än NY Teknik som är företrädelsevis fokuserade på Sverige och norden. 

Totalt sett har fondportföljen hittills genererat drygt 25% avkastning, då tabellen ovan är några dagar gammal.

Nedan ser du fördelningen i storleksordning mellan fonderna i juniors portfölj.

Klart bäst utveckling av de fem innehaven i fondportföljen har C Worldwide Sweden SmallCap levererat, där Junior i skrivande stund är + 63%, följt av Swedbank Robur Ny Teknik på + 34%.

Med de förändringar som gjorts tycker jag att vi har fått till en bra balans bland fonderna, och i nuläget kommer jag inte att göra några förändringar.

Juniors aktieportfölj 

I tabellen nedan ser du Juniors aktieportfölj som den såg ut vid Juni månads slut. Nu har det gått några dagar sedan dess, och mest tack vare Evolution Gaming har värdet tagit ytterligare ett skutt uppåt.

De 5 aktier som presterat bäst sedan starten är:

 1. Sinch + 73,1%
 2. Latour + 68,9%
 3. Starbucks + 56,6%
 4. McDonalds + 30,4%
 5. Evolution Gaming + 29,9%

Bara 3 aktier i Juniors portfölj står ännu så länge på minus, och dessa är:

 1. Telia – 7,6%
 2. Bambuser – 7,3%
 3. Bure Equity – 2,1%

Sett till utdelningar har portöljen faktisk tappat något sedan i oktober 2019, pga en del svenska innehav som sänkt eller helt stoppat utdelningen samt att de allra flesta köpen under våren har varit i tillväxtbolag som inte har någon utdelning i dagsläget.

Detta känns för tillfället helt OK då Junior har tiden på sin sida, och utdelningarna samt utdelningstillväxten från befintliga innehav kommer tillbaks vad det lider.

Nedan ser du storleksfördelningen mellan Juniors 17 olika aktier, där Evolution Gaming seglat upp som hans största innehav under våren med en portföljandel på ca 20%.

Om vi tittar på portföljen i sin helhet, med både aktier och fonder utgörs 4 av de 5 största innehaven av fonder, med Swedbank Robur Ny Teknik i topp med en portföljandel på 22%. Evolution Gaming är den enda aktien på Top 5 listan med en andel som landar på 9%.

Allt sammantaget känner jag mig väldigt nöjd med sammansättningen av Juniors portfölj och hur den har utvecklats sedan den förra uppdateringen i oktober 2019. Visst kom det en liten dipp när det stormade som värst på börsen i våras, men det gjorde inte på långa vägar lika ont som det gjorde för pappa Utdelningscyklisten.

När detta inlägg slutförs kvällen den 2a Juli, 2020 har Juniors portfölj noterat ett gäng ATH’s över där han var innan Corona i våras, och han tittar inte bakåt eller åt sidan, bara framåt och uppåt mot nya höjder i jakten på den första miljonen!

Vägen mot miljonen… 

Det samlade värdet av Juniors portfölj är nu uppe i ca 284,000 kr, den totala avkastningen är 27,7%, alltså + 11,1% sedan i oktober 2019 vilket får anses vara klart godkänt. Utan att gå in på detaljer, kan vi knastertorrt konstatera att Juniors portfölj sopat banan med farsans vad avkastning beträffar…

Det är nu nästan 12 år kvar till 18-årsdagen, och om vi fortsätter i samma takt och på samma spår som nu, känner jag stor optimism till att han är miljonär innan han trillar över 18-årsstrecket.

Om vi fortsätter att putta in ca 20,000 kr per år till Juniors sparande, barnbidrag plus lite födelsedagspresenter och julklappar, återinvesterar all utdelning samt har en genomsnittlig tillväxt i både aktie- och fondportföljen på konservativa 6% kommer han att gå över miljonen vid ca 17,5 års ålder.

Jag känner mig hyfsat komfortabel med att avkastningen kommer att vara betydligt bättre än 6% per år, och det kommer att komma in en hel del utdelningshöjningar under resan. Med det sagt sticker jag ut hakan och säger att Junior når sin första miljon som 16-åring!

Nu är det upp till bevis så det gäller att ha huvudet på skaft och ett öra mot rälsen för att managera portföljen på bästa sätt och lyckas med föresatsen.

Slutsats 

Junior är en stor inspirationskälla för pappa Utdelningscyklisten som stått bredvid och tittat på hur hans portfölj i princip gav ett stort fett långfinger till ”Corona crashen”, och som sagt levererar nya ATH’s på löpande band.

Detta har lett till att farsgubben börjat snegla mer och mer på sonens innehav och så smått även börjar plocka in en del av dessa i sin egen portfölj.

Detta kan tyckas lite motsägelsefullt för en inbiten utdelningsinvesterare, men… Med tanke på att det svenska utdelningsåret har blivit ett riktigt antiklimax, har jag valt att från och med nu göra majoriteten av de svenska investeringarna under resten av året i fonder och tillväxtbolag som inte nödvändigtvis delar ut i dagsläget.

Tanken bakom detta är att låta pengarna växa till sig för att vid lämpligt tillfälle under början av nästa år sätta dem i arbete i svenska utdelare.

Mer om detta i ett senare inlägg.

På återhörande!

Annons

3 kommentarer

 1. Tack för inspirerande inlägg! Är mkt intresserad av uppföljning och hur man resonerar vid utplock/inplock av olika värdepapper i framtiden 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s