Portföljuppdatering 24e Juni

Ytterligare ca 2 månader har gått sedan jag senast uppdaterade portföljen på bloggen. Tack och lov har det inte varit lika dramatiskt som tidigare i år, men det har dock hänt en del som lett till lite omallokeringar. 

Den största händelsen under perioden har varit att Volati till slut även ställde in utdelningen för sin preferensaktie. Detta på grund av oklarheterna och osäkerheten i tolkningen av de regler som gäller för statligt bolagsstöd för korttidsarbete, något som berör Akademiboknadeln. 

Volati är ett av de bolag jag ägt allra längst i min bana som utdelningsinvesterare. Jag förstår och respekterar bolagets beslut till fullo, och efter omständigheterna försöker man göra det bästa för ägarna genom att ge 10,5% extra ränta på den den innehållna utdelningen. 

I dagsläget råder det mycket osäkerhet kring hur länge utdelningen kommer att hållas inne, blir det ett par kvartal,ett år eller längre? Ingen vet i dagsläget, och av den anledningen valde jag kort efter meddelandet att sälja mitt innehav. Totalt sett blev det en bra affär med en helt OK kursvinst då jag gick in i bolaget 2015 och tankat bra med utdelning sedan dess då min YoC låg på hela 7,47%. 

Hittills har pengarna från försäljningen har i huvudsak allokerats till Akelius, Castellum & Axfood som är hörnstenar i min porfölj, men… Jag har även valt att lägga en del av likviderna på innehav som inte delar ut, och lite hålls fortfarande som kassa för framtida köp. 

Detta kan ju låta lite motsägelsefullt vid en första anblick, men tanken här är att då utdelningsåret 2020 i princip är inställt, istället allokera en del av medlen i den svenska delen av portföljen mot tillväxtinnehav.  

Dessa tillväxtinnehav skall sedan få ligga och växa till sig fram till första kvartalet av 2021 när bilden av det svenska utdelningsåret förhoppningsvis klarnat och jag kan ta beslut om var jag vill investera, och att det då skall vara en större pott pengar.  

Portföljen som den ser ut just nu:   

Portföljen innehåller fortfarande 49 olika bolag, varav mina ”Top 15” innehav just nu är fördelade som följer: 

Sammanfattning och vägen framåt 

Som helhet börjar jag bli mer och mer till freds med min ”Post Corona” portfölj. Det finns fortfarande en del balansering att göra, detta för att på sikt vikta upp den andel som ligger i SEK samt att beta av och vikta ner alternativt avyttra någon surdeg. 

Uppbalanseringen av SEK innehav kommer i nuläget att ske genom att investera i tillväxtalternativ främst fonder som förvaltas av riktigt kompetent folk och som erbjuder en bred exponering mot expansiva bolag i branscher jag inte riktigt har koll på själv. 

I första läget har jag börjat bygga upp en position i Swedbank Roburs Ny Teknik som funnits i min sons portfölj ett tag och riktigt levererat starkt i år. Just nu är fonden bara 0,16% av mitt totala innehav, och med det ett av de allra minsta. Jag kommer sannolikt att låta detta växa upp mot ca 1% över tid. 

Utöver en Ny Teknik har jag lite ”på skoj” även investerat direkt i ett par av fondens innehav, Evolution Gaming & Sinch då jag i alla fall har ett litet hum om deras verksamhet och potential framöver. Vidare, har en viss ”F.O.M.O.” växt fram av att se dessa innehav gå som tåget i min sons portfölj, där han just nu är + 41 resp. + 72% and counting 😉 

På avdelningen surdegar är sänket i portföljen just nu både vad gäller aktiekurs och utdelningar, det norska fartygsleasingbolaget Ocean Yield som går igenom en tuff tid som inte direkt blivit lättare av Coronapandemin. Jag har redan skalat bort ungefär halva innehavet, och sannolikt kommer resten successivt att säljas av efter sommaren då börsen och aktien förhoppningsvis tar lite fart igen. 

Det var allt för den här gången.  

Nu skall jag bokstavligen ta och hoppa i sjön för att svalka av mig och springa en bit i min ”Wet Vest”. Dock utan handskar som på bilden… 

Skonsam träning för kroppen, men tufft att hålla näsan över vattenlinjen så det gäller att jobba… 😉 

Vi hörs snart igen, tills dess ha’t gött i solen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s