Om du hade investerat $ 8,000 i Realty Income 1994…

Man skall aldrig bli kär i sina aktier, men… det är rätt svårt att inte ha en liten soft spot för ”The Monthly Dividend Company”, eller Realty Income. 

Jag har varit investerad i detta bolag sedan Januari 2016, alltså i snart  4 1/2 år.  Under den tiden har jag fått ta del av inte mindre än 23 utdelningshöjningar. 

Sedan mitt första köp ha utdelningen höjts med 17,6% vilket ger ett höjningssnitt på 3,92% per år.  Jag har köpt på mig mer aktier under resans gång, till att det idag är mitt 10e största innehav utgjörandes 3,43% av portföljen, och jag har för närvarande en Yield on Cost på 5,69%. 

Om vi räknar med en årlig utdelningshöjning på 4% (snittet sedan 1994 är 4,5%) för att vara konservativa hamnar min YoC (andelen utdelning per investerad krona / dollar)  på 6,92% om ytterligare 5 år och 8,42% om 10 år (detta förutsatt att jag ligger kvar med nuvarande positionsstorlek)..  

Källa: Realty Income investor relations presentation.

Bolaget har alltså höjt sin utdelning 107 gånger sedan 1994, varav 91 kvartal i följd. Detta inkluderar en brusten DotCom bubbla, en finanskris & nu Coronakrisen. Lite som den gamla The Energizer Bunny reklamen, ”It takes a lickin’, and it just keeps on tickin’….”.

Inte helt ”illa pinkat” och precis den typ av investering jag vill ha för att långsiktigt kunna ta del av en stabil och växande utdelningsström.  

Kraften av ränta på ränta över tid in action… 

Tyvärr hade jag varken pengar, vetskap om Realty Income eller börsen överhuvudtaget när bolaget börsintroducerades 1994. Som du kommer att se nedan är utfallet på en investering i Realty Income över 26 år typ ”håll käften imponerande”… 

Grafen nedan sträcker sig bara till Q1 2020 vilket gör att den slutar någonstans mitt i ”Coronakraschen”, men… det spelar mindre roll sett över så lång tid som 25 år.

Källa: Realty Income investor relations presentation.

Sedan Realty Income noterades i oktober 1994 och fram till idag har man kort och gott smiskat skiten ur alla relevanta index, och som synes än mer så sedan 2008 då gapet verkligen började accelerera.

Sedan bolaget listades 1994 har den genomsnittliga helårsavkastningen varit 14,6%. Helt OK för ett rätt tråkigt fastighetsbolag och 5,1% bättre per år än bästa jämförbara index.

Bolaget har även haft en rätt bra tillväxtresa genom åren, från något hundratal fastigheter till dryga 6,500 år 2020, detta med en beläggningsgrad som hela tiden pendlat i spannet 96,6 – 99,5%.

Så…

Om du då hade gjort som rubriken säger, och investerat $ 8,000 i Realty Income den 18e oktober 1994, och under den tiden återinvesterat all utdelning, var hade du varit nu räknat i total mottagen utdelning?

Dina $ 8,000 hade nu varit värda $ 49,860, mao 6,23 x den initiala investeringen.

Du har sedan mitten av oktober 1994 alltså inkasserat $ 41,521 i utdelning. Svårt att inte gilla det som utdelningsinvesterare.

Källa: Realty Income investor relations presentation.

Alla har vi olika strategier, mål och perspektiv som investerare. Även bland oss som är inbitna utdelningsinvesterare varierar det en hel del, och det är helt ok. Det finns fler än en strategi som fungerar, och det viktigaste är att hitta den som passar just dig.

Oavsett vilken strategi man har är det väldigt tydligt att utdelningar har en rätt kraftfull effekt för den som är långsiktig. I bilden nedan hittar du en illustration på Realty Income vs S&P 500’s avkastning sedan 1994, både med respektive utan utdelningar inräknat.

Källa: Realty Income investor relations presentation.

Ytterligare ett konkret exempel med ett lite kortare tidsperspektiv

Men… då får har varit eller kanske kommer att vara investerade i bolaget så länge, låt oss ta ett exempel över en period på lite drygt 10 år som är betydligt mer greppbar istället. Jag har just nu bara ca 6,5 år dit med min investering i Realty Income.

I det här exemplet har man puttat in $ 25,910 vid årsskiftet 2009/10, och vid utgången av Q1 2020 har man under dryga 10 år mottaget $ 22,792 i utdelning. Detta motsvarar 88% av det initialt investerade kapitalet. Jag tar det vilken dag som helst!

Rätt fantastiskt att se hur man har kunnat få igen hela sin initiala investering i utdelningar på 12 år & dubbelt upp på dryga 18 år.

Sett över tid är det inget annat än grymt imponerande hur Realty Income’s växande utdelningar belönar den långsiktige investeraren. Självfallet har takten på ökningen dragits ner lite över tiden i takt med att bolaget växt och fått svårare att driva samma tillväxt som i de tidiga åren, men… oavsett känner jag mig väldigt trygg och nöjd med min investering i bolaget.

”Keep it simple stupid…”

Jag har under min yrkesverksamma karriär skrivit fler affärsplaner än jag både kan, och vill dra mig till minnes…

I takt med att bolaget jag jobbade på blev allt större och mitt ansvarsområde växte, blev dom allt mer komplexa. Inte sällan funderade jag på varför, men det var bara så det skulle vara enligt ”the corporate template”…

Därför att det rätt uppfriskande att se Realty Income sammanfatta hela sin affärsplan i sju punkter på en slide. Självfallet finns det mer detaljer underliggande, men icke desto mindre, enkelt och rakt på sak!

Min slutsats

Realty Income är och kommer med hyfsad sannolikhet fortsätta att vara ett av mina nyckelinnehav under lång tid framöver, och definitivt ett av de mest pålitliga utdelningshöjarna.

Helt enkelt en ”allvädersaktie” som erbjuder en helt OK direktavkastning, bra utdelningstillväxt och även en del kurstillväxt till en rimligt låg risk, vilket allt sammantaget ger en riktigt bra investering.

It’s a keeper 😉

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s