Lite tankar och allmänt “svammel” kring nuvarande shoppinglista …

Screen Shot 2020-05-09 at 17.27.30

Just nu har jag totalt 14 olika bolag där jag löpande köper eller kan tänka mig att köpa, allt i syfte att långsiktigt öka kvaliteten på min utdelningsportfölj.

Detta är att betrakta som ett “work in progress” som sannolikt kommer att pågå under flera år.

I takt med att jag kryper närmare det magiska datum som innebär att jag kan börja ”befria” min tjänstepension, kommer jag att bli allt konservativare i allokeringen så en del bolag kommer sannolikt att bytas ut under resans gång.

Så här ser emellertid listan ut just nu, och det med den tillhörande resonemanget om varför…  😉

AbbVie

Screen Shot 2020-03-05 at 12.24.29AbbVie är inte en Dividend King, ännu, men… man är på god väg då man nu höjt utdelningen 47 år i följd.

Trots den fina historiken, där bolaget höjt utdelningen med 20,86% i snitt de senaste 5 åren, var jag var länge tveksam till att investera pga osäkerheten kring det utgående Humira patentet.

I och med $ 63 BUSD förvärvet av Allergan så späder man så småningom ut beroendet av den kassakon och världens mest säljande medicin Humira, vars patent i USA går ut 2023.

Med på köpet får man bland annat Botox, och förväntningarna är att förvärvet skall bidra med + 10% vinst per aktie redan det första året som gemensamt bolag, och efter det ca + 20% år vilket bådar gott om man lyckas.

Vidare har den nya större AbbVie koncernen förmodligen branschens bästa pipeline med dryga 30-talet nya medeciner i varierande stadier där dom första väntas lanseras under 2020.

Av egen erfarenhet vet jag att det inte är helt trivialt att integrera 2st stora företagskolosser, och få de synergier som ser givna ut på papper eller i PowerPoint att fungera i verkligheten.

AbbVie har i alla fall slagit analytikernas prognoser för vinst per aktie från Q1 tom Q4 2019. Dock tror analytikerna att man kommer få lite svårare under 2020, och spår ca + 4,5%. Det blir onekligen ett spännande år, men jag är positiv till att bolaget kommer att prestera bra framöver.

AbbVie är i skrivande stund 3,70% av mitt totala innehav vilket placerar bolaget på 8e plats storleksmässigt och är därmed ett av de bolag där jag har ökat allra mest under Coronapandemin. Förutom att det är ett väldigt stabilt bolag attraheras jag av den förhållandevis höga direktavkastningen, just nu 5,2% och det faktum att man i snitt höjt utdelningen med 20,9% per år de senaste 5 åren.

Även om man kanske inte kommer att höja utdelningen med 20ish procent i år, finns det goda förutsättningar till att höja klart mer än marknaden.

Min nuvarande plan är att växa innehavet upp till ca 4,5 – 5 % av portföljen.

British American Tobacco    img_1249

Jag började bygga min position i BTI under andra halvan av Mars. Jag prickade visserligen inte botten, men kom in på en helt OK kurs.  Resonemanget bakom att plocka in det här bolaget är att tobaksbolag tenderar att klara sig bra när det är tuffa tider, det var relativt undervärderat, stabilt och erbjuder en riktigt bra direktavkastning, fn 8% för min del.

Vidare var tanken att ha det som komplement till Altria där jag har en position som utgör 3,07% av portföljen. Just nu är BTI 0,52% av portföljen, och över tid kan jag tänka mig att öka på innehavet till ca 1% av portföljvärdet.

Castellum

5F6A1C1C-3194-4178-AA3C-005BFAD9C62F

Castellum är ett av mina kärninnehav som hamnar på plats 4 utgörandes 4,28% av portföljen. Av de bra utdelnimgsaktier som finns i Sverige är Castellum lite av guldstandarden, vilket räcker som motivation. Taket för Castellum i min portfölj är ca 5% av dess totala storlek.

Cibus Nordic

img_1250

Cibus är ett relativt nytt tillskott till portföljen som jag började plocka in mot slutet av Mars i år, då jag gjorde ett par större inköp i samband med den pågående omviktningen av portföljen, vilket gjorde att innehavet tämligen omgående hamnade runt 2,5% av totalen.

Sedan dess har jag löpande gjort ett antal mindre köp vilket lett till att Cibus nu utgör 3,22% av min portfölj.

Fram till att jag började köpa in mig i bolaget hade jag haft Cibus på min perifera radar, dock utan att ha några riktigt seriösa tankar på att köpa in mig. Helt ärligt var jag lite små skeptisk till vad som i princip är en Svensk REIT, huvudsakligen investerad i ett gäng finska bolag…

Huvudanledningarna till att jag började köpa in mig, efter att ha läst på en del om bolaget, var:

  • Kombinationen av en stabil affärsmodell med ca 90 % av av intäkterna härhörande från livsmedels- och dagligvarukedjor.
  • En vid tillfället väldigt hög direktavkastning på ca 8,3%.
  • En utdelningspolicy vars mål är att höja med ca 5% år.
  • Ambitionen att senare i år övergå från kvartals till månadsutdelning.
  • Tillskottet i år av 111 st Coop fastigheter i södra och mellersta Sverige.
  • Man har utöver detta även en hel del ambitioner att fortsätta växa i Sverige på ett disciplinerat och kontrollerat sätt.

Substansvärdet för Cibus ligger i skrivande stund på 122,80 kr per den senaste kvartalsrapporten för Q1 2020, därav handlas bolaget just nu till en premie på ca 6,5%.

Med tanke på att bolaget just nu handlas till en substanspremie är uppsidan på kursen lite begränsad, så eventuella köp på nuvarande nivå kommer endast att ske för att “köpa mer utdelning”. Jag kan i dagsläget tänka mig att bumpa upp innehavet till ca 3,5% av min totala portfölj.

Cisco Systems

img_1084

Cisco, grundat 1984 är ett de mest ikoniska IT bolagen och en av pionjärerna inom networking. Det senaste decenniet har man kontinuerligt breddat både utbud och verksamhet långt utanför det scopet, och bland annat även varit en av de drivande krafterna bakom konvergerade datacenter.

Det senaste året har dock varit tufft, där bla. handelskonflikten med Kina lett till att omsättningen i just Kina, som är en stor och viktig marknad under ett enskilt kvartal 2019 droppat med 26%.

Som en följd av det har även aktiekursen straffats hårt. Efter att ha toppat ut på $ 58,26 i Juli 2019 var man i December nere på $ 43,84, och nu i mitten av Maj 2020 ligger kursen efter en dipp ner till ca $ 33 åter kring $ 44. Trots kurstappet har bolaget hela tiden levererat bra resultat och slagit analytikerestimaten kvartal efter kvartal.

Cisco är ett kvalitetsbolag som jag jobbat parallellt med i många år, dock inte på de senaste 4 – 5 åren, efter det att den legendariske, visionäre VDn & Styrelseordföranden John Chambers lämnade bolaget. Just nu utgör bolaget 0,37% av portföljen, och tanken är att över något års sikt skala upp det till ca 1 %.

The Coca Cola Company

img_0767

Coke är tveklöst ett av historiens mest ikoniska varumärken, och en av de mest högprofilerade sk. “Dividend Kings”.  Bolaget har betalat utdelning sedan 1920, och man har höjt den varje år sedan 1963.

Jag har under flera år varit lite avogt inställd till att plocka in Coke i portföljen, då konkurrenten PepsiCo är mer diversifierad, växer snabbare och beviserligen är en klart bättre utdelningsaktie. (Se https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/08/coca-cola-co-eller-pepsico-vilken-ar-den-basta-utdelningsaktien/ för en lång utläggning om varför).

När börspaniken härjade som värst i slutet av Mars och aktien ett tag dippade ner under $ 40 strecket kändes det som en bra deal och jag slog till på en post á 1,21% av portföljen.

Jag anser fortfarande att PepsiCo i ett normalläge är en klart bättre investering än Coke, så jag kommer sannolikt inte att bygga upp någon jätteposition, men jag kan tänka mig opportunistiska köp runt $ 40 strecket och kanske bygga upp positionen till dryga 1,5% av portföljen.

Enbridge

img_1075

Enbridge det klart största energi-infrastrukturbolaget i Nordamerika. Man arbetar primärt med transportera, hantera och lagra framförallt gas, men till viss del även olja i Kanada och USA.

Genom att vara det överlägset största bolaget inom sina sektorer för både Gas Pipelines samt Oljeproduktion & Piplelines och sett till börsvärde och med sin infrastruktur av pipelines ger det en väldigt stark vallgrav som är extremt svår att konkurrera ut.

Jag har löpande köpt in mig in i bolaget sedan början av 2019 och byggt upp positionen till att den nu utgör 3,07% av den totala portföljen.

Den initiala anledningen till att jag investerade var att jag attraherades av den höga direktavkastningen. Att bolaget även har en väldigt bra utdelningstillväxt över det senaste decenniet, vilket är en ovanlig kombination, var det som fick mig att köpa.

Ett stort, moget och trögt bolag som Enbridge är inget man investerar i för att få en grym utveckling på aktiekursen, förutom att man kan dra nytta av lite dippar då och då. Detta är ett rent ”growing cashflow play” som skall leverera i många år.

Enbridge har betalat utdelning varje år sedan 1953, samma år som bolaget noterades på Torontobörsen, och man har höjt utdelningen årligen sedan 1996, mao 24 år i följd.

Även om energi i allmänhet och olja i synnerhet är branscher som har det extremt tufft just nu, är Enbridge i sammanhanget ett hyfsat säkert kort då bolaget genom sina långa kontrakt med stabila “investment grade” kunder i det närmaste är att betrakta som en “utility”.

Jag är ganska nöjd med min position för stunden, men kan tänka mig att växa den lite mer, upp till ca 3,5% av portföljen.

Vill du läsa mer om Enbridge skrev jag följande om bolaget i December 2019: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/12/12/enbridge-den-perfekta-pensionarsaktien/

Federal Realty Trust

img_1251

Jag har inte köpt in mig i det här bolaget, ännu och vet inte när eller om det kommer att ske heller, men…

FRT är en av de mest högkvalitativa Retail REIT’sen på marknaden, med attraktiva verksamheter i bra lägen. Bolaget är väldigt stabilt, har ett A- kreditbetyg och, det är en Dividend King med en direktavkastning på attraktiva 5,4%.

Bolaget är definitivt intressant att kliva in i framöver.

Fastpartner D

img_1252

Sven Olof Johansson är en av de största profilerna i fastighetsbranschen där han varit aktiv i över 30 år.

Jag har haft lite grovkoll på Fastpartner över de senaste åren, men hade fram till i mars i år inte köpt in mig, mest på grund av att jag redan hade ett antal fastighetspreffar i portföljen och inte kände behovet att plocka in ytterligare ett bolag I det segmentet..

“Kraschen” och påföljande inställda utdelningar framförallt från bankerna ändrade det…

Hittills har jag tagit in en ganska liten portion av D-aktien vars direktavkastning ligger på 6,5% för att tanka stabil utdelning. I dagsläget utgör bolaget 0,76% av portföljen, och jag kan tänka mig at öka upp den till ca 1,5 – 2% av portföljen över tid.

Johnson & Johnson

img_1253Kungen av alla Dividend Kings behöver knappast någon närmare presentation. Även om JNJ inte har den längsta utdelningsstreaken av alla Dividend Kings, är min take är att det allt som oftast är det bolag som är lite av “Guldstandardstämpeln” i sällskapet.

Bolaget har funnits på min radar i flera år, och jag har varit på gång att trycka på köp ett antal gånger, men… hittills har det alltid fallit på att direkavkastningen ”bara”  legat kring 2,50% strecket.

Tack vare… Coronakrisen uppstod äntligen ett tillfälle att plocka in bolaget som nu utgör 1,18% av portföljen, och detta med en direktavkastning på hela 3,33% vilket är det högsta sedan 2012.

JNJ är högst troligt ett “för alltid” innehav som jag kommer toppa upp lite då och då om det kommer en dipp i kursen som i alla fall ger en DA kring 3% strecket. Återstår att se om det händer…

Kellogg Corp.

img_1254Kellogg’s är ett varumärke som jag har haft en relation med i princip hela livet, både som konsument, en vän som jobbar på HK i Battle Creek, Mi., och sedan ca 1 ½ år även aktieägare. Bolaget är av väldigt defensiv karaktär, och kändes fram till att man för ganska precis ett år sedan sålde av Keebler, närmast bakåtsträvande…

I svåra tider som dessa står sig bolag som Kellogg’s bra, vilket visat sig i att trycket på produktionen just nu är högt.

Bolaget har höjt utdelningen 15 år i sträck, och är med det en “Dividend Contender”, där den årliga höjningen snittat runt 3,5% de senaste 5 åren, och med en utdelningsandel på ca 60% känns utdelningen och små modesta höjningar framöver hyfsat säker.

Kellogg’s utgör just nu 1,45% av mitt totala innehav, och jag åtnjuter en YoC på 4,28%. Det kommer nog inte att bli några jätteökningar här, men jag kan tänka mig att öka positionen upp mot 2% strecket när bra tillfällen ges.

PepsiCo

Screen Shot 2020-03-05 at 12.31.53PepsiCo är ett av mina absoluta favoritbolag sett till hur bolaget diversifierats och utvecklats över de senaste decennierna från ett renodlat, enprodukts, läskedrycksbolag på 1960 talet till att i dag vara ett riktigt “Powerhouse” inom drycker och snacks med dryga 20-talet varumärken som omsätter över $ 1 BUSD.

Imponerande är bara förnamnet…

Bolaget utgör just nu 1,64% av min totala portfölj, och jag har som långsiktig ambition att mer eller mindre dubbla innehavet. Anledningen till detta är enkel, PepsiCo är en av de bästa och mest stabila av de lite mer konservativa utdelningshöjarna du kan äga.

PepsiCo har höjt utdelningen 47 år i sträck, så det är bara tre år kvar innan man uppnår den åtråvärda statusen som Dividend King. De senaste 5 åren har höjningarna snittat på 8,4%, och nu senast höjde man med ca 7%.

Min bedömning är att höjningstakten kommer att mattas av något då andelen utdelad vinst krupit upp några procent de senaste åren, och kommer landa kring 5% vilket fortfarande är helt ok.

Om du vill läsa mer om PepsiCo som utdelningsaktie skrev jag ett långt inlägg om detta i Oktober förra året: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/08/coca-cola-co-eller-pepsico-vilken-ar-den-basta-utdelningsaktien/

Prudential Financial

img_1255Prudential Financial, ett globalt försäkrings- och investmentservices bolag med en market cap på ca $ 21,7 BUSD.  Detta är ett väldigt nytt, och hittills även mitt klart minsta innehav a 0,15% av portföljen.

,Jag har haft ögonen på bolaget i snart ett år huvudsakligen pga att det, i alla fram till coronakrisen…, varit en kassaflödesmaskin av rang och bra utdelningstillväxt som snittat 13% över de sensate 5 åren.

Man har även en förhållandevis låg andel utdelad vinst som snittat under 35% de senaste 5 åren. Just nu har den dock hoppat upp till ca 49%. Direktavkastningen ligger för närvarande på 8,0%.

Med tanke på den “fallout” som kommer att följa när coronakrisen passerat är det svårt att bedöma hur stor inverkan denna kommer att ha på bolaget, och därav kommer jag att vara försiktig med mina ökningar. Jag kommer sannolikt inte att öka positionen över 0,5% av min totala portfölj i nuläget.

WP Carey

img_1256

De allra flesta i läsarskaran är säkert bekanta med WP Carey, så bolaget behöver knappast någon närmare beskrivning.

För de som inte kände till bolaget innan, är det en av de mest etablerade och välskötta (triple) net lease REIT bolagen på marknaden. Tillsammans med Realty Income betraktas man som sk “bluechip” REITs.

Market cap just nu är ca $ 16,4 BUSD vilket representerar ca 63% av Realty Income’s marknadsvärde.

Jämfört med Realty Income har WP Carey en större andel av verksamheten i Europa som utgör dryga 34% av fastighetsbeståndet, och man har en betydligt mindre exponering mot restauranger och biografer som endast utgör 2% av de totala hyresintäkterna.

Snittlängden på bolagets kontrakt ligger på 10,7 år och man har just nu en beläggningsgrad på imponerande 98,8%. För april i år hade man per 1 maj fått in hela 95% av hyrorna vilket får anses vara outstanding efter omständigheterna.

Jag plockade in bolaget i portföljen sista dagarna i mars, när jag viktade ner lite i STORE Capital, då WP Carey just nu känns som en stabilare investering, nästan i klass med Realty Income. Där WP Carey är lite vekare är primärt balansräkningen, och man har just nu ett kreditbetyg BBB / BBB+, så lite sämre än Realty Income som är en av ett litet fåtal REITs med en A- rating.

Bolaget utgör i skrivande stund 0,75% av portföljen, och här kan jag över tid tänka mig att vikta upp till runt 2% av totalen.

Det var ”det hele” för nu. I nästa inlägg kommer det eventuellt en genomgång av något av bolagen på listan.

Vi hörs!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s