Min shoppinglista just nu…

Screen Shot 2020-05-09 at 17.27.30

I början av mars publicerade jag ett inlägg på temat ”Min shoppinglista för en stökig börs…” (du hittar det här: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2020/03/06/min-shoppinglista-for-en-stokig-bors/ )

 

Shoppinglistan som den såg ut 6e mars, 2020

Denna lista skrevs alltså innan det riktiga helv*tet brakade loss, och man verkligen såg omfattningen av Coronapandemin, eller hade en indikation på den kommande oljekraschen…

Med de fakta vi nu har till hands är det naturligtvis lätt att ”dissa” några av de bolag jag då listade, men… listan gjordes med de fakta som stod till buds vid det aktuella tillfället.

Om du inte orkar gå tillbaks och läsa det inlägget, så innehöll min shoppinglista då 4st svenska och 8st amerikanska bolag. Dessa var Bilia, Clas Ohlson, Corem Property Pref., och Telia på den svenska marknaden, och 3M, Altria, AbbVie, AT&T, Iron Mountain, PepsiCo., Realty Income samt Store Capital på den amerikanska.

 

Vilka av ovanstående svenska bolag finns kvar på shoppinglistan?

img_1236

Av de svenska bolagen ovan fortsatte jag att köpa en hel del Telia under hela mars, pga att det är stabilt och tråkigt samt levererar en med svenska mått mätt hyfsad utdelning i år. Bolaget utgör nu 4,47% av portföljen, så jag har sannolikt shoppat färdigt där för ett bra tag framöver.

Jag har även köpt en del Corem Property Pref. under mars och april, till att bolaget nu utgör 3,16% av mitt totala innehav, och även här känner jag mig för tillfället ganska färdiginvesterad.

Bilia och Clas Ohlson har däremot fått vila, och jag har tom sålt av en hel del av Classe för att ta hem lite vinst och sysselsätta det kapitalet i andra bolag. Hittills har Clas Ohlson visat sig stå emot väldigt bra, men jag står för mitt beslut.

Utöver vad jag hade på den gamla shoppinglistan, har jag under perioden från början av mars och fram till nu tagit in en rejäl slatt Akelius D, då jag tyckte att den ett tag kom ner till en väldigt attraktiv nivå som gjorde att jag kan stå ut med att den handlas i Euro då det på en snittkurs på € 1,21 tom torde finnas en del kurspotential. Bolaget är för närvarande mitt näst största innehav med en portföljandel på 4,47%, och jag kan tänka mig att öka till max 5%.

Jag har fortsatt på temat fastigheter och även plockat in en bra stek av Cibus Nordic Real
Estate som nu utgör 2,76% av innehavet, samt Sven-Olof Johanssons Fastpartner D som just nu är 0,74% av den totala portföljen.

 

Vilka av ovanstående amerikanska bolag finns kvar på shoppinglistan?

img_1234

Faktum är att av de 8 amerikanska bolag jag satte upp på min lista i början av mars, har jag i varierande grad löpande köpt i 7 av dessa. Det enda bolaget som det inte köpts något i är Store Capital, där jag minskat lite, och det som skiftats ut har istället investerats i en annan ”triple net lease” REIT,  WP Carey.

Av de amerikanska bolagen på shoppinglistan har jag köpt på mig klart mest i AbbVie där jag mer är tredubblat mitt innehav, vilket gör att bolaget nu är mitt 8e största innehav med 3,70% av portföljen.

Även AT&T har växt en hel del och fyller nu som 6e största innehav upp 3,74% av väskan. Vidare har mitt innehav i PepsiCo., nästan dubblerats till att det nu utgör 1,66% av portföljen.

Realty Income har även det successivt skalats upp till att det nu är är mitt 10e största innehav utgörandes 3,38% av portföljens storlek.

Slutligen Altria har fått sig en hyfsad skjuts från 1,87 upp till 3,07% av mitt totala innehav.

Ökningarna i 3M och Iron Mountain har varit marginella och påverkar inte nämnvärt bolagens andel av min totala portfölj.

Utöver vad jag hade på shoppinglistan från den 6e mars, har jag under perioden fram till nu framför allt tagit in The Coca Cola Company och Johnson & Johnson där båda nu utgör ca 1,2% av porföljvärdet.

 

Vad finns på shoppinglistan just nu 10 maj, 2020?

Vad gäller svenska bolag som kan erbjuda bra utdelningsstabilitet, gärna med tillväxtpotential förutsatt att det inte är en ”Pref” eller D-aktie, en hanterbar utdelningsandel samt en direktavkastning på runt 4% känns det för närvarande ganska magert…

Vill man ha stabil utdelning i Sverige just nu är det främst D- och preferensaktier och då  oftast från fastighetsbolag som står till buds.

De enda svenska bolag jag tittar på och köper just för stunden är således Castellum, Cibus Nordic Real Estate samt Fastpartner.

img_1235

Hoppar vi över till USA är det desto lättare att hitta intressanta bolag som hyfsat väl uppfyller mina kriterier och där får det faktiskt att hitta en hel del som fortsätter att höja sina utdelningar.

Det sagt tvingas man dock dra ner kravet på direktavkastning rejält, vilket är helt rimligt i rådande läge. Jag lägger självfallet även mer vikt vid att bolagen säljer saker eller tjänster som folk måste ha, oavsett pandemier eller massarbetslöshet etc etc, samt att dom naturligtvis även har starka finanser och en hållbar utdelningsandel.

Av bolagen på den gamla shoppinglistan kommer jag att fortsätta fylla på i AbbVie, Realty Income och PepsiCo ett tag till. Jag vill gärna bumpa upp de två förstnämnda till ca 4 – 4,5% av portföljen och de sistnämnda till ca 2,5 – 3%, och sedan låta dom ligga där och tuffa på och höja utdelningarna över lång tid framöver.

Utöver de tre ovan nämnda bolagen har jag även köpradarn ute på både en del befintliga samt nya bolag:

  • British American Tobacco
  • Cisco Systems
  • Coca Cola Company
  • Enbridge
  • Federal Realty Trust
  • Johnson & Johnson
  • Kellogg Corporation
  • Prudential Financial
  • Walgreens Boots Alliance
  • WP Carey

I nästa inlägg som jag förhoppningsvis kan kläcka ur mig i veckan som kommer tänkte jag gå in lite närmare på varför jag just nu har dessa bolag på min shoppinglista.
Vi hörs!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s