Bokrecension: ”Börspsykologi”

Screen Shot 2020-04-14 at 13.57.54

Det är nu ett bra tag sedan jag skrev något på bloggen, och största anledningen till detta är att skrivlusten har gått både upp och ner i takt med den väldigt volatila börsens svängningar.  

Då det mest har varit ned, har så gott som varje uppslag jag fått till att skriva något varit på ett negativt, kraschrelaterat tema, och det känns som att det redan skrivs mer än tillräckligt om detta, både vad gäller börsen, Corona och samhället i stort just nu  

Därav har jag avstått bloggande för att fokusera på annat ett tag. 

Under den senaste månaden har jag dock läst en hel del. Jag både gjort massor av research för att hitta vad som för mig är bra bolag att investera i just nu, men jag har även läst några böcker. 

En av de böcker jag har läst är skriven av Christofer Andersson, alias ”Sofokles” & ”Don Crisse” på Twitter. Till vardags jobbar han som gymnasielärare i svenska och historia, och det märks, boken är väldigt välskriven och pedagogiskt uppbyggd.   

Screen Shot 2020-04-14 at 13.54.31 

För er som redan följer Christofer på twitter och / eller läser hans blogg ”Fermentum Vitae” är detta inget nytt, dock ger boken ytterligare djup och dimension till detta. 

Tajmingen för Christofers boksläpp känns ju nästan lite ”spooky”, men sällan har väl den här typen av bok behövts mer än just nu.

Om man inte påverkas negativt på något sätt av den extremt snabba och väldigt kraftiga nergång vi såg på världens börser från slutet av februari till slutet av mars är man antingen helt känslolös, eller också ljuger man för sig själv. Högst troligt det senare.  

 Jag kan utan omsvep säga att det har varit en fruktansvärt jobbig tid mentalt. Att vi sedan även går igenom en global pandemi där majoriteten av media gör sitt bästa för att ytterligare piska upp panikstämningen gör det inte bättre… 

Det sagt, så är det extremt viktigt att att försöka se ”den större bilden” och ha ett långt perspektiv.

Börsen kommer tillbaks & Corona kommer att försvinna!

Förhoppningsvis är svaret snart i båda fallen.  Ovissheten om när är dock ytterligare en jobbig parameter att förhålla sig till. 

   

 ”Börspskykologi – så blir du en bättre investerare” 

Detta är inte en bok där du kommer att få en massa olika investeringstips eller strategier för hur du också kan lyckas.  

Screen Shot 2020-04-14 at 13.53.57

Istället gör författaren en djupdykning i det mänskliga psyket, hur det påverkar oss både generellt och ur ett investeringsperspektiv, samt ger läsaren lite verktyg för hur man kan tänka för att undvika att hjärnans impulser får styra för fritt. 

 Mycket av det Christofer är rent sunt förnuft och saker som de flesta av oss är medvetna om, men… trots det har vi ofta svårt att undvika att påverkas av externa faktorer och impulser.  

En god självkänsla och självkännedom är en extremt viktiga parameter som investerare. Jag har gjort massor av misstag sedan jag började investera, och jag kommer förmodligen att göra fler, men… Så länge jag lär mig av misstagen och inte gör samma miss mer än en gång så är det ändå hyfsat ok. 

Även ditt ”mindset” är viktigt, och här jämförs det statiska mot det dynamiska mindsetet.  Om man är statisk i sin inställning blir man starkt begränsad och inte sällan rädd för att misslyckas. Istället är det viktigt att vara dynamisk i sin inställning och hela tiden tro på att man kan utvecklas och alltid bli bättre. Det blir man inte om man inte vågar att misslyckas samt hela tiden utveckla sin strategi. 

Just självkänsla och mindset avhandlas i de två första kapitlen, och sätter tonen för resten av boken på ett bra sätt. 

Utöver dessa teman avhandlar Christofer även ämnen som: 

  • Belöningssystem och självkontroll 
  • Ordens makt över psyket 
  • Konfirmationsbias 
  • Ackumulationsstress 
  • Flockbeteende 
  • ”F.O.M.O.” och  
  • Hybris 

 

Hur har boken påverkat mig som investerare? 

Som jag nämnde ovan är mycket av det som skrivs en fråga om sunt förnuft, men allt kopplas ihop i boken på ett bra sätt och man får som investerare en röd tråd att förhålla sig till. 

Min ”takeway” från att ha läst boken är att jag främst behöver jobba ännu mer på att verkligen stänga av allt ”brus”, positivt såväl som negativt, från diverse kanaler som tex SeekingAlpha eller Twitter. Istället skall jag verkligen lita på min egen analys som förhoppningsvis är väl genomförd, och agera utifrån den och inte baserat på vad andra tycker, tänker och säger.  Jag får gärna bli inspirerad av andra, men… alltid ta egna, väl underbyggda beslut. 

Även konfirmationsbias, flockbeteende, ackumulationsstress och FOMO är sådant jag halkar dit på ibland, så även där finns det lite jobb att göra. 

    

Mina tankar om boken 

Totalt sett är ”Börspsykologi” en riktigt bra, lättläst och välskriven bok som såväl nybörjare som mer erfarna investerare kan dra stor nytta av.  

Det enda jag egentligen saknar är att Christofer ”knyter ihop säcken” på slutet och sammanfattar vad han gått igenom. 

Jag har alltid gillat metodiken med att ”Tala om vad du skall säga, säg det, och sammanfatta sedan med att tala om var du just har sagt” för att hamra in budskapet.  

Denna anmärkning är kanske en smaksak, och det stora hela taget är det två tummar upp.  

Rekommendationen är således en stark köprek.

 

Tack för den intressanta läsningen Christofer!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s